Blog

Kripto petak #170: Trampova „kripto armija“, NFT nevolje za Dolce & Gabbana, Ethereum ETF-ovi, SAD raspravlja o decentralizaciji

24.05.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Ovog petka istražujemo kako Donald Tramp stvara „kripto armiju“ donatora kao prvi republikanski kandidat koji prihvata donacije u kriptovalutama. U Rusiji, sektor kripto rudarenja očekuje impresivan rast, podstaknut povoljnim uslovima. Modna kuća Dolce & Gabbana suočava se s tužbom zbog problema sa NFT-ovima, a verovatnoća za odobrenje Ethereum ETF-a beleži rekordni procenat

Donald Tramp pravi “kripto armiju” donatora za predsedničku kampanju

Donald Tramp postao je prvi predsednički kandidat republikanaca koji će prihvatati donacije za kampanju u – kriptovalutama. U tom smislu, pokrenuo je stranicu za kripto donacije. Ovaj oblik doniranja pokriven je zakonom o transparentnosti, ali nije još jasno da li će Tramp prodavati kripto sredstva ili ne.

Stranica trenutno prihvata sledeće valute: Bitkoin (BTC), Ether (ETC), Solana (SOL), Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB), Ripple (XRP), USD Coin (USDC) i Ox (ZRX). Tramp još nije objavio zvanične stavove o predloženoj regulativi za kripto sektor, ali već najavljuje “kripto armiju” koja bi se suprotstavila “anti-kripto armiji” senatorke Elizabet Voren.

Detaljnije sa donatorske stranice…

Ruski sektor kripto rudarenja očekuje rast između 20-40%

Medijski portal Overclocker prenosi izveštaj firme BitRiver koja se bavi vođenjem data centara koji su ključni za kripto rudare. BitRiver je takođe glavni lobista za legalizacju i pravnu regulaciju ovog sektora u Rusiji.

Izveštaj kaže da su rudari u Rusiji “iskopali” oko 54.000 BTC-a prošle godine, te da kombinacija niske cene struje i nerestriktivne pravne regulative utiče na rast kripto rudarskog sektora od 20 do 40%. 

Detaljnije prenosi Overclocker…

Dolče i Gabana na udaru zbog problema sa modnim NFT-ovima

Modni gigant Dolce & Gabbana našli su se kao optuženi u sudskoj parnici koju je pokrenuo nezadovoljni kupac. Naime, kupac tvrdi da je kupio NFT koju je izdala modna kuća, te da je doveden u zabludu u pogledu korisnosti i kvaliteta robe, a zbog isporuke koja je kasnila dvadeset dana na gubitku je i finansijskom jer je vrednost NFT-a pala preko 90%

Dolce & Gabbana obećali su NFT uz koji dolazi mnoštvo digitalnih, ali i fizičkih pogodnosti, dok kupac tvrdi da je dvadeset dana kasnije dobio sličicu koju jedino može da koristi na multiverzumskoj platformi koja praktično nema drugih korisnika.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Povećan obim trgovine ETF-ovima zasnovanim na Etheru

Exchange-traded fund ili berzanski fond vrsta je veoma popularnog proizvoda na berzi koji je veoma uobičajen na tržištu i popularan kod svih vrsta investitora. U tom smislu otvaranje ovog proizvoda koji je zasnovan na kriptovalutama, posebno na Etheru, značio je ulazak kriptovalute među mejnstrim brokere.

Ove nedelje zabeležen je veliki skok obima trgovine ETF-ovima koji su zasnovani na terminskim ugovorima (features) za Ether. Sa preko 47 miliona dolara razmene, radi se o skoku od 40% u obimu trgovine. Pretpostavlja se da je posredi optimizam tržišta koji očekuje novu povoljniju regulativu od američke agencije za hartije od vrednosti (SEC) koja bi mogla da donese odobrenje za nove finansijske proizvode zasnovane na kriptovalutama.

Više sa objave na mreži X…

Predstavnički dom Sjedinjenih Država glasa za novi zakon o decentralizaciji

Predstavnički dom SAD, donji dom američkog sistema samo što nije glasao za dugo očekivani zakon o decentralizaciji. Posredi je dokument o kome se žustro raspravlja, “Financial Innovation and Technology for 21th Century Act”, poznatiji po “nadimku” FIT21.

Oko ovog zakona vodi se velika rasprava, pa premda će donji dom glasati ove nedelje, očekuje se da zakon ili ne prođe u Senatu ili da čak dobije predsednički veto. No, u slučaju da prođe biće to važan korak ka uspostavljanju pravne regulative o digitalnim sredstvima u SAD.

Detaljnije sa objave na mreži X…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor