Blog

Štednja u kriptovalutama – Vodič za početnike

28.07.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Vodiči

Bankovni računi su dugo bili glavna opcija kada je u pitanju štednja.

No, finansijski svet se ubrzano menja i to pod uticajem moderne tehnologije. Mnogi ljudi su počeli da upotrebljavaju digitalne alate i platforme, a i sam novac je u sve većoj meri digitalan.

Jedna od najvećih inovacija na tržištu jesu kriptovalute i blokčejn tehnologija na kojoj su bazirane. Između ostalog, one su dovele do toga da se javi štednja u  kao alternativni put ka finansijskom prosperitetu.

Namera je da se ostvari značajan pasivni prihod tako što se valute čuvaju dovoljno dugo. U praksi postoji nekoliko prepreka poput volatilnost koja je urođena gotovo svim kriptovalutama i zbog toga je najbolje da pristupite ovoj temi sa zdravom dozom opreza.

Ovaj vodič će vam ukazati na to koje su glavne odlike, prednosti, i načini kripto štednje.

Problem sa tradicionalnom štednjom

Znamo na šta mislite. Novac je siguran u banci i nema razloga da ga pomerate. Ali šta ćemo sa činjenicom da on često ne donosi nikakav profit?

Naime, ukoliko obezbedite dinarski ili devizni depozit, vrednost tog novca ostaje manje-više ista tokom vremena. To znači da ta vrsta ušteđevine nema gotovo nikakav pozitivan efekat na vašu kupovnu moć. Glavni krivac za ovakvo stanje stvari je inflacija, koja „pojede“ ono što kamatna stopa donese.

Naravno, stopa inflacije je pitanje fiskalne politike države, na šta nemate previše uticaja. Jednostavno, tradicionalni novac je tako osmišljen da gubi svoju vrednost postepeno. Kriptovalute, sa druge stane, poseduju mnogo veći potencijal za uvećanje prihoda.

Kao prvo, one su potpuno zaštićene od inflacije i ta karakteristika kriptovaluta je rezultat njihovog dizajna i činjenice da je ponuda (broj valuta u opticaju) ograničena.

Vlade mogu odlučiti da puste hrpu novca u ekonomiju, ali kriptovaluta ima samo onoliko koliko korisnici blockchain mreže mogu da izrudare.

Štednja u kriptovalutama i njene prednosti

Kripto tržište je decentralizovano i funkcioniše po principu peer-to-peer mreže.

To znači da nema nikakve centralne instance koja diktira uslove transakcija. Kupovina ili prodaja valuta je jedinstvena razmena između dva aktera. Vi posedujete, ne samo puno vlasništvo nad sredstvima, već i sve privilegije upravljanja njima.

Još jedna prednost je da ne morate da pripremite „brdo” papirologije i plaćate raznovrsne bankovne usluge. Kriptovalute vam daju šansu da izbegnete većinu komplikacija, provizija, i drugih troškova koji nastaju prilikom otvaranja regularnih štednih računa. Takođe, može vas obradovati i činjenica da pojedinci nemaju pristup vašoj kompletnoj finansijskoj istoriji.

Kao rezultat svih ovih pogodnosti, mnogi su počeli da prihvataju kriptovalute kao oblik štednje umesto čiste potrošnje.

Štednja u kriptovalutama - Vodič za početnikePlan štednje kao temelj

Kod štednje, ključ uspeha je u pametnom štednom planu.

Osnovna ideja je jednostavna. Naći način koji vam omogućava jednostavnu i bezbednu kupovinu kritptovaluta. Kako izabrati kanal i kako čuvati kriptovalute? Menjačnice, berze? Svaki kanal ima svoje dobre i loše strane, i one zavise pre svega od vašeg motiva kupovine i poznavanja kriptovaluta. Jedna opcija, otvoriti račun na odgovarajućoj berzi, obezbediti depozit određene sume kriptovalute. Druga opcija je kripto menjačnica gde brzo i jednostavno možete za vaš novac kupiti kriptovalute.

Problemi nastaju u praktičnom domenu— kod egzekucije ovog plana. Kako biste uspešno to uradili, morate razmišljati više kao investitor nego kao tipični štediša ili špekulant. Drugim rečima, cilj vam nije da se obogatite brzo ili čuvate novac kod nekog drugog. Držanje kriptovaluta na berzi je upravo čuvanje “novca” kod nekog drugog. Kada je štednja u pitanju, a ne aktivna trgovina kriptovalutama, berze ne moraju biti optimalno rešenje.

Takođe, valja istaći da je štednja u više kriptovaluta obično pametan potez. Ovakvom diversifikacijom praktično umanjujete rizike, koji su uvek veći kada ulažete sav novac u jednu valutu.

Jedan od novijih trendova na planu štednje jeste činjenica da roditelji kupuju svojoj deci kriptovalute. Ovo je jedan oblik štednje, ali i ulaganja u njihovu budućnost. Glavna prednost je ono što smo već istakli— možete izbeći inflatorni rizik (pritisak).

Faktori izbora kriptovaluta

Prvi korak se tiče izbora valute u kojoj želite da štedite.

Bitcoin je u Srbiji neizostavna tema i još uvek jedna od najpopularnijih kriptovaluta. Iako je izašao na pomalo loš glas kao veoma volatilna opcija, ono što nije upitno je neverovatan rast njegove vrednosti tokom godina.

Pored bitcoin-a, možete razmotriti druge etablirane valute, kao što su ethereum, litecoin, dash, i bitcoin cash. Uprkos nestabilnosti, ove valute su isto zabeležile uspon vrednosti tokom godina. Još jedan ohrabrujući trend je da se njihova vrednost stabilizuje.

Ulaganje u manje kriptovalute je možda jeftinije, ali osnovni problem je neisplativost na duže staze. Prosto, one su podložne velikim varijacijama u cenama, a mogu iznenada i nestati sa scene. Zbog toga, obično ne uživaju poverenje investitora i štediša.

Istina, rizik je uvek tu, i on odvraća mnoge investitore i štediše od kriptovaluta. Ovo tržište zaista ne može da se poredi sa tržištem hartija od vrednosti koje je daleko stabilnije. Ono što treba da shvatite je da je ova nestabilnost samo jedna strana medalje.

Druga strana je veliki profit.

Istražite opcije pre svega

Kupovina kriptovaluta u Srbiji je još uvek u povoju.

Međutim, niste bez opcija, pogotovo ako se odlučite za jednu od najvećih valuta. Možete to učiniti preko kripto menjačnica ili otvaranjem računa na nekoj od berzi.

Takođe, možete da primetite da u većim gradovima, poput Novog Sada, Beograda, Niša, i Subotice postoje bankomati za kriptovalute. Na njima se one mogu kupovati ili prodavati u zamenu za keš.

Dobra je ideja i da istražite alate za čuvanje i pohranjivanje kriptovaluta. Oni se nazivaju kripto novčanici i njihov broj konstantno raste. Dve osnovne grupe su softverski i hardverski novčanici.

Prvo rešenje je popularnije kod aktivnih trgovaca kriptovalutama zbog svoje pristupačnosti, dok se hardver alati preporučuju štedišama. Jedna od njihovih osnovnih prednosti je sigurnost, što je izuzetno bitno pri čuvanju većih svota.

Sada kada znate osnovne principe štednje, može se preći sa reči na dela. Uz dovoljno strpljenja i pametne izbore, štednja u kriptovalutama bi trebalo, po pravilima, da vam se višestruko isplati.

ECD je napravio uslugu “Trajni nalog” (detaljnije, pogledati kategoriju FAQ Trajni nalog). Trajni nalog upravo je napravljen da bi pojednostavio proces štednje u kriptovalutama. Zbog svoje jednostavnosti interesantan je podjednako i za ljude sa više znanja o kriptovalutama, i za one koji planiraju svoje prve korake u svetu kripto štednje.

Zaključak

U načelu, kriptovalute su vredne razmatranja, u slučaju dugoročne štednje.

One nisu podložne inflatornim pritiscima i dobijaju na vrednosti kako vreme prolazi. Nasuprot tome, bankovni računi su veoma sporo ili nikakvo sredstvo za štednju, prvenstveno zbog niskih kamatnih stopa i inflacije.

Rizici svakako postoje, tako da morate biti spremni da iz prihvatite. Sačinite plan štednje, odredite sumu koju ćete pohraniti, i postavite realistične ciljeve. Pažljivo izaberite valutu u kojoj ćete da štedite i diversifikujte strategiju koliko je moguće.

Za početak, nemojte baš celokupnu ušteđevinu da prevedete u kriptovalute. Ne želite nipošto da vam finansijsko zdravlje zavisi isključivo od kriptovaluta. Uvek ulažite sa oprezom.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *