Blog

Mart 2021 – Tehnička analiza za BITKOIN

06.04.2021. / Autor: ECD / Kategorija: Tehnička analiza

 

Iako je istorijski gledano mart uglavnom bio crveni mesec za bitkoin, ove godine to nije slučaj. Videli smo skok od oko 20%, što je istorijski gledano čudno, jer smo uglavnom u ovim mesecima viđali male skokove ili čak crvene mesece. Ovo nam govori da tržištom trenutno upravljaju potpuno drugi igrači.

BTCUSDT dnevni grafikon. Izvor Trading View

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: Trading View

Trenutna situacija na grafikonu izgleda solidno, međutim, ukoliko bitkoin planira da nastavi “zdravo” da se kreće, bilo bi sasvim normalno kada bi ovaj mesec završio u crvenom. Trenutno je cena otišla neverovatno visoko i dalje stoji visoko, što je pokazatelj visokog nivoa potražnje, međutim, priroda kretanja bilo koje cene nije u tome da ide samo gore, već da pravi korekcije. Da bi bitkoin izbegao novi balon kao onaj iz 2017. godine, bio bi red da malo stane i ohladi cenu. 

Na grafikonu možete videti boksove u kojima bi cena trebalo da se zaustavi na neko vreme. 

Niko ne tvrdi da cena ne može i dalje da ide gore, samo bi puno prirodnije bilo kada bi sada malo ohladila, pa nastavila ponovo gore. 

Indikatori

Kao i u prethodnim analizama pogledaćemo RSIindikator. Trenutna vrednost indikatora je oko 72, što je sasvim solidno jer se i dalje nalazi iznad 60, što je veoma bitna zona jer nam ona govori da je u toku Bull Market (pozitivno tržište).

Indikatori RSI BTC

RSI nam ovaj put ne donosi toliko lepe vesti. Možemo videti da se formira trostruki Bearish Divergence (negativna divergencija), odnosno vidimo da cena pravi viši vrh (Higher High), dok RSI  pravi niži vrh (Lower High). Ova situacija nam govori da trend rasta polako počinje da gubi snagu, odnosno da prodavci polako postaju jači od kupaca. 

Kao što je pomenuto gore i da se desi korekcija, to će biti veoma zdravo za kretanje bitkoina. Pad ne bi morao da znači da se rastući trend završio, već samo da se cena kreće “zdravo”.

Fundamenti

U ovoj analizi fundamenta se nećemo toliko osvrtati na bitkoin, već na altcoin-e

Trenutno stanje na tržištu altcoin-a izgleda neverovatno dobro. Bitkoinova dominacija, udeo bitkoina na kompletnom tržištu, polako opada što znači da se novac iz bitkoina počinje polako prelivati u altcoin-e. Ko je bio prisutan 2017. godine zna koliko su altcoin-i skakali posle bitkoina. Uzimajući u obzir da ovo tržište sada ne kontrolišu isti ljudi kao tada, i dalje postoji velika mogućnost da će u jednom trenutku krenuti da se presipa novac iz bitkoina u altcoin-e

Gledajući istorijski prvo pumpaju veliki altcoin-i kao što su ethereum, binance coin, polkadot, chain link i drugi, a tek nakon njih kreću da pumpaju manji coin-i.

Niko ne može garantovati da će se sezona altcoin-a desiti, ali čim bitkoin izgubi volatilnost (brzinu kretanja cene), investitori tada prelaze na druge coin-e.

Bitkoin i altcoin – Prikaz dobitaka

Bitkoin i altcoin – prikaz dobitaka

Procentualni prikaz dobitka za mart. Izvor: Coin360.com

Bitkoin je imao šesti zeleni mesec zaredom. U martu je skočio oko 20%, dok su altcoin-i zabeležili značajno veće dobitke.

Ethereum (ETH) je skočio oko 33%, binance coin (BNB) je skočio oko 50%, dok je polkadot (DOT) skočio za oko 23%.

Neki altcoin-i su se progurali u prvih 20 po tržišnoj kapitalizaciji kao što su solana (SOL) i kusama (KSM) koji su skočili za oko 80%, dok je verovatno najveće iznenađenje meseca filecoin (FIL) koji je došao čak u top 10 i skočio za neverovatnih 350%!

Dominacija bitkoina se nalazi na oko 57%, u odnosu na 62% na prošli mesec.

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Kao i u prethodnim analizama bavićemo se analizom indeksa straha i pohlepe.

Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacije, softver približno prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100. Što je bliže nuli veći je strah na tržištu. Što je indeks bliži broju 100 veća je pohlepa na tržištu.

Indeks straha i pohlepe

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Trenutna vrednost indeksa iznosi 74, što predstavlja veliku pohlepu na tržištu. Gledajući prethodni mesec kada je cena bila 20% manja nego sada, tada je vladao veliki strah. Sami možete zaključiti da cena uglavnom kreće obrnuto od sentimenta. 

U ovoj situaciji  trenutno i sa gorepomenutim stvarima treba biti blago oprezan. 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *