Blog

Kripto petak #90: Meta otpustila 13% zaposlenih, Sukob Binance-a i FTX produbio krizu na tržištu kriptovaluta, Binance odustao od kupovine FTX-a, Republikanci za revoluciju kripto zakona, Kim Kardašijan i Flojd Mejveder Junior bliže se pobedi na sudu

10.11.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto je Meta otpustila 13% zaposlenih, šta je dovelo do sukoba Binance-a i FTX koji je produbio krizu na tržištu kriptovaluta, zašto je Binance odustao od kupovine FTX-a, da li će ishod izbora u US-u biti pozitivan za kriptovalute i zašto su Kim Kardašijan i Flojd Mejveder Junior bliže pobedi na sudu.

Meta otpustila 13% ukupnog broja zaposlenih u toj kompaniji

Kompanija Meta, u vlasništvu Marka Zakerberga, otpustila je 11.000 zaposlenih, što predstavlja 13% ukupnog broja radnika te kompanije. 

Kao razlog otpuštanja navodi se niz problema, od kojih je jedan i povećanje operativnih troškova kompanije za 19% odnosno na $22.1 milijardu godišnje. Investitori su zabrinuti i zbog pada vrednosti deonica kompanije za, poprilično krupnih 20%. 

Neposredni ishod otpuštanja, osim šoka na društvenim mrežama bio je i porast deonica kompanije za 7.7%

Detaljnije prenosi CNBC…

Sukob kompanija Binance i FTX produbio krizu na tržištu kriptovaluta

Početkom meseca, posle dužeg sukoba i optužbi, počeo je “rat” kompanija Binance i FTX. U pozadini ovog sukoba je i sučeljenje načelnih stavova oko toga da li kripto tržište treba da bude centralizovano ili ne. 

Sukob je kulminirao krajem prošle i početkom ove nedelje kada su se pojavile glasine da je FTX u krizi, a bilo je i sumnji u smutne radnje. Binance je zaoštrio sukob prodajom svih svojih zaliha novčića FTT koji je matična valuta kompanije FTX. Budući da je posredi suma od 23 miliona novčića koji vrede otprilike 529 miliona dolara, likvidacija je bacila FTX na noge, značajno oborivši vrednost FTT-a. Tačne cifre ne navodimo stoga što je situacija veoma dinamična i menja se iz časa u čas. Tim pre što FTX drži značajan deo svog kapitala u matičnoj valuti, što je tržište u globalu dovelo u situaciju da pomisle da su glasine o ovoj firmi tačne. 

Detaljnije o prodaji piše Investopaedia…

Binance ponudio da kupi, a zatim odustao od kupovine konkurenta FTX

Sukob između dve kompanije doprineo je krizi na kripto tržištu koje beleži globalni pad tržišne kapitalizacije od 11%. Mnogi prodaju svoje kriptovalute, pa se trend krize nastavlja. Osim ogromnog pada vrednosti FTX-ovog novčića FTT, i vrednost Binance-ove matične valute je značajno opala. 

Isprva, Binance je izrazio želju da otkupi FTX. Vlasnik kompanije Binance, uticajni Čangpeng Žao, poznat po nadimku CZ, izjavio je za Bloomberg:

“Nadali smo se da ćemo moći da pomognemo korisnicima FTX-a tako što bismo obezbedili likvidnost, ali problemi su van naše kontrole i mogućnosti da pomognemo.”

Stručnjaci procenjuju da bi Binance ovim potezom izbegao mogućnost da se nađe u gubicima koji bi se merili milijardama dolara. FTX je odbio da komentariše.

Detalje prenosi Bloomberg…

Rezultati izbora za američki senat bi mogli da utiču na budućnosti zakonodavstva u oblasti kriptovaluta

U Sjedninjenim Američkim Državama u toku su izbori za kongres i senat. Borba je za sada tesna, republikanci imaju prednost u kongresu, dok je borba za senat izjednačena. Republikanacima svi analitičari predviđaju pobedu.

Ovo je značajna vest za sve u kriptoindustriji zbog toga što se procenjuje da bi pobeda republikanaca dovela da intenzivnijeg pritiska na američko zakonodavstvo da donese povoljnije odluke kad je posredi regulativa kriptovaluta. Osim toga, predviđanja kažu da bi republikanski kongres bio voljan i u stanju da popusti pritisak koji američka vladina agencija za hartije od vrednosti (SEC) vrši na tržište.

Detaljniju analizu prenosi CryptoNews…

 

Kim Kardašijan i Flojd Mejveder Junior bliže se pobedi na sudu

Kim Kardašijan, Flojd Mejveder Junior i još neke slavne ličnosti optužene su za prevarne radnje u slučaju pumpanja EMAX novčića. Posredi je bila grupna tužba (class action) koju podiže više oštećenih strana, obično protiv kompanije u slučaju prevara ili drugih vrsta oštećenja kupaca.

Kim, Flojd i ostali optuženi su za promociju novčića koji je u prošlom maju naglo dobio na vrednosti, da bi uskoro propao. Sud je predložo pobedu optuženih, ali posredi je tzv. Tentative ruling koji ostavlja tužiteljima mogućnost da nastave proces.

Kim je pre ove, uslovno rečeno pobede, imala nagodbu sa SEC-om, povodom prekršaja u oglašavanju, jer nije naglasila da je za promociju EMAX-a dobila četvrt miliona dolara.

Detaljnije prenosi Bitcoin.com

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *