Blog

Dobre strane ulaganja u kriptovalute i bitkoin

11.04.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Zanimljivosti

Dobre strane ulaganja u kriptovalute

Ulaganja u kriptovalute su jedna od najdominantnijih tema u modernom finansijskom svetu. Mnogi ljudi su prestali da sumnjaju u to da ova inovacija ima potencijal da promeni način na koji razmenjujemo novac i dobra. Oni sada ističu razne prednosti investiranja u kriptovalute, a neki od njih su čak iskoristili priliku da diversifikuju i unaprede svoj portfolio.

Naravno, kada se priča o kriptovalutama, vredi se osvrnuti i na skeptike koji ističu negativne strane: pre svega nestabilnost tržišta, kao i investicione rizike koji proizilaze iz takvog stanja. Njihove procene su na tragu istine.

Što se nas tiče, jasno je da zarad objektivnosti, moramo uzeti i jednu i drugu stranu medalje u obzir. Kriptovalute predstavljaju otelotvorenje alternativnog pristupa ulaganju, i kao takve nude jedinstvene pogodnosti i izazove. Što se tiče pogodnosti, valja odmah istaći brzinu, pristupačnost, i sigurnost transakcija, kao i ogroman potencijal za profitom. Kada su u pitanju izazovi, oni se tiču velike zavisnosti od tehnologije i promenljivosti cena na samom tržištu.

Glavno pitanje je kako se snaći u tom novom investicionom području, kojim su prethodno vladali keš i kreditne kartice, te maksimalno iskoristiti prednosti i umanjiti rizike. Edukacija o kriptovalutama bi trebalo da predstavlja obaveznu lektiru za svakoga, dok je investiranje stvar ličnog izbora. Ovaj vodič će vam pomoći da donesete prave odluke i izbegnete zamke.
kriptovalute - vizual

Pogodnost i korisnost idu ruku pod ruku

Neke od osnovnih prednosti ulaganja u kriptovalute jesu jednostavnost i fleksibilnost.
U poređenju sa tradicionalnim investicijama, razlika je više nego očigledna. Kriptovalute nemaju fizički oblik, niti su poduprte drugim fizičkim dobrima, kao što su vredni metali. To što su 100% virtuelne ne znači da im fali usađena vrednost ili korisnost. Barijere pri ulasku na tržište su minimalne. Možete da započnete poduhvat sa malim kapitalom i to iz udobnosti svoga doma. Pod uslovom da znate šta radite, sve se može obaviti uz tek nekoliko klikova.

Ovakva izvrsna funkcionalnost je moguća zahvaljujući blockchain tehnologiji. Ona upravlja sistemom transakcija kroz matematičke algoritme i daje puno pravo poseda sredstava vama kao korisniku. Da, konačno možemo da se pozdravimo sa visokim bankovnim nametima, brdima papirologije, i višesatnim čekanjem u redu. Ne trebaju nam ni brokeri, ni pravnici, niti neki drugi skupi agenti. Usled ovakvog uređenja sistema, troškovi i nameti pri izvršavanju transakcija su minimalni. Pored toga, niste zavisni od promena koje stalno nastaju u kursevima valuta i kamatnih stopa. Kriptovalute takođe, nisu podložne finansijskim šokovima kao što je hiperinflacija. Primer država poput Venecuele je pokazao da se potrošači u slučajevima hiperinflacije upravo okreću kriptovalutama kao slamki spasa.

Slično tome, zbog toga što odluke donosi matematički kod, virtuelni novac je potpuno zaštićen od političkih pritisaka. Algoritam funkcioniše na osnovu peer-to-peer mreže, što znači da je svaka transakcija unikatni odnos samo dve strane koje međusobno postižu dogovor ili ne.

Diversifikacija portfolija

Druga velika prednost kriptovaluta jeste to što one otvaraju vrata većoj diversifikaciji ulaganja. One su odličan dodatak portfolijima u kojima dominiraju tradicionalne hartije od vrednosti, vredni metali, nekretnine, itd. Ovo je pogotovo slučaj u periodima kada npr. akcijama ubrzano pada vrednost i investitori bivaju primorani da tragaju za boljim prilikama. Sam broj i raznovrsnost kriptovaluta, takođe, imaju pozitivan uticaj na diversifikaciju. Kada se čini da se jednoj valuti ne piše dobro, imate pregršt drugih opcija koje vam mogu doneti zavidan profit. Stoga, budite oprezni da ne ulažete samo u jednu kriptovalutu— raširite rizik kako biste ga umanjili. Naravno, vaše konkretne odluke zavise od toga koliko ste generalno spremni na rizik. Računica ovde nije tako jednostavna.

Uzmite u obzir „zdravstveno stanje” vašeg portfolija i procenite koliki nivo finansijske turbulencije on može podneti. Nemojte da izgubite iz vida svoje dugoročne ciljeve i planirajte investicione pohode shodno njima. Opseg vašeg znanja bi isto tako trebalo da utiče na obim portfolija koji ćete odlučiti da imate u kriptovalutama.

Naš savet je: Počnite laganim koracima i korigujte ulaganje postepeno, u skladu sa rezultatima koje ostvarite.

Neizmeran potencijal za profitom prilikom ulaganja u kriptovalute

Uprkos popularnom mišljenju, ulaganje u kriptovalute ne mora biti kocka. Radi se o proračunatom riziku koji može višestruko da se isplati. Ovo znači da dugoročno gledano, slika ulaganja može izgledati mnogo bolje nego što fluktuacija cena nagoveštava. Da, istina je da se pojedine kriptovalute brzo pojavljuju i nestaju, ali to ne dovodi u pitanje opstanak tržišta. Štaviše, ono nezadrživo raste i privlači nove investitore. Očekujemo da se ovaj trend nastavi i u godinama koje slede.
Većina onih koji su dugo u tom poslu su već zabeleželi izuzetne dobitke. To nas podseća da je volatilnost istovremeno uzrok i rizika i profita koji retko koje drugo tržište nudi.

Drugim rečima, kriptovalute imaju neverovatan potencijal uvećanja vrednosti (appreciation). Ovo pogotovo važi za manje poznate i nove kriptovalute kojima tek sledi šira upotreba i sa time povezani vrednosni bum. Generalno gledano, kada se radi o procentualnoj dobiti, kriptovalute nemaju premca. Neke valute uvećaju svoju vrednost barem nekoliko puta i to u relativno kratkom vremenskom periodu.

Ako ste dovoljno strpljivi i ne podležete panici, te držite kriptovalute poput bitcoin-a godinama, gotovo sigurno ćete postići veliki profit. Što se tiče špekulanata koji ne igraju „dugu igru“, njhove šanse da izgrade zavidan portfolio su mnogo manje.

Transparentnost i decentralizacija kriptovalute

Blokčejn je tehnologija koja podupire bitcoin i većinu drugih kriptovaluta.

Negovu virtuelnu mrežu, kao što i sam naziv sugeriše, čine različiti blokovi.

Možete zamisliti ove blokove kao stranice knjige (koja se zove distributed ledger) ili kao male baze podataka koje su međusobno logički povezane. Svaka transakcija koja se dogodi je vremenski obeležena u toj digitalnoj knjizi. Informacije o njima su uvek dostupne, u formi blokova koji sadrže određeni skup transakcija. Knjige se ne mogu ažurirati ukoliko nije došlo do verifikacije od strane svih učesnika.

Po uspešnoj validaciji transakcija, informacije su kriptografski zaključane u bloku i nisu podložne promeni. One se po hronološkom redu uvršćuju u postojeći lanac blokova. Taj niz sadrži podatke o svakoj transakciji koja je ikada izvršena.

Ovo sve možemo nazvati i sistemom decentralizovanog konsenzusa, koji podrazumeva „dogovor“ svih gradivnih elemenata. Ovakva procedura je u oštrom kontrastu sa klasičnim bazama podataka, gde se informacije mogu menjati i brisati od strane svakog korisnika ili administratora sa odgovarajućim ovlašćenjima.

 

Nastavak teksta je pod naslovom „Bezbednost i anonimnost blokčejna“ 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor