Blog

5 najpopularnijih kriptovaluta

02.05.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Zanimljivosti

Danas, malo ko dovodi u pitanje opstanak tržišta kriptovaluta.

One se nezadrživo razvija uprkos zabrinutosti vezanih za snažne turbulencije. Već postoje na stotine različitih kriptovaluta i njihov broj i dalje raste. Ovo može biti mač sa dve oštrice.

On stvara glavobolje ljudima koji pokušavaju da izaberu najbolje valute za investiranje.

Ono što je shodno uraditi jeste uzet u obzir nekolicinu ključnih faktora kao što su tržišna vrednost i obim kupovine. Prateći njih otkrivamo da mali broj kriptovaluta zauzima veliku većinu ovog digitalnog ekosistema.

Bitcoin je provobitni izvor svih kriptovaluta i iz njega su nastale mnoge druge kripto mreže. Mi ćemo se fokusirati na 5 glavnih opcija i objasniti njihove specifičnosti.


Bitkoin (Bitcoin, BTC)

Kada je u pitanju tržišna vrednost, bitcoin je i dalje vodeća kriptovaluta.

On je takođe pionir na tržištu, prvi virtuelni novac koji je nastao na principu peer-to-peer mreže. To se dogodilo 2009 godine, kada je izrudaren prvi novčić. Narednih deset godina je bilo obeleženo mnogim usponima i padovima vrednosti.

Danas, i pored ove burne istorije, bitkoin i dalje uživa poverenje korisnika. Njegov obim dnevnog volumena transakcija u martu ove godine je iznosio preko 48 milijardi dolara. Ljudi i dalje rado šalju ovu valutu iz jednog u drugi digitalni novčanik.

Trenutno, vrednost bitcoina je oko 8.965 dolara. Ona prevazilazi vrednost većine drugih kriptovaluta na tržištu. Napokon, bitcoin podržavaju i najeminentnije berze kriptovaluta, digitalni novčanici, kao i mnogi istaknuti investitori.

Itirijum (Ethereum, ETH)

Ethereum je jedan od glavnih konkurenata bitcoin-u.
Kreirao ga je Vitalik Buterin 2015. godine. Njegova ideja je bila da stvori platformu koja će koristiti opšti jezik za pisanje skripti. Ova značajna inovacija je omogućila olakšano stvaranje pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija (DApps).

U trenutku kada je Ethereum lansiran, već je 11.9 milliona novčića bilo izrudareno, što je 13% maksimalne količine koja može da cirkuliše.
Ovaj početni uspeh nije sprečio da se 2016. godine kriptovaluta razdvoji na dva dela: Ethereum i EthereumClassic. Prva beleži impozantne 23 milijarde dolara vrednosti dnevnog volumena trgovine, što je značajno više od Classic verzije.

Ethereum je takođe veoma popularan u poslovnom svetu, među preduzetnicima iz raznih sektora privrede.

Lajtkoin (Litecoin, LTC)

Čarli Li, bivši zaposleni kompanije Google, pokrenuo je 2011. godine Litecoin.

Ova kriptovaluta je grana bitcoin-a koja je donela nekoliko inovacija. Naime, ona skraćuje vreme kreiranja bloka i povećava gornju granicu novčića u opticaju. Valuta takođe koristi drugačiji algoritam baziran na skripti.

Zbog toga je litecoin dobio i nadimak „srebro kripto sveta“, sveta u kojem je bitcoin svakako zlato.

Tokom godina, mnogi korisnici su se pridružili ovom globalnom sistemu vršenja transakcija. Njime ne upravlja ni jedan čovek već skripta, a njeno dekodiranje zavisi od kompjuterske moći mreže. Ovakvo uređenje, koje se zasniva na blockchain i public ledger tehnologijama, donosi bržu verifikaciju transakcija.

Po obimu dnevne trgovine, litecoin zaostaje za teškašima kao što su bitcoin i ethereum. Njegova budućnost se ipak čini svetlom, pošto sve veći broj prodavaca počinje da prima ovu valutu.

Deš (Dash, DASH)

Sledeći na listi kripto šampiona je Dash.

Ova valuta je nastala 2014. i predstavlja open-source digitalni novac. Drugim rečima, ona funkcioniše kao decentalizovana i autonomna organizacija korisnika ukorenjena u blockchain tehnologiji.

Mrežna arhitektura je jedinstvena i napisana u C++ programskom jeziku. Ona se sastoji od redovnih rudara i privilegovanih servera koje se nazivaju Masternodes.
Oni su zaduženi za verifikaciju svih transakcija koje nastaju na mreži.

Jedna od osnovnih prednosti Dash-a je privatnost korisnika. To je zato što ova valuta dozvoljava transakacije kojima se ne može ući u trag. Pored toga, brzina transkacija je veća od glavne konkurencije.

U trenutku pisanja teksta, vrednost dash je 82.22 dolara. U opticaju je oko polovine maksimalnog broja koina u ponudi.

Bitkoin Keš (Bitcoin Cash, BCH)

Kao što ime nagoveštava, BitcoinCash je izdanica Bitcoin-a.

On je nastao 2017. godine u pokušaju da se bitcoin učini praktičnijim za svakodnevne transakcije. Ova valuta ima veliku istorijsku težinu zbog toga što je bila jedan od najranijih i najuspešnijih primera hard fork iz Bitcoin-a.

Naime, u vreme rađanja BCH, bitcoin transakcije su trajale dugo (i do četiri dana). Plaćanje transakcione provizije nije bilo isplativo kod manjih kupovina i prodaja.
BCH je povećao veličinu bloka (sa 1 na 8 MB) i ukinuo protokole koje su ograničavali njihov prostor. Ideja je bila da se postigne veća brzina transkacija, što je i uspešno ostvareno.

Zbog toga ne čudi da je Bitcoin Cash kriptovaluta na petom mestu po obimu dnevnog volumena trgovine (oko 4 milijarde dolara u vreme pisanja teksta).

Zaključak

Od pojave Bitcoin-a, tržište kriptovaluta se proširilo i diversifikovalo van svih očekivanja.

Polje izbora je gotovo nepregledno i teško je odlučiti gde započeti potragu. Mi smo nastojali da vam olakšamo taj poduhvat i pomognemo da doneste ispravan sud.
Navdene kriptovalute bi trebale biti razmatrane pri svakoj investicionoj odluci. One uživaju značajno poverenje potrošača i prihvaćene su od strane raznih kompanija, investitora, i drugih aktera. Neke od njih imaju napredne odlike i nude unikatne pogodnosti.

Pored ovih aspekata, obratite pažnju na tržišnu vrednost i cenu valuta, koje ukazuju na to koliki je rizik investiranja u njih. Budite oprezni da vam ekstremna nestabilnost cena ne uruši investicionu strategiju.

https://coinrivet.com/top-10-cryptocurrencies-by-market-capitalisation/
https://www.statista.com/statistics/655511/leading-virtual-currencies-globally-by-purchase-volume/
https://coinmarketcap.com/currencies/dash/
https://www.coindesk.com/price/bitcoin
https://www.investopedia.com/tech/most-important-cryptocurrencies-other-than-bitcoin/
https://sba.thehartford.com/finance/cryptocurrency/what-are-the-most-popular-cryptocurrencies/
https://www.bitdegree.org/tutorials/top-10-cryptocurrencies/
https://thecollegeinvestor.com/21641/most-popular-crypto-currencies/

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *