Blog

Rudarenje ethereum-a – Kako početi sa rudarenjem? (Prvi deo)

09.03.2021. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Rudarenje

Odlučili ste da počnete sa rudarenjem ethereum-a i zanima Vas kako da sastavite svoj prvi rig. U narednim tekstovima o rudarenju ćemo proći celokupan proces od izbora komponenti do instalacije softvera za rudarenje. U prvom delu ćemo pisati o izboru komponenti za Vaš mining rig

Ethereum je moguće rudariti i uz pomoć pojedinih ASIC uređaja, ali ćemo se pre svega fokusirati na rudarenje grafičkim karticama zbog toga što mnogo bolje drže svoju vrednost u odnosu na ASCI uređaje.

Šta je sve potrebno kupiti?

Ukoliko imate dovoljno dobar računar moguće je rudariti ETH na njemu. Ovo je dobar način da vidite kako ceo koncept funkcioniše, ali ćete ubrzo shvatiti da Vam je potrebno mnogo više kompjuterske snage da bi se rudarenje ethereum-a isplatilo. 

Broj komponenti će zavisiti od vašeg budžeta, a komponente koje će Vam sigurno trebati su: matična ploča, procesor, napajanje, RAM, rajzeri, okvir(kućište) za rig i, naravno, grafičke kartice.

Koje grafičke kartice su najbolje za rudarenje?

Prvo pitanje koje je potrebno rešiti je koje grafičke kartice će biti korišćene u rigu. Od ovoga će zavisiti skoro sve ostale komponente.

Pošto već znamo da ćemo rudariti ethereum, gledaćemo najefikasnije kartice za ethash algoritam. Sve kartice će morati da imaju više od 8GB radne memorije zbog toga što je veličina DAG fajl-a na Ethereum mreži prešla 4GB. To znači da kartice sa 4GB više ne mogu da rudare ethereum direktno. Sa slabijim karticama je i dalje moguće rudariti Ethereum Classic (ETC), o tome možete pročitati više na sledećem linku.

Trenutno je najpopularnija kartica za rudarenje ethereum-a AMD RX 5700 XT. Ova kartica daje u proseku oko 56 MH/s sa potrošnjom od oko 105W. Dobar izbor bi bila i Nvidia 3060 Ti koja postiže 60MH/s sa 120W, ali je ovu karticu teško naći na našem tržištu (ovo je tačno i za sve ostale modele Nvidia RTX 3000 serije).

Takođe, bitna napomena za RTX 3060 TI je to što Nvidia želi da onemogući rudarenje na ovim grafičkim karticama kako bi stigle do individualnih kupaca. Očekuje se da će rudari naći način da zaobiđu ovu softversku limitaciju. 

RX 5700 XT Grafička kartica

Slika AMD RX 5700 XT izvor: winwin

Moguće je naći nove RX 5700 XT sa trenutnom cenom od oko 800 evra. Imajte na umu da cena ove kartice indirektno vezana za cenu ethereum-a. Takođe, verovatno je da ćete naći bolju cenu ukoliko kupujete više kartica. Ukoliko kupujete preko oglasa, uvek možete tražiti od prodavca da Vam da popust na količinu.

Ukoliko Vam je ova cena i dalje previše visoka, uvek možete koristiti neku od starijih serija kartica. Neki od neprevaziđenih modela su RX 580 i RX 480 sa 8 GB GDDR5 memorije. One mogu pružiti oko 30MH/s sa oko 100W potrošnje. Ovaj model možete naći na oglasima za manje novca od RX 5700 XT. Krenite sa pretpostavkom da je većina kartica na oglasima polovna pošto je u pitanju stariji model.

Broj kartica koje možete uzeti zavisi od vašeg budžeta. Uobičajno je da se u jednom mining rig-u koristi 8 grafičkih kartica iz praktičnih razloga. 

Još jedna bitna stavka prilikom izbora grafičke kartice je da izbegavate mining edition grafičke kartice iako mogu biti znatno jeftinije zbog toga što te kartice najčešće nemaju klasične izlaze za signal (HDMI, DVI, display port) ili su na neki drugi način oslabljene u odnosu na originalni model kartice. Manjak portova na kartici Vam neće biti problem prilikom rudarenja, ali će biti kada budete želeli da prodate kartice. Mining edition kartice mnogo brže gube na ceni i teže ih je prodati zbog svojih nedostataka. 

Koju matičnu ploču kupiti za rudarenje?

Za razliku od grafičkih kartica, poželjno je uzeti mining verziju matične ploče. Glavna stvar koju morate da proverite je koliko PCI-e portova matična ploča poseduje. Od toga će zavisiti koliko možete grafičkih kartica da prikačite na ploču.
PCI-E x16 i PCI-E x1

Slika PCI-e x1 i x16 porta na matičnoj ploči 

Ukoliko tek krećete sa rudarenjem, bilo bi dobro da zaobiđete ploče sa 19+ PCI-e portova. Dosta su teže za postavljanje i potencijalno mogu imati mnogo više problema od matičnih ploča sa manje PCI-e portova. Jedan od problema može biti da BIOS na ploči ne podržava više od 13 AMD grafičkih kartica bez obzira na to što je moguće fizički povezati 19 kartica.

Preporučujem da uzmete neku od ploča koje su se do sada dobro pokazale poput: ASRock H110 PRO, BIOSTAR TB250-BTC PRO, ASRock H81 PRO BTC. Izbegavajte manje poznate marke i ploče sa direktnim povezivanjem grafičke kartice na ploču (bez rajzera).

H110 matična ploča za rudarenje

Slika H110 PRO matične ploče izvor: amazon.com

Koji procesor kupiti za mining rig?

Procesor koji će Vam biti potreban će najviše zavisiti od matične ploče koju odaberete. U specifikacijama matične ploče možete videti koje sve generacije procesora podržava matična. Neće Vam biti potreban jak procesor. S obzirom da je većina mining ploča bazirana na Intel arhitekturi najverovatnije ćete moći da uzmete Intel Celeron 3900 koji se može naći za 40-50 evra.

Ne bi bila greška da se odlučite i za neki za nijansu jači procesor, ali Vam suštinski neće biti potreban. 

Koje rajzere kupiti?

Obzirom da nećete moći da povežete kartice direktno na matičnu ploču biće Vam potrebni rajzeri. Oni služe da omoguće povezivanje grafičke kartice sa PCI-e x16 konektorom na PCI-e x1 port i da pruže dodatno napajanje grafičkoj kartici kako bi se smanjio stres na matičnoj ploči. Takođe, omogućavaju da dovoljno fizički razdvojite grafičke kartice kako ne bi došlo do pregrejavanja. 

Postoje razne varijacije rajzera, a glavna razlika je u konektoru za napajanje. Što se tiče konektora za napajanje, mora se poklapati sa onim što vaše napajanje nudi, po tome bi trebalo da odlučite koje ćete rajzere kupiti. Ukoliko napajanje ima 8 molex kablova, uzećete rajzere sa molex konektorom. Postoje i varijante sa SATA konektorom za napajanje koji je isti kao i za većinu hard diskova, kao i sa 6-pin konektorom poput onog koji se koristi za napajanje grafičkih kartica. 

Strogo izbegavajte da napajate rajzer uz pomoć adaptera koji ćete dobiti uz njega. To je najčešće SATA u molex adapter (ili obrnuto). Ovi adapteri su uglavnom veoma niskog kvaliteta i mogu oštetiti ne samo rajzer već i napajanje. Takođe može se desiti da se zapale ukoliko je opterećenje na njima preveliko. 

Takođe, probajte da nadjete nove rajzere umesto da uzimate polovne zbog veće pouzdanosti. Ne bi bilo loše da uzmete i par rajzera za rezervu, obzirom da se u rigu oni najčešće kvare. Možete ih naći na oglasima za 10-15 evra po komadu. 

Koliko je gigabajta RAM potrebno za rudarenje?

Mining rig-ovi ne zahtevaju puno radne memorije. Za matične ploče koje podržavaju DDR4 memoriju, dovoljno je uzeti najmanji dostupni kapacitet od 4 GB, dok je za DDR3 varijante matičnih ploča moguće koristiti i manji kapacitet. Svakako nije greška uzeti i 8 GB radne memorije ukoliko planirate da na miningrig-u koristite Windows operativni sistem. 

Koje napajanje kupiti i od čega zavisi?

Napajanje je jedna od važnijih komponenti, jer će od efikasnosti vašeg napajanja zavisiti određeni procenat računa za struju. Standard koji se koristi kao mera efikasnosti nekog napajanja je 80 Plus. To znači da napajanje pod svim vrstama opterećenja mora imati najmanje 80% efikasnosti. Kako su proizvođači napajanja razvijali sve efikasnija napajanja, pojavila se potreba za dodatnim oznakama. Ove oznake su: titanium, platinum, gold, silver i bronze. 

80 Plus Titanium napajanja imaju najveću efikasnost, a bronze napajanja najmanju. Naravno, nemojte gledati samo to da li je napajanje gold, platinum ili titanium, već konkretnu efikasnost određenog napajanja u rasponu od 80% – 100% iskorišćenosti jer želimo da nam mining rig bude maksimalno iskorišćen za rudarenje. 

Efikasnost napajanja

Tabela efikasnosti napajanja po 80 plus standardu

Pored efikasnosti, tu je i glavna brojka koja nas zanima prilikom odabira napajanja, a to je maksimalna snaga napajanja. Da bismo dobili koliko je snage potrebno, prvo moramo sabrati sve komponente našeg mining rig-a. Najveći potrošači će, naravno, biti grafičke kartice, ali je svakako potrebno uzeti u obzir i ostale komponente. 

S obzirom da će na grafičkim karticama biti smanjena voltaža, potrebno je da prvo istražite koliko će vaš model kartice trošiti prilikom rudarenja ethereum-a.  Računajte da će cifre koje nađete biti 5-10% manje od realnih ili prosečnih. Potrošnja grafičke kartice zavisi od proizvođača njene memorije kao i kvaliteta izrade i zbog toga može doći do toga da dve iste kartice imaju različitu potrošnju. 

Pri izboru marke napajanja, potrudite se da nađete neku poznatiju i pouzdaniju marku napajanja. Nikako nemojte kupovati od proizvođača koji nemaju barem nekoliko online ocena. Takođe, nemojte kupovati polovna napajanja. Vredi izdvojiti više novca za dobro napajanje sa garancijom. Ovo Vam može spasiti bezbroj sati kao i potencijalno sačuvati Vašu opremu od oštećenja. 

Od sigurnosne zaštite, napajanja mogu imati sledeće: OCP ( Over-Current Protection ), OVP/UVP ( Over Voltage/Under Voltage Protection ), OPP ( Over Power Protection ) i OTP ( Over Temperature Protection ). Što više ovih sigurnosnih opcija Vaše napajanje ima, to bolje. 

BONUS KOMPONENTA: Merač potrošnje

Postoje merači struje koji se nameštaju između utičnice i kabla za napajanje mining rig-a. Ovo je veoma korisna stvar zato što ćete moći da vidite realnu potrošnju Vaše opreme. Softverski merači potrošnje obično nemaju dovoljnu preciznost jer ne mogu da uzmu u obzir efikasnost napajanja na različitom opterećenju. 

Uz pomoć ovog uređaja ćete moći da vidite koliko je u toku mesec dana struje potrošio konkretni rig i da li ima mesta za dodatnu optimizaciju. Ukoliko rig za rudarenje držite u kući ili stanu ovo može biti veoma korisno jer ćete videti koliko deo računa zauzima oprema, a koliko ostali kućni aparati. 

Ovu komponentu možete naći novu za 15-20 evra. Proverite da li po specifikacijama može da izmeri potrošnju vaše opreme. 

Česte greške vezane za izbor komponenti

Kupovina pogrešne radne memorije – Proverite da li je Vaša matična ploča DDR3 ili DDR4 i kupite adekvatnu memoriju. 

Kupovina pogrešnog procesora – Proverite koje modele procesora i generacije podržava Vaša matična ploča bez ažuriranja BIOS-a. Nećete moći da ažurirate BIOS bez adekvatnog procesora.

Kupovina neadekvatnog napajanja – Napajanje premale snage može dovesti do konstantnog paljenja i gašenja vašeg mining rig-a. Napravite realnu procenu potrošnje i nemojte opterećivati napajanje na 100% kapaciteta. Na taj način ćete samo uništiti napajanje.

Korišćenje dva različita napajanja – Ukoliko morate da u jednom rigu koristite više od jednog napajanja preporučuje se da koristie isti tip istog proizvođača. Dva različita napajanja mogu dovesti do nestabilnosti mining rig-a.

Korišćenje adaptera za rajzere – Adapteri za napajanje rajzera su često veoma lošeg kvaliteta i može se desiti da krenu da se tope, pa čak i zapale. Ukoliko u tom procesu dođe do kratkog spoja ostale komponente mogu biti oštećene.

Kartice sa manje od 4GB radne memorije – Sa karticama koje imaju manje od 4GB radne memorije nećete moći da rudarite ethereum. Moćićete da rudarite ethereum classic, više o tome možete pročitati na sledećem linku.

U sledećem delu teksta pisaćemo o tome kako kupljene komponente da sastavite u mining rig.

 

 

– Autor: Gavrilo Jejina, ECD

Comment section

2 comments
  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *