Blog

Kripto petak #69: NFT za VIP ulaz na festivale, programeri najavljuju velika poboljšanja, kako će izgledati Metaverse i kada izlazi Euro Coin?

17.06.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakve NFT inovacije sprema poznati festival EXIT, kakva nas poboljšanja očekuju sa Web3 revolucijom interneta, koliko će vredeti i kako će izgledati Metarealnost u budućnosti i u kojoj je fazi razvoja digitalni Evro.

I mi NFT za trku imamo!

Čuli ste za festival Exit (čuli nego šta, i u blatu se valjali!). Elem, osim što je proglrašen za jedan od najboljih evropskih festivala, Exit ima dugu tradiciju inovacije i pomeranja granica. U tom smislu već su odavno zagazili u NFT vode edicijom Headphone NFT, zbirkom koja je rasprodata u rekordnom roku.

U susret ovogodišnjem festivalu, objavljene su nove kolekcije, Shades i Wings, a biće i ograničena edicija proširenja postojeće kolekcije Headphone. Kolekcija je nastala u saradnji sa poznatom cicom Kristinom Karmelom, koju ste možda gledali u “Too Hot To Handle” na Netflix-u. Ona je pilot, supermodel i aktivistkinja. Drugi poznati saradnik je superstar didžej i producent Maseo Pleks.

Osim što su lepe, sličice donose VIP status, pristup tajnim lokacijama Exit festivala, te ulaznicu za Exit Metaverse i modne predmete za vašeg avatara (!).

Detaljnije sa sajta Exit-a…

Živ je Web3, umro nije!

Na Tviteru, a gde bi drugde, jer Tviter je divan vaskolikog kripto-sveta, oglasio se Sandip Nailval, jedan od osnivača blokčejn projekta Polygon (MATIC). Izneo je hrabre tvrdnje da uprkos svim trenutnim događanjima, inflaciji, pretećoj recesiji i sveopštoj kripto-zimi, Web3 nije ugrožen, jer je “mega bullish”. 

Kako Sandip tvrdi, nema ključnih manjkavosti koje bi poljuljale Web3. Sve što se trenutno dešava je makroekonomski problem koji neće uticati na zaustavljanje napretka. Tržište se menja, treba smanjiti trošak, odustati od novih tokena, ali najgore će proći za tri do šest meseci, nastaviće se inflacija. Ali oni koji imaju budžet i koji nastavljaju da grade će preživeti.

Ovde se nalazi serijal pomenutih tvitova…

Meta, meta, metaverzum

Metaverse će do 2030 biti “težak” preko 5 triliona dolara. Metaverse nije svima omiljena reč. Štaviše kriptoprotivnici se poprilično uzdaju u to što pomalo nije jasno šta je to metaverzum kako će da izgleda i zašto bismo provodili dane u njemu. Na koncu, deluje kao nešto ispalo iz epizode serije “Black Mirror”, pre nego spas čovečanstva.

No, izveštaj kuće McKinsey & Company, PDF od nekih sedamdesetak strana, potanko objašnjava gde se sve nalaze, ponajpre finansijske vrednosti metaverzuma. Predviđa se eksponencijalni rast ovog fenomena, kao faktori rasta se ističu geolokacijska nezavisnost, prijemčivost za oba pola i sve generacije. 

Izveštaj još kaže da je fidbek svih korisnika brendova koji su izloženi eksperimentima u ovoj oblasti, pozitivan, te se u tom mislu predviđa da će do 2030 godine metaverzum biti oblast kriptoindustrije koji će biti težak 4-5 triliona dolara. To vam je million miliona. 

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Izgleda da se ni stablecoins ne osećaju tako loše

Sve je crno. Kripto zima. Inflacija. Preti recesija. Rat(ovi). Ali ponajviše “bear” sentiment na tržištu. No, iznova i iznova javljaju se glasovi koji poručuju da ovo nije smak kriptosveta već samo jedna vrsta potresa koja će sa drveta stresi trule jabuke.

U tom smislu, mnogi su proricali smrt stablecoin tokena posle skljokavanja LUNA/UST kombinacije i ozbiljnog poljuljavanja Tethera (USDT). No, izgleda da ni ovaj format nije ozbiljnije ugrožen. Štaviše, Circle, kompanija iza USDC tokena najavila je pripremu “potpuno potkrepljenog” novčića vezanog (pegged) za Euro.

Pod nazivom Euro Coin (EUROC), ovaj novčić bi mogao da se nađe u upotrebi već krajem meseca.

Sa websajta kompanije…

Comment section

1 comment on “Kripto petak #69: NFT za VIP ulaz na festivale, programeri najavljuju velika poboljšanja, kako će izgledati Metaverse i kada izlazi Euro Coin?
  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *