Blog

Rudarenje kriptovaluta – Šta nas čeka u narednom periodu?

10.11.2020. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Rudarenje

Pored svih dešavanja u svetu, možemo reći da je 2020. godina za sada poprilično pozitivna za kripto svet. Videli smo skok cena raznih kriptovaluta, kao i pojavu nekih sasvim novih projekata punih potencijala. Sve izgleda kao da je kripto zima prošla i da možemo očekivati dosta bolju situaciju u 2021. godini. Kada cene kritpovaluta rastu, ujedno raste i interesovanje za rudarenje nekih koina. U ovom tekstu proćićemo ono što možemo očekivati u sferi rudarenja u narednom periodu.

Rudarenje ethereum-a i ETH 2.0

Ethereum se nezaustavljivo kreće ka potpunom Proof-of-Stake modelu što potencijalno može biti veoma dobro za ovaj projekat zato što nudi velika poboljšanja u odnosu na trenutno stanje. Tranzicija sa Proof-of-Work na Proof-of-Stake takođe znači da će rudarenje ethereum-a biti potpuno ugašeno, jer će se svi blokovi potvrđivati uz pomoć PoS nodova.

Ovaj proces se odvija postepeno, a potpuno gašenje Proof-of-Work modela se očekuje u fazi 1.5 implementacije Ethereum 2.0. Ovo znači da će rudarenje ethereum-a prestati u toku 2021. ukoliko ne dođe do odlaganja. Odlaganja sličnog tipa su se dešavala i ranije, tako da pojedini izvori tvrde da će biti moguće rudariti ethereum čak do 2023. godine.

Ethereum 2.0 Timline

Ethereum 2.0 faze izvor: SuperCryptoNews

Šta raditi kada Ethereum postane potpuno Proof-of-Stake?

Ukoliko koristite grafičke kartice za rudarenje ethereum-a, možete preći na rudarenje nekog drugog koina. U slučaju da koristite ASIC, izbor sledeće kriptovalute za rudarenje će Vam biti znatno manji. Moćićete da rudarite samo kriptovalute koje koriste ethash algoritam.

Problem sa ASICethash majnerima će nastati kada se svi budu prebacili na druge ethash koine. Time će se težina kopanja tih koina znatno povećati, a profitabilnost za toliko opasti.

Uzmite u obzir da će svi rudari prestati da rudare ethereum u isto vreme i da će morati da nađu alternativu. Ovo bi potencijalno moglo da učini rudarenje neprofitabilnim za veliki broj rudara bez obzira na to koju kriptovalutu rudare.

Veličina EthereumDAG fajla

Još jedna bitna vest za rudare ethereum-a jeste da će veličina DAG fajla uskoro preći 4GB, što znači da rudarenje ethereum-a sa grafičkim karticama koje imaju manje od 4GB memorije više neće biti moguće. Tačan datum kada DAG file prelazi 4GB je 23. decembar. Ukoliko Vaše kartice imaju više od 4GB memorije nećete imati nikakvih problema.

Pretpostavlja se da će se jedan deo rudara odlučiti za prodaju kartica od 4 GB tako da možemo uskoro očekivati dosta pristupačnije cene polovnih kartica na našem tržištu.

U daljem delu teksta razmatraćemo kako naći nove koine za rudarenje, ukoliko se odlučite da ne prodate svoju opremu.

Nova oprema za rudarenje

U ovoj godini, bili smo svedoci predstavljanja novih serija procesora i grafičkih kartica koje su, sudeći po performansama, barem dve generacije ispred u odnosu na očekivanja. Nvidia je u septembru predstavila seriju RTX 30 kartica sa neverovatnim performansama, a AMD je u oktobru predstavio seriju procesora Ryzen 5000 kao i novu seriju grafičkih kartica RX 6000 koja bi po performansama trebalo da se nosi sa RTX 30. Serija RX 6000 kartica će biti zvanično puštena u prodaju u toku novembra i decembra, tako da još ne znamo konkretne performanse ovih kartica kada je u pitanju rudarenje. Iako su po performansama novi proizvodi znatno bolji od prethodne generacije, cene ovih proizvoda ostale su pristupačne.

Bolje performanse za tipične kompjuterske radnje (posao i gaming) ne znače da će i performanse za rudarenje biti isto toliko bolje.

Trenutno znamo da najjača kartica RTX serije 3090 daje oko 120Mh/s na ethash algoritmu sa potrošnjom od 300W. Po trenutnim cenama to znači da za 24 sata rudarenja možete očekivati naknadu između 3 i 4 dolara što je za cenu ove kartice veoma malo. Početna cena ove kartice je 1,499 USD.

Nvidia RTX 3090

RTX 3090 grafička kartica izvor: Nvidia

Kartica RTX 3080 sa početnom cenom od 799 USD daje 80Mh/s, a RTX 3070 od 499 USD daje svega 60Mh/s. Trenutno postoji dosta boljih opcija, ali svakako treba sačekati kako bi se softver za rudarenje optimizovao za ove kartice.

Rudarenje novih koina

Kako izabrati pravi koin za rudarenje? Postoje dve strategije o kojima treba dobro razmisliti.

Prva strategija podrazumeva da gledate trenutnu profitabilnost rudarenja nekog koina i da konstantno menjate to što rudarite. Često se dešava da mali i slabo poznati koini budu najprofitabilniji. Njihova profitabilnost se veoma brzo može promeniti, tako da ćete morati stalno da proveravate kakvo je stanje. Kako biste izbegli volotilnost koja dolazi sa manje poznatim koinima, to što izrudarite možete prebaciti u bitkoin, ethereum ili neki drugi bolje poznati koin.

Ova strategija zahteva konstantnu pažnju i dosta tehničkog znanja jer je potrebno podesiti hardver da rudari drugačiji koin svaki put. Takođe će Vam biti potreban nalog na svakoj menjačnici koja podržava koin koji trenutno rudarite kako biste mogli da ga promenite u neki poznatiji.

Postoji više različitih sajtova na kojima možete videti trenutnu profitabilnost za veliki broj koina. Prvi sajt koji možete korisiti je CoinWarz. Potrebno je da unesete hashrate vašeg hardvera za svaki algoritam posebno, kao i potrošnju i cenu struje.

CoinWarz2 Kalkulator profitaCoinWarz kalkulator profitabilnosti izvor: CoinWarz.com

Alternativa može biti WhatToMine. Ovaj sajt funkcioniše na sličnom principu kao i CoinWarz. Glavna razlika je u tome da WhatToMine nudi opciju da unesete broj kartica koje imate i daje procenu hashrate-a, dok za kalkulator na CoinWarz-u morate unapred da znate koliki hashrate imate za svaki algoritam.

WhatToMine kalkulator profita za rudarenje

WhatToMine kalkulator profitabilnosti izvor: WhatToMine.com

Još jedna opcija je korišćenje softvera poput NiceHash-a. Ovaj softver automatski nalazi najprofitabilniji koin za rudarenje i sam podešava vaš hardver, a zaradu isplaćuje u koinu koji Vi izaberete. Mana ovog softvera je u tome što naplaćuje veliki fee za korišćenje.

Spekulativno rudarenje

Druga strategija je spekulativnog tipa jer zahteva da pronađete neki koin koji ima dobar potencijal, ali još uvek nije toliko popularan i nije na većim menjačnicama. Težina kopanja takvih koina je veoma mala i za kratko vreme možete izrudariti veliki broj koina. U idealnom slučaju, kako bude raslo interesovanje za tim koinom, tako će mu rasti i cena. Nije potrebno da konstantno vodite računa o profitabilnosti, ali se podrazumeva da ste projekat dobro istražili.

Obe strategije imaju svoje prednosti i mane i sa sobom nose rizike. Bitno je da ove rizike dobro razumete i da ne ulažete više od onoga što ste spremni da izgubite.

Autor: Gavrilo Jejina, ECD

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *