Blog

Kripto petak #84: Počela era kriptoturizma, pomaci Švedske, Norveške i Izraela na polju CBDC-a, Christie’s 3.0 aukcijska kuća na blokčejnu, Mastercard lansirao NFT kozmetiku za platne kartice, blokčejn u borbi protiv AIDS/HIV-a

30.09.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako je Binance inicirao eru kriptoturizma, koji su to pomaci Švedske, Norveške i Izraela na polju CBDC-a, kako aukcijska kuća Christie’s 3.0 koristi blokčejn, koje NFT kolekcije možete kupiti Mastercardom i kako blokčejn pomaže u borbi protiv AIDS/HIV-a.

Kriptoturizam počinje

Zamislite da krenete na put, recimo na odmor. Spakovali ste se, poneli ste više odeće nego što će vam trebati, znajući da će vam se koferi magično udvostručiti na povratku. Precrtali ste sve sa spiska, pasoše, vize, rezervacije, novčanik. Čak i ako koristite isključivo karticu, uvek se postavlja pitanje sitnog keša, menjačnice, kursa, koliko zameniti evrića. 

Binance je odlučio da porine grandiozni projekat, štaviše gotovo novi vid turizma – kriptoturizam. Da bi pokazali prednosti putovanja na kome vam je za plaćanje dovoljno da imate odgovarajuću kriptovalutu, angažovali su dva influensera, Loren Bulen i Džejmsa Rotvela. Oni će otputovati za Estoniju i Lagos, bez keša i kartica, opremljeni samo kripto novčanikom, kako bi prikazali udobnost bezbednog beskontaktnog plaćanja bez smaranja oko kursnih razlika i žongliranja valutama.

Sa sobom ovi putnici dobre volje nose po jedan vaučer u vrednosti od 25.000 dolara u valuti Binance Coin (BNB). Vaučere će sakriti negde u Lagosu i Estoniji, pa ako ste u blizini, pratite njihov tviter, jer će povremeno objavljivati nagoveštaje o blagu.

Vest prenosi Vanguard…

Pomaci Švedske, Norveške i Izraela na polju CBDC-a

Sve je više država koje napreduju u primeni blokčejn tehnologija u domenu plaćanja, kroz formiranje centralizovane digitalne nacionalne valute. Štaviše, više zemalja je uključeno u praktične projekte, a samo manji broj je ostao u fazi razmatranja i istraživanja. 

Kako Rojters prenosi, centralne banke Švedske, Norveške i Izraela ušle su zajednički u fazu testiranja zajedno sa Međunarodnom bankom za poravnanja (Bank for International Settlements) iz Švajcarske. Test će obuhvatiti međunarodna plaćanja u privredi, kao i prekogranične doznake (remittance) izražene u CBDC valutama. Ovo je krupan korak napred ka praktičnoj primeni nacionalnih digitalnih valuta.

Međunarodna banka za poravnanja je upravo završila sličan test u saradnji sa centralnimm, ali i lokalnim bankama Hong Konga, Tajlanda, Kine i Emirata. Tokom projekta ostvaren je promet od 22 miliona dolara u prekograničnim plaćanjima kroz preko 20 banaka.

Vest prenosi Rojters…

Christie’s 3.0 aukcijska kuća na blokčejnu

Poznata aukcijska kuća Christie’s lansirala je novu platformu za onlajn aukcije. Posredi je sasvim novi proizvod, Web3 platforma u potpunosti na mreži Ethereum, napravljenoj u saradnji sa tri kompanije, Manifold, Chainalysis i Spatial. 

Ova platforma će, naravno, služiti za NFT aukcije koje će se u potpunosti odvijati na bloku, počev od plaćanja, pa do zapisa o vlasništvu, a tu je i integracija sa alatima koji prate i izveštavaju o poreskim obavezama.

Da bi se proslavio ovaj događaj, već su najavljene aukcije NFT umetnina koje su baš napravljene i odabrane za tu priliku.

Detaljnije informacije možete naći na zvaničnoj izjavi aukcijske kuće…

Mastercard lansirao NFT kozmetiku za platne kartice

hi je finansijska aplikacija koja na jednom mestu rešava sve potrebe korisnika za kripto i fiat transakcijama. U saradnji sa Mastercard-om uveli su novu debitnu karticu sa šest korisničkih nivoa. Osim što je kartica prihvaćena svuda gde postoji mogućnost plaćanja Mastercard-om, pogodnosti uključuju i kešbek, dopunu kartice direktno preko SEPA, popuste za hotele sa pet zvezdica, te – NFT sličicu na kartici.

Naime, kada vlasnik kartice potvrdi preko aplikacije da je zaista u punopravnom posedu NFT umetnine, za korisnike Gold statusa omogućeno je da naličje kartice bude – korisnikov NFT.

Za sada su podržane kolekcije CryptoPunks, Moonbirds, Goblins, Bored Apes i Azukis. Ako želite da dodate novi nivo svom glamuroznom kripto bro bling-bling hvalisanju, eto prilike.

Detaljnije sa zvaničnog bloga kompanije Mastercard… 

Blokčejn u borbi protiv AIDS/HIV-a

Immunity.life je veoma zanimljiv projekat lansiran na mreži Cardano, a bavi se revolucionarizacijom zdravstvene zaštite upotrebom blokčejn tehnologija. Cilj je da se rešavaju problemi na polju upravljanja podacima relevantnim za zdravstvo, kao i podrška kako radnicima u zdravstvu, tako i pacijentima.

U saradnji sa univerzitetom za nauku i tehnologiju Maside Muliro (MMUST), najvažnijom naučnom institucijom u Keniji, lansirali su prvi korak programa koji prati izveštaje o ishodu tretiranja pacijenata sa AIDS/HIV-om.

Program se odvija upravo u zemlji teško pogođenom ovom bolešću, a cilj je da se pobošlja praćenje pacijenata, njihovih tretmana i stanja posle terapija. Izveštaj ministarstva zdravlja Kenije kaže da određeni broj pacijenata i posle prolaska kroz zdravstveni sistem ostaje u kandžama bolesti, a njihovo praćenje je otežano konvencionalnim metodama, pa je ovaj projekat stigao u pravi čas.

Detaljnije sa bloga kompanije Immunity.life…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *