Polkadot

Polkadot

Šta je Polkadot?

Polkadot (DOT) predstavlja šematski protokol koji omogućava nizu različitih blokčejn protokola da međusobno komuniciraju u decentralizovanom okruženju. U osnovi, Polkadot omogućava prenos poruka, informacija i vrednosti bez potrebe za posrednicima, što ga čini ključnom infrastrukturom za digitalne servise. Sa svojim jedinstvenim dizajnom parachain-a, Polkadot ekosistem se sastoji od specijalizovanih blokčejna koji rade paralelno i simultano, povećavajući mogućnosti upotrebe, povezanost, praktičnost i efikasnost celog sistema.

Parachain arhitektura Polkadota

Polkadot je poznat po svojoj inovativnoj „parachain“ arhitekturi. Ova arhitektura koristi „Relay Chain“ kao srce sistema koji pruža bezbednost i ekonomske povlastice celoj mreži, dok omogućava lako dodavanje novih parachain-ova koji uživaju te povlastice. Parachain-ovi koriste blockspace samo za specifične primene kroz zajedničku i nezavisnu infrastrukturu validatora, što omogućava efikasno procesiranje velikog broja transakcija uz minimalne troškove, a sve to uz visoku sigurnost koju obezbeđuje Relay Chain.

Nastanak Polkadot-a

Polkadot je plod vizije dr. Gavina Wooda, suosnivača Ethereuma, koji je želeo da stvori platformu koja bi nadmašila tehnička ograničenja postojećih mreža. Uz podršku Web3 Foundation, Polkadot je razvijen da unapredi kako interoperabilnost tako i skalabilnost u blockchain tehnologiji, koristeći inovativni Nominated Proof of Stake mehanizam za održavanje sigurnosti mreže. Polkadot su tokom svih ovih godina podržali neki od najvećih investitora, fondova, banaka i kompanija.

Upotreba DOT tokena i buduća unapređenja

Osnovni token Polkadot mreže, DOT, služi kao sredstvo za staking, plaćanje transakcija i operativne funkcije unutar ekosistema. Korisnici mogu koristiti DOT i za glasanje o promenama protokola i nadogradnjama.

Staking omogućava vlasnicima DOT-a da doprinose bezbednosti mreže i za uzvrat dobijaju nagrade. Polkadot se kontinuirano unapređuje, sa fokusom na integracije i poboljšanja koja će olakšati pravljenje i dodavanje novih projekata na mreži, kao i na povećanje broja transakcija po sekundi.

Cena Polkadot-a

Polkadot(DOT) cena danas je 

Faktori koji bi mogli uticati na rast cene uključuju razvoj ekosistema, strateška partnerstva i inovacije, kao i regulatorne i tržišne faktore. Iako neki analitičari smatraju da bi Polkadot mogao dostići 100 dolara već do kraja 2024. godine, većina se slaže da je to dugoročniji cilj.

ECD vam nudi priliku da direktno trgujete DOT-om i budete deo ove mreže. Iskoristite priliku koju Polkadot nudi preuzimanjem ECD Wallet aplikacije ili započnite sa trgovinom DOT-a na ECD menjačnici.

Da li vas zanimaju novosti iz crypto industrije? Prijavite se na Newsletter u kom imate šansu za ostvarenje popusta i posetite naš blog za više informacija.