Blog

Kripto petak #94: Rusija legalizuje kripto rudarenje, Noteworthy, dizajner kriptonovčanica najavio je prodaju banknote, Izumitelj iPoda pridružio se Ledgerovom timu u kreiranju novog kripto novčanika, Goldman Sachs istražuje kripto firme

09.12.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kada će Rusija legalizovati kripto rudarenje, po kojoj ceni će se prodavati banknote Norteworthy-ja, kako izgleda novi model Ledgerovog kripto novčanika, zašto je Goldman Sachs u potrazi za kripto firmama.

Rusija legalizuje kripto rudarenje od 1. januara 2023.

Nekolik puta Rusija je bila na ivici da donese zakone koji bi bili naklonjeni kripto rudarima. Sukob je uvek izbijao između vlade i ruske centralne banke koja je vrlo kritična spram kripto tehnologija, čak predlažući da se kriptovalute sasvim proteraju sa ruskog tla.

Anatoli Aksakov, predsedavajući komiteta za finansijska tržišta državne dume, najavio je novi nacrt zakona koji će biti iznet u decembru. Ovaj novi predlog već je prošao parlament, a po Aksakovljevim rečima, već je i izmenjen po zahtevima regulatornih tela. Za razliku od ranijih nacrta, iza ovog stoji i centralna banka, pa se pretpostavlja da će nacrt biti ozakonjen glasanjem u decembru, te stupiti na snagu prvog januara 2023.

Ako zakon prođe, rudarenje kriptovaluta biće zvanično, legalno i registrovano kao preduzetnička delatnost, a očekuje se i značajan poreski priliv iz ove grane industrije.

Detaljnije prenosi ruski portal IXBT.com…

Noteworthy, dizajner kriptonovčanica najavio je prodaju banknote od 5 milibita

Noteworthy je firma koja se bavi izradom novčanica koje predstavlju – kriptovalute. Ova dizajnerska firma je letos prikazala novčanice od 1 BTC, a sada objavljuju najmanju denoinaciju do sada, najaviviši prodaju banknote od pet milibita (0.005 BTC). 

Novčanice spajaju bezbednost i prednost digitalne valute sa poznatim formatom papirnatog novca. Korisnici koji kupe novčanicu, mogu da je pomoću QR koda validiraju i povežu sa adresom za svaku novčanicu. Prodaja će početi sledeće godine, a kako u firmi kažu, namera papirnog kripto-novca je stvaranje emotivne veze između korisnika i vrednosti, koja bi posebno prijala korisnicima naviklim na papirni novac.

Izjavu za javnost možete u celosti naći ovde…

Izumitelj iPoda pridružio se Ledgerovom timu u kreiranju novog kripto novčanika

Toni Fadel izumitelj je legendarnog iPod Classic modela. Ledger je kompanija koja se bavi izradom “hladnih”, hardverskih kripto novčanika. Ove nedelje objavili su saradnju na novom modelu kripto novčanika.

Za razliku od drugih modela koji liče na USB uređanje, novi model, nazvan Stax, više će da podseća na minijaturni Kindle, u smislu da će imati E Ink displej. Veličinom biće bliži kreditnoj kartici, a osim displeja, ekrana osetljivog na dodir, imaće podršku za Bluetooth, bežično dopunjavanje, ali i – magnete. Zamisao je da uređaji mogu da se povežu magnetima i tako podsećaju na svežanj novčanica, pa otuda i ime. Očekivana cena ovog novčanika iznosi 279$.

Vest prenosi portal CoinTelegraph…

Goldman Sachs istražuje tržište u potrazi za kripto firmama koje bi kupili

Metju Mekdermot, izvršni direktor finansijskog giganta Goldman Sachs, u intervju za Rojters, rekao je da postoje investitori koji su zainteresovani za kripto kompanije. Naime, posle pada FTX-a, stanje na tržištu se značajno promenilo. Navodno, čak i Goldman Sachs obavlja istraživanja i provere kako bi otkrili koje kripto kompanije bi mogli da kupe, sad kad su njihove cene “dalako razumnije”. 

Ovo ne mora da bude tako loše, jer je mnogo kripto projekata u potrazi za dokapitalizacijom ili investicijama. S obzirom na to da je FTX skandal ostavio tržište u neredu, pojavljuju se i naznake da bi instuticionalni investitori mogli da počnu da se interesuju za kripto kompanije. Kako su posredi komercijalne i centralne banke, kreditne unije, osiguravajuća društva i kompanije u državnom vlasništvu, to bi moglo da dovede do bržeg usvajanja kripto tehnologija u prostoru etabliranih finasijskih institucija ili čak i javnom sektoru.

Ceo izveštaj možete naći na Rojtersovom portalu…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *