Blog

Kripto petak #172: Nemačka otvorena za digitalni evro, Rusija beleži rast kripto korisnika, Tokenizacija Stradivarijusove violine, RFK Junior i kripto, Google i Magic Leap u metaverzumu

07.06.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka istražujemo kako Nemačka, uprkos nedostatku detaljnijih informacija, pokazuje znatno interesovanje za digitalni evro. U Rusiji, preko devet miliona građana poseduje kriptovalute. Stradivarijusova violina vredna 9 miliona dolara tokenizovana je za potrebe pozajmice, a Robert F. Kennedy Junior predsednički kandidat otkriva svoju zalihe bitcoina. Takođe, Magic Leap i Google udružuju snage za razvoj tehnologija za next-gen metaverzume, što predstavlja značajan korak u toj tehnološkoj niši.

Nemci otvoreni za digitalni evro, uprkos manjku informacija

Novo istraživanje koje je sprovela nemačka Deutche Bundesbank, otkriva da nemački građani nisu sasvim informisani o tome šta su kriptovalute ili CBDC valute. Uprkos tome, više od polovine ispitanika podržava ideju digitalnog evra i “može da sebe zamisli da ga koristi u raznim vidovima plaćanja”.

Naime, tri od pet ispitanika nisu ništa čuli, pročitali ili videli što bi ih informisalo o tome šta je zapravo digitalni evro. Od onih koji jesu čuli, tek 16% umeju da ga razlikuju od kriptovaluta, dok čak 30% smatra da je to nešto čemu je cilj da zameni keš.

Link ka izveštaju je ovde…

Preko devet miliona Rusa poseduje kriptovalute

Valerij Petrov, potpredsednik ruske asocijacije kripto i blokčejn industrije (RACIB), ponovio je u razgovoru za Comnews nalaz izveštaja kompanije Triple A u kome se navodi da 9.2 miliona ruskih građana poseduje kriptovalute.

Ako su podaci tačni, to bi značilo skok od 6%, tako da trenutno 12% radno sposobnih Rusa koristi kriptovalute. Razni eksperti smatraju da je brojka značajno manja, te da će uvođenje digitalne rublje usporiti rast adopcije kriptovaluta.

Detaljniji izveštaj prenosi Comnews…

Stradivarijusova violina od 9 miliona dolara tokenizovana za potrebe pozajmice

Stradivarijusove violine su najbolje i najpoznatije na svetu. Violinu iz naslova posedovala je carica Katarina Velika, a napravljena je 1708. godine. Danas je vlasništvo Jat Sijua, suosnivača kompanije Animoca Brands koji je violinu deponovao kao zalog za pozajmicu.

Pozajmicu milionskog iznosa obezbedila je firma Galaxy Digital koja je tokenizovala ovu jedinstvenu violinu. NFT će biti u pritežanju Galaxy Digital-a, dok će violinu čuvati kompanija iz Hong Konga koja se bavi čuvanjem kolaterala (custodian).

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Predsednički kandidat Robert F Kenedi Junior poseduje 21 bitkoin

Robert F Kenedi Junior je nezavisni kandidat za predsednika Sjedinjenih Država. Trenutno se procenjuje da je njegova podrška u glasačkom telu oko 8% što je prilično jaka pozicija za nekog ko ne dolazi iz kampa demokrata ili republikanaca.

RFK Junior je vatreni zagovornik kriptovaluta, te je u nastupu na konferenciji Consensus 2024 održanoj prošle nedelje u Ostinu u Teksasu, govorio o svojim pogledima na ovu industriju. Tom prilikom je otkrio i da je posle pobede u parnici protiv giganta Monsanto, kupio 21 bitkoin, po tri za svako od svoje sedmoro dece.

Detaljnije sa ove objave na mreži X…

Magic Leap i Google udružuju se na projektu razvoja novih tehnologija za next-gen metaverzume

Google će obezbediti infrastrukturu, a Magic Leap svoje iskustvo i stručnost na polju optike, kako bi zajedno razvijali nove XR (extended reality) tehnologije, kako bi se došlo do proboja u poboljšanju metaverzumskih iskustava. U tom smislu ovaj tandem je sve ozbiljniji kandidat kompanijama Meta i Apple u trci za sveobuhvatnim metaverzumom.

Metaverzum je polje tehnologije koje kombinuje VR, AR (augmented reality), blokčejn i AI. Koncept metaverzuma i dalje interesuje investitore, pa se vrednost ove niše procenjuje na preko 70 milijardi dolara. 

Detaljnije sa objave na sajtu kompanije Magic Leap…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor