Blog

Kripto petak #48: Google uvodi kriptovalute, MMA borac prima polovinu plate u Bitcoin-u, stabilni novčić USDC prestiže USDT, Fendi pravi kripto modnu kolekciju

21.01.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakvi su planovi kompanije Google za dodavanje kriptovaluta na njihovu platnu karticu, koji sportista je odlučio da polovinu zarade prima u Bitcoinu, kakav je odnos dva najveća stablecoin-a USDT i USDC i odaberite modni kripto aksesoar iz nove kolekcije popularnog brenda Fendi.

Google nudi karticu za čuvanje kriptovaluta

Puče vest, da je Google sklopio partnerstvo sa kompanijama Coinbase Global i BitPay. Što reče jedan šaljivdžija na reditu (ja sam to pročitao zemunskim naglaskom), “znaći bitkoin na 100k, a?”

Vest je još uvek dosta kriptična (tdam-pss), ali izgleda da Google hoće da počne da se kreće ozbiljnije ka fintek sektoru. Njihov odsek za plaćanja nije baš postigao neki uspeh, ali se nadaju da će digitalne kartice moći da budu kao novčanik za kriptovalute. 

Trenutno nemaju u planu da omoguće plaćanja bitkoinom ili nekom drugom kriptovalutom, ali i otvaranje kartica koje mogu da čuvaju valute jeste neki prvi korak. Google zapravo hoće da ponudi korisnicima da kod njih drže bitkoin, a da isplata bude u fiat valuti, što je meh.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

 

Daćete mi pola u bitkoinu, pola onako…

Fransis Nganu, teškaš i pobednik UFC270 turnira, odlučio je da podeli sa ljudima radost pobede i učini nešto dobro za običan narod. Kako kaže na svom Tviteru, slaveći pobedu, “verujem da bitkoin može da osnaži ljude širom sveta”. U to ime, odlučio je da polovinu od pobedničkih 750.000$ dobije upravo u bitkoinu.

Ali to nije sve! Novac će primiti putem partnerske firme CashApp. Osim toga, ko zaprati ovu firmu na Tviteru i ostavi svoj CashApp user ($cashtag) te, tag #PaidInBitcoin, može dobiti deo osvojenog novca. Sudeći po dosadašnjim reakcijama, izgleda da se nagrade kreću između 10$ i 50$.

Prijavite se na pobedničkom tvitu!

 

USDC pristiže USDT

Ako ste tim Tether ne paničite, USDT je i dalje najstabilniji stablecoin sa preko 78 milijardi dolara u cirkulaciji. No, prvi put se dogodilo da na mreži Ethereum, USDC ima više tokena od USDT-a. 

Razlika nije velika, USDC na Ethereum-u ima 39.92 milijarde, dok USDT ukupno drži 39.82 milijarde, znači desetak miliona razlike. Ostatak do 78 milijardi, USDT drži pretežno na mreži Tron, ali su i USDC i USDT dostupni i na mrežama Solana i Algorand. No, Ethereum je još uvek najvažnija mreža za DeFi, pa samim tim i ključna za rast i razvoj stablecoin-a.

Detaljnije na portalu TheBlockCrypto…

 

Pusti, pusti modu…

Ili ne, je l’ zavisi od toga da li ste ljubitelj italijanske mode, preciznije, modne kuće Fendi koja je specijalizovana za luksuzne torbe, tašne i srodne im proizvode. Naime, firma za proizvodnju hardverskih kripto-novčanika, Ledger prikazala je plodove saradnje sa italijanskom kućom Fendi, koja nudi torbe uz poseban asesoar za glavni Ledger-ov proizvod, Nano X.

Fendi je u sklopu svoje modne kolekcije za muškarce, jesen/zima 2022. prikazala nove modele torbi koje se isporučuju uz specijalno dizajnirana aluminijumska kućićta za Nano X. Prvi proizvod je kućište pod naslovom Baguette koje se kači na mušku torbu, a služi da ne kopate po torbi ako vam treba Nano X, već je sigurno pričrvšćeno sa strane (pokazujući svima koji ste kripto-car?). Drugi proizvod je kapsula pod naslovom O’Lock, zapravo privezak u koji staje Nano X, sa skrivenim otvorom za priključivanje. 

Detaljnije na portalu CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *