Blog

4 znaka da počinje novi „bull run“ za Bitcoin

07.11.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Kada govorimo o kripto tržištu, često se susrećemo s terminima „bull“ i „bear“ market. Ovi termini označavaju period rasta, odnosno pada cena kriptovaluta. Svaki put kada cena kriptovalute počne da pada, investitori se nadaju da je reč o kratkotrajnoj korekciji. Međutim, ako pad potraje, postavlja se pitanje da li smo ušli u „bear market“, period pesimizma i apatije.

U poslednjih par nedelja cena kriptovaluta je u konstantnom porastu. Da li je na pomolu novi bull market? Kako da ga prepoznamo na vreme?

Karakteristike „Bear marketa“

Iako mnogi misle da je pad cene jedina karakteristika „bear“ marketa, to nije slučaj. Tokom ovog perioda, cena može i da raste, ali ti porasti su često kratkotrajni i smatraju se „varkama“. Ono što je zaista karakteristično za ovaj period su osećaji pesimizma i apatije, naročito kod onih investitora koji su uložili novac na vrhuncu tržišta.

Koliko traje kripto zima?

Tradicionalno, na kripto tržištu, period poznat kao „kripto zima“ ili „bear market“ traje oko dve godine. Međutim, ovo pravilo ne mora uvek da važi. Mnogi se pitaju da li je kraj ovog perioda blizu i da li će cena kriptovaluta ponovo početi da raste. Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora. Mnogi faktori, uključujući globalnu ekonomsku situaciju, regulative i ponašanje institucionalnih investitora, mogu uticati na kretanje cena.

Kripto tržište je i dalje mlado i nestabilno, sa mnogim neizvesnostima. Međutim, ono što je sigurno je da kriptovalute postaju sve prisutnije u svakodnevnom životu, ulazeći u različite sfere poput IT-a, sporta, finansija i auto industrije. Dok se neki nadaju brzom oporavku tržišta, drugi su oprezniji u svojim prognozama. Bez obzira na trenutno stanje, važno je biti informisan i pratiti trendove.

1. Bitcoin ETF i Halving: Dva ključna događaja

U svetu kriptovaluta, ETF (Exchange Traded Fund) predstavlja revolucionarnu promenu. ETF omogućava investitorima da trguju indeksom fonda na berzi, a u slučaju Bitkoina, to znači direktno trgovanje indeksom koji prati njegovu vrednost. Michael Saylor, osnivač kompanije MicroStrategy, nedavno je u intervjuu za CNBC istakao značaj odobrenja Bitcoin ETF-a. Prema njegovim rečima, ETF će ubrzati usvajanje Bitcoina i povećati svest i edukaciju institucionalnih investitora o Bitkoinu.

Osim toga, Saylor je diskutovao o predstojećem halvingu Bitcoina, koji će se dogoditi 2024. godine. Ovaj događaj će prepoloviti nagrade za rudarenje, što će smanjiti količinu Bitcoina koju rudari prodaju na tržištu sa 12 milijardi dolara na 6 milijardi dolara. Ovaj pad ponude, kombinovan sa povećanom potražnjom uzrokovanom ETF-ovima, čini Saylora i mnoge druge „prilično optimističnim u narednih dvanaest meseci“.

U svetlu ovih događaja, možemo zaključiti da kombinacija odobrenja Bitcoin ETF-a i predstojećeg halvinga može imati značajan uticaj na tržišnu dinamiku i potencijalno pokrenuti novi bull run.

  • Bitcoin cena često pokazuje ciklično ponašanje. Analitičari su povukli paralele između trenutne putanje cene i istorijskih obrazaca, sugerišući potencijalni bull ciklus sličan onom između 2013. i 2017. godine.
  • Istorija pokazuje da bull trend Bitcoina obično prati četvorogodišnje cikluse, često podstaknute događajima poput halvinga, koji smanjuje stopu stvaranja novih BTC-a. Sledeći halving će se desiti u aprilu 2024. godine.

2. Akumulacija Bitcoina: Ne samo od strane velikih igrača

U svetu kriptovaluta, akumulacija određene valute često je znak poverenja u njenu buduću vrednost. Kada veliki igrači, poput institucionalnih investitora, počnu masovno da kupuju i čuvaju Bitcoin, to je jasan signal da veruju u njegovu dugoročnu vrednost. Međutim, nije samo elita ona koja akumulira Bitcoin. Prema izveštaju sa Binance-a, novembar je identifikovan kao ključni period akumulacije Bitcoina. Ovaj trend akumulacije nije samo rezervisan za velike investitore. Čak i pojedinačni investitori prepoznaju značaj ovog perioda i povećavaju svoje pozicije u Bitcoinu.

Ova masovna akumulacija, kako od strane institucija tako i od strane pojedinaca, ukazuje na rasprostranjeno verovanje u budući rast Bitcoina. Kada se kombinuje sa drugim pozitivnim signalima na tržištu, postaje jasno da postoji snažan momentum koji podržava ideju o novom bull run-u.

Kada veliki i mali investitori zajedno prepoznaju potencijal i vrednost Bitcoina, to stvara snažnu osnovu za njegovu buduću stabilnost i rast. Akumulacija je, u suštini, kolektivi glas poverenja u Bitcoin i njegovu budućnost.

  • Značajni akteri pokazuju poverenje u Bitcoin povećavajući svoje zalihe.
  • Vlasnici sa najmanje 1.000 BTC-a ponovo kupuju, što je istorijski prethodilo velikim skokovima.

3. Bitcoin ETF: Korak bliže stvarnosti

U svetu finansija, odobrenje Bitcoin ETF-a može biti prekretnica koja će otvoriti vrata za masovno usvajanje Bitcoina. Analitičari upoređuju potencijalni Bitcoin ETF sa ETF-om zlata koji je lansiran 2004. godine. Nakon njegovog uvođenja, cena zlata je skočila za više od 300% u narednih nekoliko godina. Ako se ova istorija ponovi sa Bitcoinom, mogli bismo biti svedoci značajnog rasta.

U svakom slučaju, dok čekamo odluku regulatornih tela, jasno je da je interesovanje za Bitcoin ETF veće nego ikada. Njegovo potencijalno odobrenje može biti prekretnica za celu kripto industriju.

  • Diskusija o Bitcoin ETF u Sjedinjenim Američkim Državama dobija na zamahu. Analitičari iz Bloomberg-a povećali su verovatnoću odobrenja Bitcoin ETF-a na 65%
Profitabilnost Bitcoin-a

4. Pozitivno stanje na tržištu kriptovaluta

  • Indeks straha i pohlepe, koji je barometar sentimenta investitora, registrovao je značajnu ocenu od 72, što ukazuje na prevladavajuću „pohlepu“ na tržištu. Ova promena u tržišnom sentimentu bila je preteča skokovima cene u prošlosti.

Predviđanja cene Bitcoina za 2024. godinu

Kada govorimo o predviđanjima cene Bitcoina, važno je razumeti ko stoji iza tih predviđanja i na osnovu kojih modela su ona formirana.

  • Matrixport: Matrixport je poznata finansijska platforma osnovana od strane bivših članova Bitmain tima, jednog od najvećih proizvođača ASIC uređaja za rudarenje. Oni predviđaju da će cena Bitcoina dostići između $100,000 i $150,000 do kraja 2024. godine.
  • BitQuant: BitQuant je digitalna platforma za trgovanje i investiranje. Njihova analiza sugeriše da će Bitcoin dostići cenu od $200,000 do kraja 2024. godine.

Tri modela cene Bitcoina:

  • Stock-to-Flow (S2F) model: Ovaj model predviđa cenu Bitcoina na osnovu njegove ponude i potražnje. Prema ovom modelu, cena Bitcoina mogla bi da dostigne $1 milion do 2024. godine.
  • Ciklični model: Na osnovu prethodnih ciklusa rasta i pada cene Bitcoina, ovaj model predviđa da će Bitcoin dostići cenu od $100,000 do kraja 2024. godine.
  • Model na osnovu aktivnosti na mreži: Ovaj model analizira aktivnost na Bitcoin mreži kako bi predvideo buduću cenu. Prema ovom modelu, cena Bitcoina mogla bi da se kreće između $50,000 i $100,000 do kraja 2024. godine.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *