Blog

Da li je 2024. godina rasta?

26.12.2023. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Zanimljivosti

Šta očekujemo od kripta u 2024. godini?

  • Prepolovljavanje nagrade za rudare
  • Smirivanje inflacije i kamatnih stopa
  • Bitcoin ETF fond
  • Kompanije koje ulažu u kripto
  • Zelenije rudarenje

Kratka, ali bogata istorija kriptovaluta puna je izneverenih očekivanja. Daleko od toga da nije bilo i puno sjajnih stvari u poslednjih 15 godina, ali nekako smo nestrpljivi i uvek želimo više i brže i u 2024. Kao i kod mnogih velikih inovacija, sporost šireg prihvatanja ume da bude veoma frustrirajuća za one koji su rano prepoznali vrednost te inovacije.

U ovoj godini, kripto industrija je vidala rane iz prethodne. Pomalo ispod radara tokom većine godine, tiho, iako je cena Bitkoina oko 140% veća nego što je bila 1. januara. Taj rast bi bio povod za euforiju na svakom drugom tržištu, ali kod nas se nikakav rast ne uzima za ozbiljno ako nije oboren rekord u ceni. Dobar deo tog rasta se desio baš u poslednjem kvartalu, pa se sa optimizmom ulazi u 2024. godinu.

Pitamo se da li bi baš sledeća godina mogla biti prekretnica

Iako naravno nema nikakvih garancija da će sledeća godina biti dobra, a kamoli spektakularna, zaista postoje krupne stvari koje se valjaju iza brega i koje narednu godinu čine specifičnom. Najpre, čeka nas prepolovljavanje nagrade za Bitkoin rudare, koje se dešava svake 4 godine, a koje je tradicionalno inicijalna kapisla za lansiranje cena kriptovaluta u stratosferu. Zatim, smirivanje inflacije i zaustavljanje rasta kamatnih stopa daje nadu da će generalno klima za investiranje 2024. biti povoljnija nego ove i prethodne godine.

Najviše se očekuje od institucionalnih investitora.

Deluje da se priprema teren da krupni igrači uđu na velika vrata. Nekoliko veoma velikih i poznatih banaka je ili već dobilo dozvolu ili najavilo pružanje određene vrste usluga povezanih sa kriptovalutama. Oko 10 Bitkoin ETF fondova trenutno čeka na odobrenje od strane američke Komisije za hartije od vrednosti. Očekuje se odobravanje nekih od njih u prvom kvartalu naredne godine, u optimistčnom scenariju – već početkom januara. Slučajno ili ne, Gugl je ažurirao svoju politiku reklamiranja baš da bi dozvolio promovisanje ovakve vrste fondova. Izmene stupaju na snagu u januaru. Usvojene su i izmene računovodstvenih standarda koje investiranje u kriptovalute čine znatno primamljivijim za kompanije nego što je to trenutno slučaj.

Zakon, Google, mediji i ekolozi na strani kripta u 2024.

Krupni kapital ima potencijal da ne menja samo cenu već i narativ. Naime, kripto industrija uglavnom pati od loše slike u medijima koja je često nezaslužena. Otkad je Bitkoin nastao, godinama se vezivao za sumnjive transakcije, najčešće povezane sa ilegalnim aktivnostima. Kako je vreme prolazilo, nedostatak konkretnih dokaza da je zaista tako je postao previše upadljiv. Svakako je deo Bitkoin transakcija povezan sa kriminalom, ali po svemu sudeći, procenat tih transakcija je niži nego u slučaju američkog dolara.

Poslednjih godina, u napadima na Bitkoin, pored priča o zloupotrebama za kriminalne aktivnosti, dominira tema ekologije. Nije tajna da Bitkoin rudari troše mnogo električne energije. Oni već godinama pokušavaju da objasne da je njihov ukupan uticaj zapravo pozitivan, kako na energetsku mrežu, tako i na životnu sredinu. Međutim, vrlo je zanimljivo što poslednjih meseci o pozitivnim efektima Bitkoin rudarenja pričaju i neki koji su bili dežurni kritičari svega što ima veza sa kriptovalutama. Deluje sumnjivo što se taj zaokret dešava baš u vreme kad se Blekrok i društvo spremaju da uđu na kripto tržište, ali da ne cepidlačimo, bitno je da se dešava.

Uglavnom, izvesno je da sledeća godina neće biti dosadna, a ostaje da se vidi da li ima potencijal da bude istorijska.

Tekst je inicijalno napisan za Biznis.rs

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *