Blog

Kripto petak #163: Telegram i TON, Ethereum „The Purge“, Litvanija reguliše kripto, Rusija beleži rast, Terraform Labs u krizi

05.04.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U najnovijem izdanju Kripto petka, istražujemo kako Telegram otvara nove puteve za kripto plaćanja unutar svoje platforme, Vitalik Buterin najavljuje velike promene za Ethereum, Litvanija uvodi strože mere za kripto kompanije, Rusija beleži impresivan rast kripto transakcija, a unutar Terraform Labs-a raste nezadovoljstvo.

Telegram otvara mogućnost kupovine oglasa putem svoje kriptovalute

Platforma za razmenu poruka, Telegram, ima svoj novčić – TON. Toncoin će biti zvanično sredstvo plaćanja za oglase unutar aplikacije Telegram. TON odlikuju minimalne takse na transakcije (fees), brzina mreže i veliki kapacitet transakcija po jedinici vremena.

Zanimljivo je i to da planiraju da 50% prihoda od reklama koje se naplate putem javnih kanala podele sa vlasnicima kanala. To znači da je vođenje uspešnog (na ovoj mreži, to znači obično, informativnog) kanala monetizovano na samoj platformi.

Detaljnije sa zvaničnog bloga firme…

Vitalik Buterin objavio trasu daljeg razvoja izmena pod naslovom “The Purge”

Osnivač mreže Ethereum, Vitalik Buterin, oglasio se na društvenoj mreži X, povodom nastupajućih izmena u smislu pojednostavljenja protokola, pod naslovom “The Purge”. Ova inicijativa teži da optmizuje Ethereum-ov protokol, smanji opterećenje na nodovima mreže i uopšte olakša sve što može da se razlakša u smisu tehnologije.

Osim ovog projekta, Vitalik je na objavi ukazao na postojanje još nekih inicijativa koje se takođe tiču pojednostavljenja, razlakšanja i otklanjanja tehničkih smetnji i opterećenja.

Detaljnije sa zvanične objave putem Notes…

Litvanija uvodi rigorozne mere za kripto kompanije

Litvanija ima oko 600 kompanija koje se bave kripto industrijom na ovaj ili onaj način. Kao ekonomija profilisana na sektor usluga, te oaza za fintech sektor, ovo nije neobična brojka. Klima koju su stvorili za inovativne institucije u oblasti finansija, privukla je i mnoge neregulisane kripto kompanije.

Stoga će od sledeće godine, centralna banka Litvanije, uvesti stroge mere koje prate nove propise o licenciranju unutar kripto sektora. Cilj im je da pojačaju domaće zakonodavstvo u ovom smislu i to pre nego što na snagu stupe MiCa pravila Evropske Unije. Ovo bi moglo dovesti do zatvaranja mnogih kripto kompanija u Litvaniji. 

Detaljnije prenosi Bloomberg…

U Rusiji kripto sektor sve jači, centralna banka izveštava o 52 milijarde dolara prometa u 2023. godini

Centralna banka Rusije objavila je izveštaj koji donosi veoma zanimljiv podatak o tome da je volumen kripto transakcija kroz domaće kripto berze i menjačnice dostigao cifru od 52 milijarde dolara.

Uglavnom se trguje Bitkoinima i Etereom. No, kako po samom priznanju centralne banke, prosečni Rus zapravo ne koristi menjačnice, pretpostavlja se da je obim transakcija kriptovaluta zapravo mnogostruko veći…

Detaljnije iz izveštaja Centralne Banke Rusije…

Šef komunikacija u firmi Terraform Labs ispoveda svoj bes na Do Kvona

Do Kvon će uskoro biti izručen. Sudski procesi su već počeli. U tom smislu, krenula su i prva saslušanja, a jedan od prvih pred sudiju je stupio Brajan Karan (Brian Curran) bivši šef komunikacija firme Terraform Labs. Priznao je koliko ga je predvođenje odeljenja za odnose sa javnoću dovodilo do besa.

Karan je ispovedio svoj najiskreniji trud da se spram javnosti odnosi što iskrenije i transparentnije. “Bio sam besan jer sam shvatio da je pokušao da me prevari i navede da napišem objavu za koju je znao da je lažna”, kazao je Brajan odgovarajući na pitanje Karine Kuelar iz SEC-a. 

Detaljnije prenosi portal Law360…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *