Blog

Večito pitanje – Bull ili Bear market?

01.02.2022. / Autor: Darko Lazić / Kategorija: Tehnička analiza

U nedelji za nama, iako su svi u ekstremnom strahu danima čekali objavu FED-a o promeni kamatnih stopa (i koje će ipak ostati još kratko nepromenjene) 1 osoba je ipak uspela da „ukrade šou“ – harizmatični lider malenog El Salvadora – Nayib Bukele.

On je prvo posetio Erdogana u Turskoj da „propoveda“ kripto, odmah iza toga dokupio još 410 Bitcoin-a za njegov El Salvador uz komentar da je taman pomislio da je propustio novu rasprodaju zbog putovanja ali da neki ljudi prosto prodaju previše jeftino pa ne može da odoli. Nije ni čudo zaista što ga kripto zajednica prosto obožava, jer pored toga što su jedini, oni su ujedno i prvi u svetu po tome a posle prvog – svi su drugi.

Za kraj, prozvao je prvo McDonald’s na Twitter-u kompletno odeven u McDonald’s uniformu pa zatim i MMF kome se javno putem Twitter-a „ismejao u lice“ na zahtev da ukinu Bitcoin kao zvaničnu valutu jer su po tom pitanju jedini na svetu.

Gorepomenuti McDonald’s je nakon još 1 nedelje rasprodaje na globalnom tržištu, čini se jedva dočekao da putem Twitter-a „podseti“ kripto zajednicu da za radno mesto ne treba da brinu jer ih tamo „uvek čeka“. Elon Musk je iskoristio ponuđenu priliku za marketing i poručio im da će pojesti njihov Happy meal na tv-u ako prihvate njegov omiljeni Doge coin kao sredstvo plaćanja.

Šta kažu indikatori?

Da li smo na dnu ili idemo još dole po pravilu je nezahvalno prognozirati, ali neke činjenice su indikativne.

RSI indikator(Relative Strength Index) momentuma tržišta koji označava da je tržište overbought/oversold (tj da je tržište odletelo u neku od dve krajnosti) tokom nedelje je dostigao najniži nivo još od istorijske Covid rasprodaje iz sredine Marta 2020. kada je Bitcoin u jednom momentu vredeo verovali ili ne ispod 3,800$.

Indeks pohlepe i straha (fear&greed index) koji označava sentiment tržišta je danima pred objavu FED-a boravio u zoni ekstremnog straha gde se istorijski gledano (indeks se meri od 01.02.2018.) ljudima koji su u tim trenucima kupovali, ispostavilo kao dobar potez na duže staze.

Težina kopanja (mining difficulty) je dostigla novi istorijski maksimum što je pokazatelj da mu taj deo kripto zajednice i dalje veruje i pored činjenice da druga godina iza halvinga Bitcoin-a (kada se podsećamo nagrada rudarima prepolovi u odnosu na dotadašnju) po pravilu nosi sa sobom trajniji i osetniji pad cene Bitcoin-a iako je na nivou Bitcoin-a od 33-34,000 $ ta cena u liniji njegove proizvodne cene.

Kupovina Bitcoin-a „na popustu“

U toku aktuelne korekcije koja traje još od 10. 11. 2021. godine kada je Bitcoin ispisao novi istorijski maksimum, 3 investitora su praktično svaku jaču korekciju cene koristili za dokupljivanje Bitcoin-a – pre svih drugi po veličini (anonimni) Bitcoin wallet, koji je skoro na toj poziciji pretekao po broju Bitcoin-a Microstrategy Michael Saylor-a, koji ne samo što konstantno dokupljuje već je potvrdio da će nastaviti sa kupovinama i u 2022.

Treći je naravno Bukeleov El Salvador, čiji je investicioni portfolio na ovim nivoima već skoro 30% u minusu u odnosu na prosečnu cenu kupovine. Autor svetskog bestselera „Bogati otac, siromašni otac“ – Robert Kiyosaki, podsetio da je „rasprodaja“ Btc sjajna prilika za dopunu, uz dodatak Ethereum-a kao i zlata i srebra.

Globalno, Putin je tokom nedelje snažno podržao kriptovalute izjavom da ne planira da zabrani rudarenje jer njegova Rusija ima verovatno najbolje resurse za to u celom svetu ali uz regulisanje kripto tržišta što je ujedno najavila je i Bajdenova administracija dok je kripto zabranu za sada od najvećih sila sprovela samo Kina. Veruje se da bi u svetu do kraja 2022. moglo biti već milijardu korisnika kriptovaluta od kojih bi 60% posedovalo Bitcoin.

Iz dana u dan, kriptovalute polako ali sigurno ulaze sve dublje i u sve više sfera oko nas – IT, sport, finansije, auto industrija itd. i taj trend će snažno nastaviti i u godinama pred nama.

Sa druge strane, u svetu je putem cyber kriminala i kriptovaluta, tokom 2021. oprano oko 8.6milijardi američkih dolara što je rast od skoro 30% u odnosu na 2020. Iako ovo pruža snažan argument za regulisanje tržišta, u odnosu na ukupan promet kriptovalutama ta veličina prometa ipak simbolična – najveća i najpoznatija kripto menjačnica na svetu Binance samo na dnevnom nivou, sama i bez većih problema dostiže nivo prometa i do 40milijardi $ na spot marketu.

Vreme i tržište će naravno kao i uvek do sada dati svoje poverenje crvenom medi ili zelenom biku, a ECD menjačnica ostaje uz Vas u oba slučaja baš kao i u prethodnih 10 godina i zajedno sa Vama nastavljamo da pratimo trend i nadamo se lepšim i zelenijim danima.

 

Autor: Darko Lazić (Šef sektora sredstava, ECD kripto menjačnica)

Comment section

2 comments
    • Čuveno „pitanje od milion dolara“. 😀 Cena bitcoin-a i mnogih drugih kriptovaluta je u porastu od početka 2023. godine. 🚀 Kako će se kretati u narednom periodu ostaje nam da vidimo.

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *