Blog

Kripto petak #93: Brazil usvojio Bitcoin kao zvaničnu valutu plaćanja, Ukrajina lansira svoj CBDC, Španska vlada dodaje kripto u krivični zakonik, Evropska centralna banka vs Tviter, Belgija objavila da decentralizovani novčići nisu hartije od vrednosti, Putin se zalaže za sistem zasnovan na blokčejnu

02.12.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako izgleda nacrt za CBDC valutu ukrajinske nacionalne banke, kako će izgledati klauzule koje Španska vlada dodaje u krivični zakonik, zašto je Evropska centralna banka blatila bitkoin i kako je zajednica na Tviteru uzvratila udarac, zašto je Belgija objavila da decentralizovani novčići nisu hartije od vrednosti i sve o Putinovom zalaganju za međunarodni platni sistem zasnovan na blokčejnu.

Brazil usvojio Bitcoin kao zvaničnu valutu plaćanja

Regulatorna tela u Brazilu napravili su veliki iskorak ka adopciji kripta. Izglasan je novi zakon koji prepoznaje digitalna sredstva kao investiciju i omogućava plaćanja u Bitcoin-u.

Brazil je država u kojoj je ekonomija kriptovaluta veoma zastupljena, a postoje i podaci da više građana trguje kriptovalutama kao što je Bitcoin nego što ulaže na berzu. Nakon uvođenja ovih zakona, zemlja nastoji da postavi infrastrukturu kako bi se Bitcoin što više koristio u svakodnevnoj upotrebi i finansijskim transakcijama.

Vest je preneo Bitcoin Magazin…

Ukrajinska nacionalna banka iznela nacrt za CBDC valutu

Uprkos ratu koji besni u Ukrajini, ili možda baš zbog toga, Nacionalna banka Ukrajine, donela je nacrt koncepta koji bi uveo CBDC, centralizovanu digitalnu valutu, u ovom slučaju e-hrivnju. U nacrtu se ističe da bi ova valuta imala dopunsku ulogu u plaćanjima, a ne zamenila upotrebu hrivnje kao osnovne valute.

Dokument koji je nacionalna banka donela ističe da bi e-hrivnja olakšala prekogranična plaćanja i učinila doznake iz inostranstva transparentijima, bržim i jeftinijijm. Predviđa se i u potreba u bezgotovinskim plaćanjima, što bi uticalo na P2P plaćanja, smanjivanje troškova državne administracije.

Ceo tekst nacrta nalazi se ovde…

Španska vlada dodaje klauzule o kriptovalutama u krivični zakonik

Istraživanje kaže da 76% Španaca znaju šta su to kriptovalute, dok tek trećina ispitanika zna kako se kripto reguliše u njihovoj zemlji. Španska vlada, tačnije, vladajuća koalicija koju čine Unidas Podemos i Socijalistička partija Španije predložili su dopune i izmene krivičnog zakona koje bi se odnosile na kriptovalute.

Zakon ne bi kriminalizovao kriptovalute, namera dopuna i izmena je pre svega da osveži postojeće odrednice tako da se zapuše određene “rupe u zakonu”. Tačnije targetirani su delovi zakona koji se tiču prevara i drugih zločina kod kojih se samo pominju “neopipljivi” načini plaćanja, a što se do sada taksativno odnosilo samo na fiat. Namera zakonodavaca je, kako tvrde, da zakon ostavi dovoljno prostora sudijama dovoljno fleksibilnosti i prilagođavanje modernim tehnologijama, a bez ostavljanja pravnih praznina.

Detaljnije sa portala CryptoNews…

Evropska centralna banka blatila bitkoin, zajednica na Tviteru uzvratila udarac

Evropska centralna banka objavila je blog pod naslovom “Put ka nebitnosti”, koji je navodno trebalo da bude retrospektiva uloge bitkoina u svetu finansija, ali zapravo se ispostavio kao jednosmerno blaćenje ove valute. Osim iznošenja tvrdnji o nebitnosti bitkoina, blog je zapravo poziv zakonodavstvima Evropske Unije, ali i celog sveta da pooštre regulativu koja se bavi kriptovalutama.

Zanimljivo je kako je zajednica kripto-entuzijasta odgovorila na Tviteru. Ponajpre, iskopali su da je autor teksta, inače savetnik Evropske centralne banke, u mogućem sukobu interesa, s obzirom na to da je pozitivno pisao o CBDC valutama i njihovoj upotrebnoj vrednosti. Osim toga, komentatori su našli i zastarele, nepotkrepljene i gotovo zlonamerne delove bloga, posebno tamo gde se navodi da je bitkoin kao valuta vrlo retko u upotrebi kad su posredi zvanični, legalni transferi, ističući da su takve transakcije spore (?) i skupe (??). 

Celu dramu možete ispratiti na Tviteru…

Belgija objavila da BTC, ETH i drugi decentralizovani novčići nisu hartije od vrednosti

U svetu kriptovaluta kad je zakonska regulativa posredi, veoma je škakljivo pitanje da li su kriptovalute zapravo hartije od vrednosti. U Americi se vodi pravi mali rat oko toga, s obzirom na to da se vladina agencija za regulativu hartija od vrednosti žestoko bori da kriptovalute smesti pod svoju jurisdikciju. 

Finansijsko regulativno telo Belgije potvrdilo je svoju raniju poziciju da Bitkoin, Ether i druge kriptovalute koje ne emituje jedno centralizovano telo, ne spadaju pod hartije od vrednosti. “U slučaju da nema onog koji izdaje finansijski instrument, već se on generiše iz računarskog koda, a ne kao deo ispunjenja ugovora između izdavača i investitora, pravila zakonske regulative za hartije od vrednosti se ne može primeniti”, parafraza je objašnjenja belgijske FSMA (Financial Services and Markets Authority). Premda adopcija kriptovaluta nije velika u državi Belgiji, ovaj potez jeste značajan jer predstavlja jačanje modela suprotnog trenutnoj američkoj regulativi, te bi ako ga usvoje kao načelo i druge evropske zemlje predstavljao značajno olakšanje svim učesnicima na kripto tržištu, u odnosu na to kako bi ono izgledalo da se sledi američki model.

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Putin se zalaže za međunarodni platni sistem zasnovan na blokčejnu

Povodom sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, predsednik Putin je kritikovao monopol nad globalnim finasijskim sistemima i predložio uvođenje nezavisne mreže za platni promet, zasnovan na blokčejn tehnologiji.

Putin je primetio da sankcije uvedene Rusiji otkrivaju koliko je međunarodni platni promet zapravo neslobodan i u rukama nekolicine država i finansijskih grupacija, te skup i neefikasan. 

Premda kriptovalute još nisu priznate kao sredstvo plaćanja u Rusiji, novi zakon predviđa legalizaciju kriptorudarenja i prodaje kriptovaluta.

Vest preuzeta sa portala CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *