Blog

Kretanje cene Bitkoina – Wake me up when September ends

24.09.2024. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Tehnička analiza

Naslov nema veze sa ambrozijom, iako bi oni koje ta biljka muči najradije prespavali septembar i dobar deo avgusta. Septembar je tradicionalno mesec kad se posao ponovo zahuktava nakon nešto mirnijeg leta. S jedne strane, ljudi su odmorni posle letovanja. S druge strane, potrošilo se dosta para pa sada valja i zaraditi nešto

Berze ne vole septembar

Ipak, berze ne vole septembar i kripto tržište tu nikako nije izuzetak. Valjda posle letovanja ne ostane mnogo novca za investiranje, već se više prodaje da bi se krpile rupe u budžetu koje ostanu posle skupih putovanja. Bitkoin kao da je alergičan na ambroziju, septembar mu posebno smeta.

U prethodnih 11 godina, čak u 8 navrata je cena tokom septembra padala, a samo 3 puta je rasla.

Septembar je po tome najgori mesec. Takođe, to je jedini mesec u kojem je prosečan prinos na Bitkoin u prethodnih 11 godina bio negativan. 

Generalno letnji period je dosta loš za kripto industriju. Posle septembra, dva najgora meseca su jun i avgust, sa priličnom mršavim prinosima. Naravno, mršavim u odnosu na ono što investitori u kriptovalute očekuju. U nekoj drugoj industriji, avgustovskih 2.69% deluje fenomenalno jer predstavlja rast od preko 30% na godišnjem nivou. Mi smo uglavnom malo razmaženi, pa nam sve ispod 100% godišnje često nije dovoljno zanimljivo.

Izvor: google images

Prvih 10 dana ovog meseca ne obećava previše i deluje da smo na dobrom putu da ispoštujemo tradiciju. Za one koji veruju da se istorija ponavlja, možda je stvarno najbolje poslušati preporuku grupe Green Day i prespavati septembar.

Izreka koja kaže da je najmračnije pred zoru savršeno oslikava istorijske perfomanse kripto tržišta, jer odmah nakon tradicionalno najgoreg meseca stižu 2 najbolja – oktobar i posebno novembar.

Veterani se sigurno rado sećaju jeseni 2013-te, 2017-te i 2021-ve, kada je Bitkoin baš tokom novembra ili decembra dostizao tada rekordne cene. Među njima se izdvaja impresivan rast iz sad već davne 2013-te kada je samo tokom oktobra i novembra najpopularnija kriptovaluta udesetostručila vrednost. Tako nagle skokove izvesno više nećemo viđati, ali smo zato i pošteđeni čestih dramatičnih padova koji su bili uobičajeni u ranim danima ove industrije.

Naravno, uvek treba biti oprezan i napomenuti da istorijski rezultati nikako nisu garancija dešavanja u budućnosti. Možda jesen ipak bude tmurna, pa nam umesto strane, prikladnija bude domaća muzika i Čolina “Oktobar je, počinje sezona kiša”. Iako je u proseku ubedljivo najbolji, novembar je umeo par puta vrlo neprijatno da nas iznenadi.

Neizvesan novembar

Posebno su bolna sećanja na 2018-tu i 2022-gu. Novembar 2018-e čak drži i neslavnu titulu najgoreg meseca ikada sa padom od 36.57%. Kao kontrast tome, prestižnu titulu najboljeg meseca takođe drži novembar, ali pre 11 godina, kada je Bitkoin porastao neverovatnih 449.35%! Imajući u vidu da nas čekaju američki izbori, a da su kriptovalute imale zapaženo mesto u predizbornoj kampanji, vrlo lako može da se desi da i ove godine najzanimljiviji mesec bude upravo novembar.

Koji je uticaj američkih izbora na cenu Bitcoin-a?

U analizi su praćene cene od početka 2013. Pre toga je bilo i ekstremnijih promena, ali je tržište bilo veoma malo nezrelo, pa podaci iz tog perioda često nisu dovoljno pouzdani i relevatni.

Tekst je inicijalno napisan za Biznis.rs

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor