Blog

Maj 2020 – Tehnička analiza za BITKOIN

04.06.2020. / Author: ECD / Category: Technical Analysis

Mesec maj za bitkoin bio je izuzetno profitabilan. Videli smo skok od preko 30% od kraja aprila do sredine maja meseca. U prethodnoj analizi rekli smo da ukoliko bitkoin uspe da probije zonu od oko 8000$, da će mu to biti velika potvrda da ulazi u pozitivno tržište (Bull Market). Nakon probijanja cene od 8000$ bitkoinu je trebalo nedelju dana da dođe do psihološke granice od 10 000$ gde se odbio i ponovo testirao zonu od oko 8000$ i veoma impulsivno se odbio od te zone i ponovo otišao na 10 000$. Uzimajući u obzir da je bitkoinu cena od 8000$ bila veliki otpor (resistance) možemo reći da je bitkoin u pozitivnom tržištu (Bull Market) dokle god se nalazi iznad cene od 8000$.

Bitkoin / Tether nedeljni grafikonBTC/USDT nedeljni grafikon. Izvor: Trading View

Na fotografiji iznad, možemo da vidimo nedeljni vremenski okvir i vidimo da je bitcoin (u trenutku pisanja teksta) probio veoma veliki trendline otpor (resistance). Ovo je veoma važna stvar za bitkoin, jer ukoliko cena uspe da ostane iznad ovog trendline-a dobijamo još jednu veliku potvrdu da se bitkoin nalazi u pozitivnom tržištu što je veoma pozitivan scenario. Negativan scenario za bitkoin jeste taj da je proboj ovog otpora zapravo fakeout. Izraz fakeout se koristi za situacije u kojima cena probije određene otpore i time navuče investitore i trejdere da kupe bitkoin, ali se ubrzo nakon toga vrati ispod tih otpora i zarobi ih u njihovim pozicijama.

Fundamenti

U prethodnoj analizi smo pričali o bitcoin halving-u i njegovom mogućem uticaju na cenu bitkoina. Halving se desio 12. maja i cena je zanimljivo „odreagovala”. Prvo smo imali pad bitkoina 4 dana pred halving i na dan halving-a cena je bila oko 8 500$ da bi za samo 3 dana ponovo skočila na 10 000$. Ukoliko se vratimo na 2012. godinu, vidimo da je cena nakon prvog halving-a skočila neverovatnih 100 puta. Drugi halving se desio sredinom 2016. godine i nakon njega cena je skočila skoro 30 puta. Ostaje nam da vidimo kako će cena odreagovati posle trećeg halving-a i da li možemo da vidimo visoke multiplikatore, uzimajući u obzir da što je više novca u bitkoinu to je teže za cenu da raste.

Indikatori

Na fotografiji ispod možemo da vidimo RSI indikator čiji je cilj da nam pomogne u analiziranju i određivanju snage trenda. Ukoliko pogledamo RSI na nedeljnom grafikonu vidimo da se odbio od 60 i da se trenutno nalazi na oko 55. Šta nam znači ta zona od 60?
Zona od 60 na nedeljnom RSI predstavlja jedan od velikih otpora koji govori da li je tržište neutralno, pozitivno ili negativno. Dokle god cena bitkoina ne probije zonu od 60 mi ne možemo sa sigurnošću smatrati da se bitkoin nalazi u pozivitnom tržištu (Bull Market).

Bitkoin Tether RSI nedeljni grafikon

BTC/USDT RSI nedeljni grafikon. Izvor: TradingView

Na sledećoj fotografiji vidimo MACD, jedan od indikatora koji nam pomaže u identifikaciji trenda. U prethodnoj analizi je rečeno da ukoliko ne vidimo neki veći pad bitkoina možemo da očekujemo bull cross na nedeljnom nivou (presek plave i crvene linije). Bull cross na nedeljnom nivou nam govori puno stvari. Ukoliko pogledamo nedeljni grafikon vidimo da skoro svaki put kada se desio bull cross na nedeljnom nivou desio se skok cene, a ponekad i potpuni preokret tržišta iz negativnog u pozitivno. Prethodni bull cross se dosta loše završio, jer je cena vrlo brzo nakon njega pala na veoma niske nivoe, ali taj pad može da se prepiše krizi na tradicionalnim tržištima. Ostaje nam da vidimo da li će ovaj put histogram (crni stubići) uspeti da se održi u pozitivnom.

Bitkoin Tether MACD nedeljni grafikon

BTC/USDT MACD nedeljni grafikon. Izvor: TradingView

Bitkoin i altcoin – Prikaz dobitaka

Procentualni prikaz dobitaka za Maj. Izvor: Coin360

Mesec maj za bitkoin je bio poprilično dobar, ali ne toliko dobar za altcoin-e. Videli smo skok od preko 16% na bitkoinu što je sasvim solidno, dok su „altovi” malo zakazali. Ethereum je imao skok od oko 4%, chainlink samo 1%, dok su ostali veći altcoin-i otišli u minus. Od najpoznatijih altcoin-a najviše je pao dash -15%, eos sa minusom od preko 7% i litecoin sa minusom od oko 4%.
Cardano je jedan od retkih altcoin-a koji je uspeo da zabeleži dobitak i to od preko 23%.
Bitkoin dominacija se povećala za oko 2% u odnosu na prethodni mesec i trenutno se nalazi na oko 66% tržišta.

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacije, softver otprilike prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100, gde što je bliži nuli predstavlja strah na tržištu, a što je bliži broju 100 predstavlja pohlepu na tržištu.

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Trenutna vrednost indeksa je 41, što predstavlja blagi strah među investitorima i trejderima.
U prethodnoj analizi smo rekli, da iako smo videli skok cene, indeks nije prelazio u pohlepu i tada smo istakli da postoji još prostora za rast i videli smo rast od preko 2 000$. Razlog tome je to što cena uglavnom radi suprotno od sentimenta tržišta. Vrlo često kada vidimo da je većina pozitivna na cenu (bullish), cena u dosta slučajeva uradi baš suprotno. Takav događaj se može pripisati psihologiji berze i činjenici da velika većina investitora i ljudi gubi novac.

Comment section

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *