Blog

Kripto petak #143: Obeležen #FraudWeek, USDT ekspanzija, zabeležen priliv novog kapitala u kripto, dug je put do digitalnog dolara

17.11.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju „Kripto petka“ istražujemo kako se kripto tržište prilagođava i evoluira. Od ekspanzije Tether-a na Tronu i Ethereumu do otpora ruskih banaka prema digitalnoj rublji, svet digitalnih valuta je u stalnom pokretu. U toku je #FraudWeek – Međunarodna nedelja posvećena podizanju svesti o prevenciji prevara u organizaciji Udruženja sertifikovanih istražitelja prevara (ACFE). Dok Bank of America predviđa dug put do digitalnog dolara, Commerzbank AG u Nemačkoj dobija licencu za kripto usluge, nagoveštavajući promene u tradicionalnom bankarstvu. U međuvremenu, Glassnode beleži priliv novog kapitala u kripto sektor kroz stablecoins, ukazujući na mogući oporavak tržišta. Pridružite nam se u istraživanju ovih i drugih značajnih dešavanja u svetu kriptovaluta.

Tether pustio 4 milijarde USDT na Tronu i Etherumu

Kompanija Tether koja se bavi stabilnom kriptovalutom USDT, povećala je značajno broj novčića u cirkulaciji. Od prošlog meseca u opticaju je više od 4 milijarde USDT, time što je “iskovala” dodatnu milijardu USDT-a na mreži Tron. 

Posredi je autorizovana količina novih USDT-a, što znači da Tether nije zapravo obavio transakciju koja bi na tržište istovarila ovu svotu, već će se koristiti za buduće potrebe pozajmica, kao i za razmene valuta između mreža.

Detaljnije na Telegramu…

Obeležen #FraudWeek

Tema prevara je od izuzetnog značaja za celu kripto zajednicu. Tim povodom su pokrenute brojne aktivnosti u okviru ove međunarodne inicijative, a ECD je ovu nedelju obeležio posebnim blogom, besplatnom online radionicom, kao i drugim aktivnostima koje su za cilj imale da pomognu svima da prepoznaju prevare u svetu kripta i zaštite se od njih na najbolji moguć način.

Ruske banke se opiru uvođenju digitalne rublje

Ruske banke, kako vesti javljaju, opiru se projektu digitalne rublje. Navodno, otpor nije eksplicitan, već se banke dovijaju kako da izbegnu uvođenje zahtevanih promena. Problem je, izgleda u troškovima uvođenja ATM aprata.

Naime, jedna od aktivnosti unutar projekta uvođenja CBDC-a je prilagođavanje ATM aparata da omogućava korisnicima zamenu CBDC-a za keš. Banke procenjuju da će ih ova i druge mere adopcije digitalne rublje koštati preko 680 miliona dolara godišnje.

Vest prenosi ComNews…

Bank of Amerika procenjuje da je dug put do digitalnog dolara

Sa druge strane okeana, Banka Amerike (Bank of America) procenjuje da premda je CBDC projekat krenuo, digitalni dolar neće skoro videti primenu. Federalne rezerve (FED) pokrenule su projekat digitalnog dolara, ali još uvek nemaju podršku izvršnog sektora kao ni Kongresa, da bi pilot mogao da pređe u javno testiranje. 

U Američkoj politici još se vodi bitka oko CBDC-a, s obzirom na to da demokrate zagovaraju digitalni dolar kao alat u globalnom jačanju američke ekonomije, te da se republikanci oštro suprotstavljaju, tvrdeći da je digitalni dolar oružje policijske države i ugrožavanje privatnosti.

Vest prenosi CryptoNews…

Commerzbank AG dobila licencu za crypto custody usluge

Jedna od vodećih nemačkih banaka, Commerzbank AG dobila je od nadležnih državnih službi licencu da korisnicima pruža kastodijalne usluge u kriptovalutama (crypto custody). To je prvi slučaj da jedna komercijalna banka u Nemačkoj dobije ovakvu dozvolu.

Sticanje licence je samo prvi korak ka potpunom kripto-poslovanju ove banke. Neophodna je infrastruktura kao i dodatni dogovi sa regulatornim telima. Commerzbank AG namerava da uslužuje ponajpre pravna lica i institucije, te im pruža pristup kripto sredstvima i valutama.

Detaljnije na ovoj objavi…

Glassnode izveštava o prilivu novog kapitala na tržište kroz stablecoins

Firma za analitiku, Glassnode, bavi se praćenjem kripto tržišta. Od kolapsa Terra/Luna novčića u maju prošle godine, poverenje u stabilne valute (stablecoins) je prilično poljuljano na tržištu. Štaviše može se reći da je ceo kripto sektor u dubokoj krizi od tog trenutka.

No, izveštaji pokazuju da se povećava količina stabilnih novčića u opticaju, a najviše su narasli Tether, USD Coin, Binance USD i DAI. Ovo znači da na tržištu sada postoiji dodatna likvidnost na raspolaganju investitorima, te da se dodatni kapital sliva u kripto industriju, upravo preko ovih novčića. 

Detaljnije prenosi CoinDesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *