Kako podneti zahtev za kupovinu kriptovaluta

U ovom tekstu proći ćemo kroz proces kupovine kriptovaluta na ECD menjačnici.

Po uspešnom logovanju na ECD menjačnicu na sredini stranice vidljiva je lista kriptovaluta dostupnih za kupovinu, odnosno prodaju. Za svaku valutu prikazana je okvirna cena, kao i promena cene u poslednja 24 sata izražena u procentima. Konačna cena biće vidljiva prilikom kreiranja transakcije. Sa desne strane ekrana možete videti i opciju Cene i limiti, u okviru koje su prikazane cene transakcija, kao i različiti nivoi koje korisnički nalog može dostići.

Biramo opciju KUPI i potrebno je da popunimo sledeće:

  • Iznos RSD za koji želimo da kupimo kriptovalutu. Postoji mogućnost da unesete iznos kriptovaluta u polju kriptovalute.
  • Sledi polje gde je moguće upisati Kod za popust ukoliko ga imate. Ako ste tek završili proces verifikacije naloga, od ECD-a ste dobili u mail-u kod za popust koji se može iskoristiti samo za prvu transakciju. Ukoliko nemate taj ili bilo koji drugi kod za popust, ovo polje možete da preskočite.
  • Vaša kriptoadresa. Unosite adresu kriptonovčanika u koji želite da kupljena valuta stigne.
    Važno: Za ETH ECD menjačnica trenutno podržava transakcije isključivo preko ERC20 protokola! Unošenje pogrešne adrese može dovesti do trajnog gubitka sredstava.
  • Adrese se mogu sačuvati i imenovati zarad lakše navigacije ubuduće, ali ovo nije obavezan korak
  • Klikćemo na Podnesi zahtev.

Ako su svi podaci pravilno popunjeni, biramo opciju Podnesi Zahtev.

 

 

 

 

 

U sledećem koraku primićete e-mail poruku za potvrdu transakcije. E-mail poruka sadrži link za potvrdu prodaje na koji je potrebno kliknuti. Za slučaj da e-mail poruka ne stiže u inbox ili junk ili spam foldere vašeg sandučeta, kliknite na opciju Niste dobili mejl?

 

 

 

 

 

 

 

 

Link nas vraća na stranicu kupovine na sajtu menjačnice. Vidljiv je tajmer koji odbrojava 20 minuta, što je vremensko ograničenje za podnošenje zahteva za kupovinu ukoliko želite da ostvarite Garantovanu cenu. Ukoliko naš e-banking sistem utvrdi da je novac uplaćen u roku od 20 minuta od kreiranja zahteva u skladu sa instrukcijama za plaćanje, ECD vam garantuje iznos kriptovaluta koji vam je prikazan tokom pravljenja zahteva i koji ste dobili u e-mail-u.

Ako naš sistem zabeleži priliv RSD nakon 20 minuta od kreiranja zahteva, radi se rekalkulacija iznosa kriptovaluta koje ćete dobiti na osnovu aktuelne cene kriptovaluta u trenutku kada je priliv zabeležen. Ako je cena kriptovalute porasla dobićete manji iznos od onoga koji je stajao u zahtevu. Ukoliko je cena kriptovalute pala, dobićete veći iznos kriptovalute od onoga iz zahteva.

Dalje, što se može videti na slici iznad, obeležavamo polje saglasnosti sa Pravilima poslovanja i biramo opciju Podnesi zahtev.

Sada nam stranica daje potvrdu da je zahtev podnet.

Na kraju, klikom na opciju Nalog za uplatu, dobijate sve informacije kako treba da popunite Nalog, kao i QR kod koji skenirate ako želite da platite e-bankingom ili sličnom aplikacijom svoje banke.

Ako plaćanje vršite elektronskim putem, šifra plaćanja mora biti 289, umesto 189.

Kriptovalute se šalju na vašu kriptoadresu čim naš sistem utvrdi RSD priliv po osnovu vašeg zahteva.

Ukoliko se nakon 3 dana RSD priliv ne vidi u našem e-banking sistemu, zahtev će automatski biti poništen.

Ovim okončavamo proces kupovine kriptovaluta na ECD menjačnici.