Blog

Rudarenje ethereum-a – Kako sastaviti mining rig? (Drugi deo)

30.03.2021. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Rudarenje

U prethodnom tekstu o rudarenju kriptovaluta pisali smo o tome kako odabrati komponente koje su potrebne za rudarenje ethereum-a grafičkim karticama. U ovom tekstu proćićemo sve ono što treba da znate kako biste sastavili i pokrenuli svoj prvi mining rig

Hardver mining rig-a

Pre nego što se upustimo u rudarenje, potrebno je da proverimo ispravnost svih kupljenih komponenti, da sastavimo i fizički povežemo sve komponente.

Proverite da li su sve komponente u dobrom stanju

Ukoliko su komponente poslate po nekoj kurirskoj službi potrebno je da dobro pregledate paket koji vam je poslat pre nego što potpišete da ste komponente preuzeli. Ovo radite iz dva razloga. Prvi su moguća oštećenja koja mogu da nastanu u toku transporta kao posledica loše plaćenih članova omladinske zadruge koji utovaraju pakete. U ovom slučaju tražite fizička oštećenja na kutijama i gledate da li je paket otvaran odnosno da li je prvenstveno bio dobro zapakovan. Ukoliko opremu uzimate preko oglasa, naglasite da pošiljalac maksimalno dobro upakuje sve što šalje.

Drugi razlog je to što ukoliko ste komponente naručili preko oglasa postoji mogućnost da je pošiljalac zapakovao u kutije nešto što nisu komponente u želji da vas prevari. Ovu mogućnost ne možete u potpunosti izbeći jer zahteva da kutije otvorite, ali je možete potencijalno možete izbeći. Proverite da li se čuje zveckanje sitnih delova unutar paketa, to može da oda da li je komponentna u kutiji čitava ili ne. Na sajtu proizvođača možete naći koliko je neka komponenta teška i tu cifru možete uporediti sa papirom koji kurirska služba nalepi na paket nakon merenja. Ako primetite veća odstupanja, to može značiti da je prodavac sa oglasa upakovao nešto što nije komponenta.

Čuvajte kutije

Možda se pitate, zašto čuvati kutije. Razlog je vrlo jednostavan, kada u nekom trenutku u budućnosti odlučite da je vreme za prodaju ili zamenu opreme koju imate moćićete da je prodate za više novca. Potencijalnim kupcima znači da roba koju kupuju ima svoje originalno pakovanje i da serijski broj na kutiji odgovara onom na samoj komponenti. 

Pored toga, proizvođači grafičkih kartica i ostalih komponenti znaju kako da naprave dobro pakovanje koje će dobro štititi vaše komponente prilikom transporta do novog vlasnika. Tako da, ukoliko imate mesta, sačuvajte original kutije opreme.

Sastavite okvir

Za početak, krenućemo od sastavljanja okvira, odnosno kućišta našeg mining rig-a. Uz okvir uglavnom dobijamo i dobro postolje za matičnu ploču koje nam može biti veoma zgodno prilikom testiranja komponenti.

Tačni koraci zavisiće od modela kućišta koje odaberete. Ukoliko kućište kupujete novo, trebalo bi da dobijete i set jednostavnih instrukcija za sklapanje.

Slika sklopljen okvir za mining rig

Slika sklopljen okvir za mining rig

Ukoliko ste više DIY tip osobe, možete odabrati neko od video uputstava za samostalno pravljenje okvira za mining rig

Testiranje matične ploče, procesora i RAM

Pre nego što krenete da ubacujete grafičke kartice u vaš prvi rig, bilo bi dobro da prvo testirate matičnu ploču, procesor i RAM memoriju. Ovo radimo kako bismo kasnije lakše detektovali potencijalnu grešku u povezivanju.

Za test je potrebno da postavite matičnu ploču na postolje koje je za nju predviđeno na kućištu mining rig-a. Zatim je potrebno da ubacite procesor u soket vaše matične ploče. Za ovaj deo je potrebno obratiti posebnu pažnju jer vrlo lako može doći do greške koja može uništiti matičnu ploču i/ili procesor. 

Ubacivanje procesora i kulera na mining rig

Prvo morate otkloniti zaštitnu plastiku sa soketa. Ukoliko koristite Intel platformu, ispod ove plastike nalazi se mnoštvo veoma malih zlatnih iglica. Ove iglice su jako osetljive i mogu se iskriviti laganim dodirom. Ukoliko se samo jedna od njih iskrivi ceo sistem može biti u velikom problemu. 

Na procesoru možete videti zlatne kontakte koji odgovaraju iglicama u soketu. Prilikom orijentacije procesora koristite oznake na soketu i procesoru. Svaki procesor ima mali trouglić na nekom od ćoškova. Istu oznaku možete naći i na plastičnom delu soketa. Kada poklopite ove trougliće, veoma polako spustite procesor na svoje mesto i osigurajte ga uz pomoć metalnog okvira. Da biste to uradili moraćete da spustite metalnu polugu i da je zakačite u osiguranom položaju. U ovom koraku ćete morati da iskoritite malo sile, ali to je u redu.

Slika orijentacija procesora

Slika orijentacija procesora izvor: techbuyersguru

Kada je procesor na svom mestu, vreme je da zakačimo kuler koji dolazi uz procesor. Za ovaj korak je potrebno da poklopite rupe na matičnoj ploči sa držačima kulera. Proverite da li su držači u otvorenom položaju kako ne biste polomili mehanizam prilikom ubacivanja. Takođe, proverite sa koje strane matične ploče se nalazi konektor za kuler. Kuler za procesor je na matičnoj ploči označen sa CPU FAN. Kada je kuler na svom mestu, pomerite držače u zatvoreni položaj koji je prikazan strelicama i prikačite kablić sa kulera na CPU FAN mesto na matičnoj ploči. 

Ubacivanje radne memorije

Sada je potrebno da ubacite RAM. Proverite orijentaciju memorije na osnovu proreza na memoriji i plastike u slotu za memoriju. Kada ovu komponentu postavite u pravilan položaj pritisnite je dok se ne čuje jasan klik. Takođe ćete videti da se plastični držač ( ili držači u zavisnosti od matične ploče ) prebacio u zatvoreni položaj.

 

Slika DDR4 i DDR3 razlike

Slika DDR4 i DDR3 razlike

Verovatno ćete imati dva slota za RAM. Za svrhe rudarenja oba slota su apsolutno ista i nema veze u koji slot ubacite vašu radnu memoriju. 

 

Povezivanje „zvučnika“ matične ploče

Uz svaku matičnu ploču se dobija mali zvučnik koji se povezuje na određenom mestu i koji služi da nas uz pomoć zvučnog signala obavesti da li je sve u redu sa mining rig-om prilikom uključivanja. Ovaj zvučnik je ono što čujete prilikom svakog pokretanja desktop računara ( pod uslovom da je povezan na ploču ).

 

Slika zvučnik na matičnoj ploči

Slika zvučnik na matičnoj ploči

Ova komponenta je bitna ukoliko je potrebno da dijagnostikujemo neku grešku u sistemu kada rig ne daje sliku, što se može desiti iz dosta razloga.

Na internetu postoji šifarnik grešaka takozvani beep codes koji će pomoći da shvatite šta se dešava sa mining rig-om. Ovaj zvučnik takođe može da vam skrene pažnju ukoliko se mininig rig resetuje zbog nestabilnosti sistema. 

Konektor za priključivanje zvučnika se uglavnom nalazi na donjem delu matične ploče. 

Povezivanje prekidača za uključivanje i isključivanje mining rig-a

Pored konektora za zvučnik, možemo naći i konektore prednjeg panela ( front panel ). Tu je potrebno pronaći dva pina koja služe za uključivanje celog sistema. Na ploči oni mogu biti obeleženi određenom bojom ili natpisom PWR SW ( Power Switch ). Na ta dva pina povezujete dugme koje ste dobili u kompletu sa okvirom za mining rig.

Slika front panel pinovi izvor

Slika front panel pinovi izvor: rockpapershotgun

Ukoliko ovo dugme niste dobili ili rig pravite sami, moguće je kupiti ovakav prekidač u većini prodavnica elektronike. Alternativno, sistem možete pokrenuti i bez dugmeta, tako što ćete šrafcigerom prespojiti dva pina. Ovaj način pored toga što nije praktičan jer morate da tražite pinove svaki put kada uključujete mining rig, takođe nije preporučljiv jer lako može doći do oštećenja ploče.

Povezivanje napajanja na matičnu ploču

Kada su ostale komponente nameštene potrebno je povezati napajanje. Sve matične ploče za rudarenje se napajaju na isti način. Za početak povezujemo najveći konektor sa 24 pina, a zatim konektor od 4 pina koji služi za napajanje procesora. 

 

Slika ATX 24 pin konektor

Slika ATX 24 pin konektor

U zavisnosti od matične ploče moguće je da imate port od 8 pinova za napajanje procesora, ali je za naše potrebe dovoljno povezati samo jedan kabl od 4 pina. To će biti i dosta više nego dovoljno za naš procesor. Oba konektora imaju štipaljke koje kablove drže na mestu. Potrebno je pritisnuti kabl do trenutka kada štipaljka pređe u zaključani položaj. 

Da li mining rig radi?

Nakon što povežemo sve kablove napajanja, možemo da ga uključimo u struju. Treba takođe povezati monitor na VGA ili HDMI port na matičnoj ploči kao i tastaturu. Zatim možete da pritisnete dugme za uključivanje. Ukoliko je sve u redu, zavrteće se ventilator na kuleru procesora, kao i u napajanju. Nakon toga će se oglasiti zvučnik koji ste prethodno povezali i na kraju bi trebalo da vidite sliku na monitoru. U slučaju da je sve dobro, ploča će automatski ući u BIOS podešavanja. 

U narednom tekstu proćićemo sve što je potrebno da znate oko podešavanja BIOS-a na matičnoj ploči kao i na grafičkim karticama. Za sada je potrebno da proverite da li je display output postavljen na integrisanu grafiku procesora. Ukoliko je podešavanje postavljeno na auto ili automatic prebacite ga na integrated graphics ili onboard graphics.

Pošto je sve u redu, možete zadržati dugme kako biste isključili mining rig i zatim isključite napajanje iz struje i diskonektujete tastaturu i monitor jer je sada red na povezivanje grafičkih kartica.

Povezivanje grafičkih kartica

Za početak možete da postavite grafičke kartice na okvir mining rig-a. Zatim povežite rajzere na grafičke kartice. Grafička kartica naleže na rajzer kao RAM i takođe ima plastični držač koji ne dozvoljava da rajzer ispadne. 

Kada je sve prikačeno na kartice potrebno je da povežete USB kabl koji ide u kompletu sa rajzerom. Jedan kraj ide u rajzer, a drugi kraj ide u matičnu ploču. Nemojte povezivati USB na USB portove na ploči, već prikačite PCI-e x1 adapter i povežite ga na PCI-e x1 slot na matičnoj ploči. Jedan kabl možete povezati i na PCI-e x16 port, ali vodite računa da stoji na početku slota iako ima više mesta.

Nakon što povežete sve rajzere sa matičnom pločom, potrebno je da povežete i napajanje sa grafičkim karticama. Grafičke kartice se napajaju uz pomoć kablova sa 8 i/ili 6 pinova. Broj pinova koji će biti potrebni za napajanje zavise od potrošnje grafičke kartice. Za razliku od procesora, gde je moguće povezati samo jedan kabl sa 4 pina, za grafičke kartice je potrebno da su svi konektori povezani. 

Pored grafičkih kartica, treba dodatno povezati i rajzere na napajanje kako bi mogli da pruže dodatnu snagu grafičkoj kartici i kako bi izbegli potencijalne probleme sa stabilnošću sistema kao i kvarove koji mogu nastati kao posledica neadekvatnog napajanja grafičke kartice. Postoje rajzeri sa različitim opcijama za napajanje. Neki koriste molex standard, neki SATA. Postoje čak i rajzeri sa konektorom od 6 pinova.

Ukoliko imate mining matičnu ploču, na njoj takođe možete naći i dodatne konektore pored PCI-e portova. Oni su uglavnom prisutni u molex standardu, ali ova konfiguracija zavisi od modela matične ploče.

Proverite još jednom da li je sve dobro povezano. Nakon toga možete uključiti ponovo mining rig. Uključivanje treba da bude isto kao i prošlog puta, ali sada proverite da li se svi ventilatori grafičkih kartica vrte. Ukoliko su se svi zavrteli, šanse su da je sve lepo povezano. Vaša mining matična ploča takođe može imati ugrađen softver za prepoznavanje da li je grafička kartica registrovana prilikom uključivanja. 

Slika POST ekran na ASUS Mining Expert matičnoj ploči

Slika POST ekran na ASUS Mining Expert matičnoj ploči 

U narednom tekstu proćićemo sve softverske stvari vezane za pokretanje mining rig-a. Nakon toga moćićete da počnete sa rudarenjem ethereum-a.

 

Autor: Gavrilo Jejina, ECD

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *