Blog

Kripto petak #185: Pronađen drugi najveći dijamant na svetu, Bitcoin rudarenje zabeležilo novi rekord, Pi mreža, NVIDIA pala 10%, a koliko nisko može da padne BTC

06.09.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U najnovijem izdanju Kripto petka istražujemo uticaj otkrića jednog od najvećih dijamanata na svetu na tržište plemenitih metala, kao i aktuelne rekorde koje postavljaju rudari kriptovaluta. Pored toga, analiziramo značajne gubitke tržišne vrednosti Nvidia i koliko maksimalno može da padne cena BTC-a.

Pronađen jedan od najvećih dijamanata na svetu u Bocvani

U bocvanskom rudniku Karowe otkriven je dijamant težine 2,492 karata, što ga čini drugim najvećim otkrivenim dijamantom na svetu. Ovo otkriće potencira diskusiju o mogućem preseku ponude i potražnje za prirodnim resursima, u kontrastu sa ograničenom količinom Bitcoina, čime se naglašava jedinstvenost i prednost Bitcoina zbog njegove ograničene ponude. Zlata, srebra i ostalih plemenitih metala ima malo, ali ne i ograničeno tako da su zapravo vrlo diskutabilan izbor za očuvanje vrednosti na duže staze.

Izvor: Al Jazeera

Bitcoin rudarenje dostiglo novi maksimum

Hashrate Bitcoin mreže dostigao je novi rekord, premašio je 742 exahasha po sekundi. Sa povećanjem hashrate-a raste i trošak rudarenja, što dovodi do izazova za rudare. Ovo postavlja pitanje održivosti trenutnog pristupa rudarenju u kontekstu rastućih troškova i energetske efikasnosti. Rudari ne žele da prodaju Bitcoin po ovim cenama i često se dešavalo da zbog rasta hashrate-a raste i cena BTC-a. Ovo je značajno jer se snaga mreže vratila nedugo nakon BTC Halvinga (prepolovljenje nagrade koju rudari dobijaju).

Izvor: Cointelegraph

Nvidia zabeležila najveći istorijski gubitak u jednom danu

Nvidia je doživela najveći jednodnevni gubitak tržišne kapitalizacije u istoriji od skoro $280 milijardi nakon što je Ministarstvo pravde SAD izdalo opomenu za njih. Ovaj događaj ističe rastuće regulatorne pritiske na tech gigante, posebno u kontekstu tržišne prevlasti, monopola i poštovanja zakona.

Izvor: Cointelegraph

Koliko nisko može da padne cena Bitcoina?

Cena Bitcoina pala je za 22% sa ATH, a mnogi analitičari predviđaju da će njegova vrednost dostići donju granicu između 45,000 i 50,000 dolara.

Izvor: Cointelegraph

Pi Network – problem sa zavisnošću od kripto ‘tapkanja’

Pi Network, popularna aplikacija za rudarenje kriptovaluta našla se pod vatrom kritika zbog nerealnih obećanja i nedostatka bilo kakve vrednosti izvan svog sistema. Sa porastom broja korisnika koji su „zarobljeni“ u ovoj mreži, postavljaju se ozbiljna pitanja o legitimnosti i potencijalnim rizicima za njene korisnike.

Izvor: Cointelegraph

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor