Blog

Šta je Polkadot (DOT) i zašto ga nazivaju blokčejnom svih blokčejna?

07.09.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Projekti u kripto industriji koji su pored Bitcoin-a opravdano privukli veliku pažnju baziraju se na pravljenju što naprednijeg, decentralizovanijeg, bržeg i povoljnijeg korišćenja blokčejn platforme. Kao nedostatak Bitcoina smatra se nemogućnost kreiranja pametnih ugovora na mreži, a samim tim i nemogućnost pravljenja decentralizovanih aplikacija. Bitcoin izvorno nije ni kreiran sa takvom funkcionalnošću, a to je nadomestio beskompromisnom stabilnošću i bezbednošću protokola na navišem nivou.

Na stotine kripto projekata koji su priznati kao izuzetno korisni i kvalitetni potvrđuju uverenje kako jedan koin ne može maksimalno da zadovolji sve zahteve i ideje koje tržište nameće.

Šta je Polkadot, zašto se može smatrati kao jedan od najperspektivnijih projekata ne samo u domenu smart contract blokčejna nego i čitave kripto industrije, koja unaprećenja donosi kripto industriji, kakva je prošlost njegovog osivača Dr. Gavin Wood-a i zašto je DOT kriptovaluta vrlo isplativa za čuvanje, saznateće u nastavku teksta.

šta je Polkadot

Pametni ugovori (Smart Contracts)

Trenutno, na radaru svih investitora i programera, a samim tim i u trendu kripto industrije nalaze se projekti koji imaju mogućnost pravljenja aplikacija na njihovom blokčejnu. Pametni ugovori koji regulišu interakcije na mreži, pojednostavljuju mnoge aktivnosti između dve strane u kojima je posrednik odnosno treće lice, do skoro, bio neminovan zarad pravičnosti i sigurnosti. Ali, ponekad čak i porota može biti pristrasna…

Zbog toga, uvođenje unapred definisanih pravila i uzročno posledičnih veza u softver koji nije podložan malverzaciji, pa čak ni izmenama ako nisu jednoglasne, predstavlja još jednu u nizu revolucija koje nam kriptovalute donose.

Polkadot i projekti koji se razvijaju na njegovom blokčejnu su upravo bazirani ka toj nameni. Kreiranje decentralizovane mreže koja pruža brze, jeftine, sigurne transakcije sa mogućnosti kreiranja pametnih ugovora.

Ono što ga stavlja u sam vrh perspektivnih projekata je ogromna, ali ostvariva vizija:
„Da postane blokčejn koji će moći da se poveže sa svim ostalim blokčejnima i ujedno ih poveže međusobno. Blokčejn svih blokčejna.“

Istorijat nastanka Polkadot- a

Lideri u ovoj oblasti su Ethereum, Cardano i Polkadot, a istorijat i bliska konekcija koju su osnivači imali u prošlosti, čini ovu priču još interesantnijom.

Da se podsetimo, Ethereum je na početku svog osnivanja imao čak 8 suosnivača. Tri imena koja se izdvajaju su Vitalik, Čarls i Gevin. Vitalik je bio i ostao idejni vođa Ethereum-a, Čarls se više fokusirao na to kako i kome će se Ethereum prodavati da bi imali dovoljno novca za dalji razvoj, a Gevin, glavni junak ovog teksta, zaslužan je za pretvaranje Vitalikovih ideja u funkcionalan programski kod.

Ova pomalo filmska priča postaje drama kada Čarls, blago revoltiran zbog Vitalikovog pristupa, napušta projekat i osniva Cardano, a Gevin ne napušta, nego pre bi se reklo nastavlja dalje i uz citiranje Pink Flojda objavljuje oproštaj od Ethereuma, zahvaljujući se svima na divnim uspomenama koje su proživeli.

Rasplet se sažima u poruci kako planira da koristi svoja programerska znanja van Ethereuma kako bi kroz zdravu konkurenciju podstakao unapređenje celokupne kripto industrije.

Srećan kraj= Nov početak

Gevin Wood 2016. godine predstavlja javnosti takozvani beli papir u kome je detaljno opisan način funkcionisanja Polkadot mreže. Kako je, barem na papiru, Polkadot uspevao da reši zagušenja usled povećanog korišćenja koja us bila najveći problem Ethereum mreže, projekat je imao izuzetnu podršku investitora.

Zbog mogućnosti i vizije povezivanja sa drugim projektima, Polkadot je postao cenjeni saradnik, a ne konkurencija u kripto industriji.

2017. godine Polkadot je uspeo da sakupi oko 145 milliona dolara od prodaje tokena i time obezbedi novac za dalji razvoj koji je bio pod pokroviteljstvom i koordinacijom Web3 Fondacije.

Rad, razvoj i testiranje na Polkadot blokčejnu trajao je sve do 27. Maja, 2020. kada je oficijalno puštena u rad glavna Polkadot mreža, a ujedno je i token postao dostupan za trgovanje na berzama.

Web3 Fondacija je od prikupljenih sredstava prodajom DOT tokena nastavila da podržava i finansira mnogobrojne razvojne timove i projekte koji će biti pravljeni na Polkadot blokčejnu.

Od početka trgovanja na berzi, Polkadot (DOT) token je zabeležio rast vrednosti, a najbitniji događaji i unapređenja tek treba da se dese.

Tehnologija i ideja koja pokreće Polkadot

Polkadot je dizajniran na velikom broju koncentričnih tačaka koje se po potrebi račvaju. Svako račvanje izaziva kreiranje jednog malog ekosistema u ogromnoj Polkadot mreži a zbog praktičnog dizajna omogućava izuzetno brzo i efikasno funkcionisanje.

Zamislite kako svaka industrijska grana zauzima po jedno mesto u ovom decentralizovanom sistemu. Nadalje, na svaku industriju koja bi bila novo središte, nadovezuju se drugi, manji subjekti, na koje se mogu nadovezati njihovi saradnici i tako koliko potreba nalaže.

Šta je Polkadot: Web 3

U takvom sistemu, transakcije unutar jedne grane ne bi imale direktan impakt na celu mrežu i tako se onemogućuje preopterećenje.

Koristeći sličan metod, na Polkadot mogu da se povežu i druge blokčejn mreže i tako omoguće da informacije kruže kroz različite blokčejn mreže, na mnogo lakši način. Genijalno!

Više detalja o tehnikalijama funkcionisanja Polkadot blokčejna možete pročitati u blogu MVP Workshop-a.

Šta je Polkadot: relay

 

Pasivna zarada stejkovanjem, Nominated Proof of Stake

Ekonomija unutar Polkadota bazirana je na nešto izmenjenom Proof of Stake metodu (NpoS) koji se koristi za održavanje mreže što znači da je Polkadot jedna od ekološko prihvatljivih kriptovaluta.

Za vlasnike DOT tokena to je izuzetno dobro jer imaju mogućnost zaloga svojih tokena i pasivne zarade nad njima koja iznosi i više od 10% na godišnjem nivou.

Budućnost Polkadot-a

Polkadot je budućnost. Prema najavljenom planu razvoja, uskoro nas očekuje veoma bitan događaj za Polkadot mrežu.

Radi se o aukciji tj. izboru Parachain-a (prvih tačaka u velikom krugu).

Mnogi projekti se dugi niz godina pripremaju za ovaj događaj, a neki od njih još nemaju svoje digitalne tokene u preprodaji. Do njih je ekskluzivno moguće doći metodom glasanja uz pomoć DOT tokena koja će detaljnije biti objašnjena kada „aukcija“ krene.

Biti Parachain na Polkadotu od velike je važnosti za projekte jer time obezbeđuju sebi prestižno mesto u ekosistemu ali i mogućnost zarade od transakcionih troškova.

Projekti koji će učestvovati na aukciji. Poređani po aktivnosti na Github-u.

Jedna od glavnih prednosti Polkadot ecosystema su grantovi Web3 Fondacije koje pojedicni i timovi mogu dobiti za istraživanje i razvoj decentralizovanih proizvoda i protokola. Ukoliko ste jedni od njih, ne propustite priliku da aplicirate u samo par koraka.

 

Polkadot konferencija u Beogradu

Koliko je Polkadot popularan i sve više u žiži javnosti, govori i činjenica da je nedavno organizovana konferencija u Beogradu.

Fenomenalna zamisao okupljanja i diskusije o novostima iz razvoja Polkadota, sprovedena je u delo od strane Parity fondacije, MVP Workshop-a, njihovog razvojnog centra 3327, Origintrail-a i mnogobrojnih gostiju koji su svojim prisustvom upotpunili atmosferu.

Konačno i po prvi put u Beogradu, na okupu su bili ambiciozni ljubitelji kripto industrije, kvalitetni domaći i strani predavači, koje je entuzujastična publika dočekala sa velikim brojem pitanja i pohvalama za dosadašnji rad.

Više o samim prezentacijama i detaljima sa ovog događaja pročitajte u blog postu koji je objavila ekipa organizatora.

MVP Workshop i Polkadot imaju dugu istoriju saradnje, pored toga sto su ambasadori i zvanican Substrate Delivery Partner, MVP Workshop razvio je nekoliko proizvoda u ovom ekosistemu.

Jedan od najpopularnijih, posebno za one koji su novi i koji bi želeli da se okušaju u razvoju blockchain aplikacija koristeći substrate framework je Substrate Starter Kit. Proizvod koji je namenjen početnicima i omogućava da u par koraka napravite svoj prvi blockchain.

Ukoliko vam razvoj decentralizovanih aplikacija ii slicnih web3 proizvoda zvuci interesantno ili ukoliko se već time bavite, a u potrazi ste za novim izazovima, ne propustite da pogledate neke od otvorenih pozicija unutar MVP Workshop-a .

Comment section

4 comments
    • Vladimire, hvala puno na savetima. Drago nam je da Vam se dopada tekst! Imate li neku sugestiju za neku buduću temu koju biste voleli da obradimo? 😀

  • jako detaljan opis i dosta objašnjenja..mogu reći, Studija sa visokokvalifikovanom analizom..
    ovo će me ozbiljno odvesti u razmišljanje da veliki deo altcoina konvertujem u Polkadot..pa kako bude :-).

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *