Blog

Kripto petak #173: Turska odbacuje porez na kripto, Europol protiv rudarenja, Irska privlači kripto firme, Kuban o uticaju kripta na izbore

14.06.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Turski ministar finansija demantuje izveštaje o uvođenju poreza na kripto i berzanske prihode, naglašavajući da će moguće takse biti ograničene. Europol izražava zabrinutost zbog kripto rudarenja kao potencijalnog izvora za pranje novca. U SAD-u, FTC alarmira javnost o rastućem problemu kripto prevara koje počinju na društvenim mrežama. U međuvremenu, Irska postaje sve privlačnija destinacija za kripto kompanije zbog povoljnog regulativnog okruženja.

Turska negira nameru da oporezuje prihod od kripto i berzanske trgovine

Ministar finansija Turske, Mehmet Simsek oglasio se da negira napise Bloomberg-a koji izveštavaju o nameri države da uvede poreze na prihode koji dolaze iz berzanskih ili kripto aktivnosti.

Ministar je pojasnio da su sve odluke, pa i o novim porezima na parlamentu, te da postoji mogućnost za uvođenje taksi na transakcije, koje svakako nisu oporezivanje na prihod, a koje bi bile “veoma ograničene” u pogledu finansijskog opterećenja.

Detaljnije prenosi Daily Sabah…

EuroPol protiv rudarenja kriptovaluta

Evropska organizacija za borbu protiv kriminala, Europol objavila je izveštaj o kriptografiji u kome se pominju rudari bitkoina i layer-2 rešenja kao bezbednosni problem, jer navodno rudarske operacije mogu da služe pranju novca i prikrivanju raznih prevarnih radnji.

Europol u izveštaju napominje i da je ceo kripto sektor pretnja za bezbednost i to na međunarodnom nivou jer se otežava praćenje tokova novca. 

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Federalna trgovinska komisija SAD upozorava na sve veću opasnost od prevara

Nezavisno telo američke federalne vlade, Federalna trgovinska komisija (FTC) objavila je na svom sajtu obaveštenje o porastu kripto prevara tipa “pig butchering” (“svinjokolj”). Posredi su prevare koje započinju na dejting aplikacijama i društvenim mrežama tako što prevaranti uvlače žrtve putem zavođenja.

Posredi su prevare u kojima kriminalci pokušavaju da ostvare emotivnu vezu i ubede žrtve da su kripto stručnjaci koji mogu da im pomognu da se brzo obogate. Kriminalci ciljaju na usamljene muškarce i žene koje više motiviše emotivna veza sa prevarantom nego finansijska dobit. Izraz je nastao u Kini i datira još pre kripto prevara.

Upozorenje i predlozi prevencije nalaze se ovde…

Irska postaje utočište za kripto kompanije iz Evrope

Britanska kompanija za kripto infrastrukture, Ramp Network, otvara kancelariju koja će biti novi kompanijski štab za Evropu. U razgovoru za irski Independent, visoki zvaničnih kompanije, Stiven Ajzenauer objasnio je zašto je u ovom trenutku Irska najbolje mesto za kripto poslovanje.

I pored toga što će se evropski zakon MICA primenjivati na celoj teritoriji Unije, gospodin Ajazenauer smatra da će Irska, Francuska, Nemačka i Belgija i dalje biti najtoplije nastrojene prema ovom sektoru.

Ceo intervju nalazi se ovde…

Milijarder Mark Kuban smatra da će se američke izbore odlučiti stav prema kripto industriji

Milijarder Mark Kuban, izjavio je da će u političkoj borbi između predsedničkih kandidata Trampa i Bajdena najviše odlučiti stav prema kriptovalutama. Odgovarajući na članak o politikama Trampa i Bajdena prema kripto industriji, Kuban primećuje da bi Bajden mogao da izgubi ako ne promeni svoj stav.

I zaista, aktuelni predsednik i predsednički kandidat Džo Bajden koji je naginjao strogim stavovima Gerija Genslera, ublažio je retoriku kada je video kako Trampove pristalice reaguju na kripto-pozitivne izjave njihovog kandidata.

Objavu Marka Kubana na mreži X pogledajte ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor