Blog

Ethereum Classic – Nova nada za stare rudare?

08.12.2020. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Rudarenje

Pre nekoliko dana smo prisustvovali uzbudljivom početku faze 0 koja će Ethereum-u omogućiti do sada nezabeležene performanse. Svi portali koji pišu o kriptovalutama su preneli ovaj događaj. Ono što će većini proći ispod radara je novi upgrade za ne toliko popularni Ethereum Classic.  

Ovaj projekat je imao puno problema od kako se odvojio od Ethereum-a. Mali hashrate na mreži značio je da mogućnost da dođe do 51% napada veoma velika. Ujedno, potvrđivanje transakcija je bilo dosta sporo. Zbog toga su menjačnice oklevale da podrže ovaj projekat. Uprkos svemu,  i dalje postoji veliki broj menjačnica na kojima je moguće kupiti i prodati ETC.  

Novi upgrade za Ethereum Classic pored rešenja za postojeće probleme nudi potencijalno i novu nadu za rudarenje kriptovaluta – dobre vesti za rudare sa grafičkim karticama od 3 i 4 GB.

Kratka istorija Ethereum Classic-a

Ethereum Classic nastao je kao posledica Ethereumhard fork-a u junu 2016. godine. U ovoj godini dogodio se hack na Ethereum mreži koji je napravio štetu od oko 50 miliona dolara. Ukradena sredstva podelila su tadašnju Ethereum zajednicu na dva dela. Jedna grupa želela je da se posledice hack-a isprave, a sredstva vrate na adrese sa kojih su ukradena. Ovo podrazumeva poništavanje transakcija na blokčejnu. Druga grupa je bila protiv prepravljanja blokčejna, smatrajući da se na taj način gubi svrha projekta.

Ethereum Classic je verzija Ethereum-a koja je zadržala originalni blokčejn sa posledicama hack-a, dok je Ethereum vratio ukradene koine. 

Nakon hard fork-a, Ethereum classic je uvek imao znatno manje rudara od Ethereum-a, a time i manji network hashrate. Ovo je značilo da je Ethereum Classic bio pod konstantnim rizikom od 51% napada.

Ethereum vs Ethereum Classic network hashrate

Ethereum vs Ethereum Classic network hashrate izvor: bitinfocharts

Dogodilo se nekoliko velikih 51% napada koji su reorganizovali i po nekoliko hiljada blokova. Napadi su naneli štetu koja se može meriti u milionima dolara, ali ono što je mnogo bitnije, ovi napadi poljuljali su poverenje preostale zajednice koja je bila okupljena oko projekta. 

ETC se ne predaje. Programeri koji stoje iza ovog projekta spremili su rešenje za probleme sa kojima se susretala njihova zajednica, i očekuje se da će ovo rešenje osigurati sigurnost mreže i povećati broj rudara na istoj. 

Da bi smo bolje razumeli kako novi upgrade funkcioniše, prvo moramo razumeti šta je 51% napad i kako se dešava.  

51% napad

Dobar deo rudara koristi servise koji prodaju njihov hashrate klijentima koji ponude najviše. Kao kompenzaciju rudari se najčešće isplaćuju u BTC-u. Na ovaj način se profitabilnost rudarenja povećava, a rudari imaju manji rizik jer su plaćeni u BTC-u. 

Servis uzima procenat, a korisnici ne moraju da kupuju i podešavaju mašine za kopanje već samo “upere” kupljeni hashrate na željenu mrežu i kopaju koin koji im treba. Zvuči kao win-win situacija, sve dok se ne uzme u obzir i potencijalna loša strana ovog pristupa.

51% napad se dešava kada se preko offlinemining pool-a napravi najduži bločkejn koji sadrži maliciozne informacije uz pomoć kupljenog hashrate-a. U međuvremenu, napadač preko pravog blokčejna izvršava transakcije. Uglavnom se dešava da napadač povuče na menjačnicu veliku količinu tog koina, zameni ga za BTC, ETH ili neki drugi koin.

Nakon što povuče svoj novi koin sa menjačnice, napadač preko noda širi svoj lažni blokčejn na ostatak mreže. Tada se dešava reorg, odnosno reorganizacija blokova. Na ovom lažnom blokčejnu se transakcija ka menjačnici nije dogodila. Mreža ovaj lažni lanac prihvata jer je duži od originalnog zato što je napadač uspeo da skupi više od 51% network hashrate-a. Umesto pravih blokova postavljaju se lažni koje je izrudario offline pool.

Nakon što se reorg završi, napadač na svoj wallet dobija koine nazad (jer se po lažnom blokčejnu transakcija nije ni dogodila). Tako je efektivno potrošio svoje koine dva puta. Ovo je samo jedna od stvari koju napadač može da uradi kada ima više od 51% hashrate-a.

Thanos upgrade

Ethereum classic ima network hashrate koji je oko 73 puta manji od Ethereum-ovog. Bitno je napomenuti da i jedan i drugi rade na istom algoritmu(ethash). To znači da je dovoljno da se samo 2 terahash-a (od 280) prebaci sa ETH mreže na ETC da bi se izvršio 51% napad. 

Thanos upgrade bi trebalo da reši problem ETC mreže. Dve najbitnije promene su upravo usmerene ka tome.

Promena pod kodom ECIP 1095 podrazumeva implementiranje MESS-a. MESS je skraćeno od Modified Exponential Subjective Scoring. Ova novina podrazumeva da će svaki mining pool koji ode offline morati da pruži 31 put veći hashrate od 51% kako bi mogao da izazove reorganizaciju blokova na blokčejnu.

U suštini, to će značiti da više neće biti dovoljno samo 2 TH kako bi se izveo napad, već će to sada biti 62 TH. Ovo značajno povećava sigurnost ETC blokčejna, ali i dalje ne čini napad u potpunosti neizvodljivim. 

Zbog toga ETC tim se odlučio na još jednu bitnu izmenu, a to je izmena DAG fajla koji se koristi za rudarenje. U jednom od prethodnih blogova, spomenuli smo da rudarenje ETH-a uskoro neće biti moguće sa svim grafičkim karticama koje imaju manje od 4GB memorije. Trenutna veličina DAG fajla za ETH je 3.96 GB, a za ETC je 4.05 GB. 

Izmena DAG fajla će za rezultat imati smanjenje sa 4.05 na oko 2.5GB. To znači da će ponovo biti moguće rudariti sa karticama koje imaju svega 3 ili više gigabajta radne memorije. Neke od kartica sa 3GB radne memorije su stare više od pola decenije što je u svetu tehnologije veoma puno. 

Rudarenje Ethereum Classic-a

Da biste rudarili ETC neće morati da pravite nikakve promene na Vašem trenutnom rigu. Biće sasvim dovoljno da ažurirate softver za rudarenje na najnoviju verziju. 

Ukoliko nemate rig, a želite da rudarite ETC, imaćete širok izbor kartica koje ćete moći da koristite. Postoji i cela serija mining-only kartica koje će ponovo moći da se koriste zbog smanjenja DAG fajla. 

 

Zotac P106 3GB kartica za rudarenje

Zotac P106 3GB kartica za rudarenje izvor: Zotac

Ukoliko se cena ETC-a bude povećala usled veće sigurnosti, rudarenje ETC-a bi potencijalno moglo biti veoma profitabilno. 

Pre nego što se upustite u avanture rudarenja kritpovaluta, pogledajte šta je potrebno da se zapitate pre kupovine mining rig-a.

 

Autor: Gavrilo Jejina, ECD

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *