Kako podneti zahtev za kupovinu kriptovaluta

U ovom članku prolazimo proces kupovine kriptovaluta na ECD menjačnici.

Po uspešnom logovanju na ECD portal na sredini stranice vidljiva je lista kriptovaluta dostupnih za kupovinu, odnosno prodaju. Za svaku valutu prikazana je njena okvirna cena, kao i promena te cene u poslednja 24 sata izraženo u procentima. Konačna cena biće vidljiva prilikom kreiranja transakcije. Sa desne strane ekrana možete videti i opciju Cene i limiti, u okviru koje su prikazane cene transakcija, kao i različiti nivoi koje korisnički nalog može dostići.

Odabiramo opciju KUPI i stranica otvara ekran gde nudi dve opcije kupovine: Nalog za uplatu i ECD Express. Ispod ove opcije vidljiva je cena transakcije, koja zavisi od statusa Vašeg ECD naloga.

 

Ukoliko izaberete NALOG ZA UPLATU, plaćanje kriptovaluta se obavlja putem ebanking aplikacije koju posedujete ili putem fizičke uplatnice na različitim uplatnim mestima (banka, pošta, platne institucije). Ukoliko izaberete ECD Express, plaćanje kriptovaluta se obavlja Mastercard ili Maestro platnim karticama.

U oba slučaja, stranica za kreiranje zahteva izgleda isto. Unosimo:

  • Iznos RSD za koji želimo da kupimo kriptovalutu (minimum 5000 RSD, maksimum 1 700 000 RSD). Postoji mogućnost da unesete iznos kriptovaluta u polju kriptovalute.
  • Sledi polje gde je moguće upisati Kod za popust ukoliko isti posedujete. Ukoliko ste tek završili proces verifikacije naloga, od ECD-a ste dobili u mailu kod za popust koji se može iskoristiti samo za prvu transakciju. Ukoliko nemate taj ili bilo koji drugi kod za popust, ovo polje preskačemo.
  • Vaša kriptoadresa. Adresu unosite iz kriptonovčanika u koji želite da kupljena valuta stigne
    VAŽNO OBAVEŠTENJE! Za USDT i ETH ECD menjačnica trenutno podržava transakcije isključivo preko ERC20 protokola! Unošenje pogrešne adrese, može dovesti do trajnog gubitka sredstava.
  • Adrese se mogu pamtiti i imenovati zarad lakše navigacije ubuduće, ali ovo nije obavezan korak
  • Klikćemo na Podnesi zahtev .
  • VAŽNO! Ako želite da koristite ECD Express i platite platnom karticom, možete se upoznati sa procesom OVDE 

 

Ako su svi podaci pravilno popunjeni, odabiramo opciju Podnesi Zahtev.

U sledećem koraku primićete e-mail poruku za potvrdu transakcije. E-mail poruka sadrži link za potvrdu kupovine. Klikćemo na taj link. Za slučaj da e-mail poruka ne stiže u inbox ili junk ili spam foldere Vašeg sandučeta, kliknite na opciju Niste dobili mejl?

 

Link nas vraća na stranicu kupovine na sajtu menjačnice. Vidljiv je tajmer koji odbrojava 20 minuta, što je vremensko ograničenje za podnošenje zahteva za kupovinu ukoliko želite da ostvarite Garantovanu cenu. Ukoliko naš ebanking sistem utvrdi da je novac uplaćen u roku od 20 minuta od kreiranja zahteva u skladu sa instrukcijama za plaćanje, ECD vam garantuje iznos kriptovaluta koji vam je prikazan tokom pravljenja zahteva i koji ste dobili u e-mail-u. Ako naš sistem zabeleži priliv RSD nakon 20 minuta od kreiranja zahteva, radi se rekalkulacija iznosa kriptovaluta koje ćete dobiti na osnovu aktuelne cene kriptovaluta u trenutku kada je priliv zabeležen. Ako je cena kriptovalute porasla dobićete manji iznos od onoga koji je stajao u zahtevu. Ukoliko je cena kriptovalute pala, dobićete veći iznos kriptovalute od onoga iz zahteva.

Dalje, što se može videti na slici iznad, označavamo kućicu da smo saglasni sa Pravilima poslovanja i odabiramo opciju Podnesi zahtev.

Sada nam stranica daje konfirmaciju da je zahtev podnet.

Na kraju, klikom na opciju Nalog za uplatu, dobijate sve informacije kako treba da popunite Nalog, odnosno, QR kod koji skenirate ako želite da platite ebankingom ili sličnom aplikacijom Vaše banke.

Ako plaćanje vršite elektronskim putem, šifra plaćanja mora biti 289, umesto 189.

Kriptovalute se šalju na vašu kriptoadresu čim naš sistem utvrdi RSD priliv po osnovu vašeg zahteva. blockchain-u.

Ukoliko nakon 3 dana RSD priliv se ne vidi u našem ebanking sistemu, zahtev će automatski biti poništen.

Ovim je proces kupovine kriptovaluta na ECD menjačnici okončan.