Blog

ETH Merge je uspešno gotov! Kako je izgledao ovaj istorijski trenutak?

20.09.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Blockchain

Dugo očekivana promena na Ethereum mreži je uspešno izvršena

Tokom 7 godina postojanja Ethereum je nailazio na brojne prepreke koje su kao rezultat dale razvojne puteve kako bi mreža bila pristupačnija, brža, sigurnija i stabilnija… jednom rečju bolja.

Rudarski rigovi su deo istorije, a Ethereum je prešao na Proof of Stake metod održavanja mreže.

Šta je planirano, a kako je Merge zaista izgledao?

U ranim jutarnjim časovima, 15. septembra, počev od 58.750.000.000.000.000.000.000 bloka, Ethereum je eliminisao rudare iz njegove infrastrukture i u potpunosti se oslonio na validatore zalogodavce koji svojim založenim ETH tokenima održavaju mrežu. 

Ethereum Merge bio je prvi korak u petodelnom procesu razvojnog procesa Ethereum blokčejna, koji su razradili od brojni Ethereum programeri, učesnici ekosistema i stručnjaci

Ključna promena Merge drastično je smanjila potrošnju energije Ethereuma za 99%.

Sledeći korak razvoja Ethereuma nosi radni naziv The Surge i planiran je sledeće godine.

2023. godina je predviđena kao godina u kojoj će Ethereum implementirati sharding, važan korak u povećanju skalabilnosti sposobnosti blokčejna za skladištenje i pristup podacima.

Ethereum fondacija opisuje sharding kao proces horizontalnog odvajanja baze podataka kako bi se proširilo radno opterećenje mreže.

Ovo je predviđeno kako bi se smanjilo zagušenje mreže i povećao broj transakcija u sekundi.

Poslednji i ujedno najbitniji trio poboljšanja mreže naziva se The Verge, Purge and Splurge, a njihova realizacija, prema rečima Vitalika Buterina, planirana je u narednih nekoliko godina i nakon toga Ethereum mreža bi dostigla svoje savršenstvo.

Novi token, ETHW

Ethereum mreža je razdvojena, a kao rezultat novog načina rada i rudara koji nisu želeli da prestanu sa rudarenjem Ethereum mreže desio se fork koji je proizveo novi token Ethereum PoW (ETHW).

U ovom slučaju, svi vlasnici ETH tokena dobiće i ETHW token, besplatno.

ECD kripto menjačnica i ETH Merge

Uoči samog Merge-a, ECD kripto menjačnica preventivno je zaustavila trgovanje Ethereum i Tether tokenom koji se nalazi na ERC-20 mreži kako bi zaštitili sredstva korisnika od nepredvidivih okolnosti. 

Uveli smo privremenu obustavu transakcija Ethereum i Tether tokenima preventivno. Cilj je pre svega bila sigurnost i bezbednost digitalne imovine kojom korisnici raspolažu i pomno smo pratili Merge, iz dva razloga – da bismo bili sigurni da sve prolazi u najboljem redu i zato što je The Merge istorijski trenutak u kripto industriji.

Merge je prošao uspešno, Ethereum mreža je neometano nastavila da funkcioniše, kupovina i prodaja Ethereum-a je dostupna, a svi korisnici koji su posedovali ETH token na ECD Wallet-u dobiće i novonastali, forkovan ETHW token.

Korisnici koji poseduju ETH token na ECD Walletu ne moraju da preduzmu nikakve akcije povodom ovog poboljšanja, njihove kriptovalute nalaze se na novom, zvaničnom Ethereum blokčejnu.

Stejkovanje ETH

Svi vlasnici Ethereum tokena sada mogu da učestvuju u održavanju mreže i procentualno zarade od svojih ETH tokena. 

Nakon samog Merge-a, vlasnici Ethereuma koji su validatori sa 32 ETH kao i delegatori – oni sa manje ETH tokena koji su zaključali svoj zalog i dali na korišćenje validatorima – nakon svakog novokreiranog bloka biće nagrađeni u ETH tokenu u iznosu od oko 4-6% godišnje.

Više o tome kako postati ETH validator i kako stejkovati ETH obradićemo u narednim blogovima.
Kako biste uvek bili informisani i u toku sa novostima i trendovima u kripto industriji pretplatite se na naš newsletter.

Kupovina Ethereuma na ECD menjačnici i Walletu

Ukoliko želite da isprobate mogućnosti koje novi Ethereum nudi ili verujete da će razvoj ove kriptovalute doprineti njenoj važnosti, većoj upotrebi i vrednosti, možete kupiti Ethereum na ECD kripto menjačnici ili preko ECD Wallet kripto novčanika.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *