Blog

Bitkoin Keš Fork – Zašto je ponovo došlo do podele?

17.11.2020. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Zanimljivosti

Kada se zajednica nekog kripto projekta ne složi oko toga u kom pravcu bi projekat trebalo da ide, lako može nastati hardfork. Od jednog koina mogu nastati dva na dve različite verzije blokčejna. Pristalice Bikoin Keša ovo najbolje znaju jer je Bitkoin Keš nastao baš kao hardfork Bitkoina, a zatim se godinu dana kasnije ponovo fork-ovao.

U drugom fork-u nastao je Bitkoin SV, a sada, tačno dve godine kasnije desio se još jedan fork. Ovaj put koplja se lome oko potpuno nove teme. Koji deo zajednice će dobiti pravo na ime Bitkoin Keš i koga su podržale menjačnice i kripto servisi saznajte u nastavku teksta.   

Prethodni Bitkoin Keš fork-ovi

Bitkoin Keš ima istoriju hardfork-ova koja se ne može meriti skoro ni sa jednom drugom kriptovalutom. Nastao je kao hardfork Bitkoina 2017. godine, a zatim se ponovo fork-ovao na BCH SV i BCH ABC petnaestog novembra 2018. godine. Tada je Bitkoin ABC postao dominantni blokčejn i dobio pravo da se zove Bitkoin Keš.

Odvajanje od Bitkoina nastalo je kao posledica rasprave unutar zajednice oko toga da li treba povećati veličinu blokova na blokčejnu kako bi se povećao broj transakcija koje je moguće izvršiti u jednoj sekundi.

Drugi hardfork bio je posledica ponovne rasprave o dodatnom povećanju veličine bloka sa 32MB na 128MB. U ovom fork-u nastao je Bitkoin SV (Satoshi Vision). Tačno dve godine kasnije, na isti datum, dešava se još jedan fork.

Novi Bitkoin Keš fork

Potreba za novim hard fork-om nastala je kada se deo programera okupljenih oko Bitkoin ABC (BCHA) tima odlučio da predloži smanjenje nagrade svakog bloka za 8% kako bi se tim sredstvima finansirao dalji razvoj Bitkoin Keša.

Zagovornici ove ideje tvrde da nema dovoljno sredstava za finansiranje programera, a samim tim ni napretka Bitkoin Keša kao kriptovalute. Tvrde da ostale kriptovalute, imaju dosta bolje osmišljene sisteme za finansiranje razvoja i da je potrebno implementirati sličan sistem kako bi Bitkoin keš ostao kompetativan na tržištu.

Veliki deo zajednice je protiv ovog predloga na čelu sa Bitkoin milionerom Roger Ver-om poznatijim kao “Bitkoin Isus”. Ova grupa okupljena je oko Bitkoin Keš Noda (BCHN). Oni tvrde da je ovakav namet nepotreban i da programeri nemaju prava da od rudara “otmu” 8% nagrade za rudarenje

Iznećemo argumente i jedne i druge strane, kako biste što bolje mogli da sagledate ono što se dešava sa Bitkoin Kešom.

Koji su argumenti za Bitkoin Keš ABC?

Logo Bitkoin Keš ABC

Logo Bitkoin Keš ABC izvor: bitcoinabc.org

Bitkoin ABC programeri tvrde da je finansiranje razvoja na ovaj način dobro po projekat jer se tako oni motivišu da što bolje rade svoj posao i da ulože maksimum u napredak Bitkoin Keša. Poboljšanja na Bitkoin Kešu će kao rezultat imati povećanje njegove vrednosti na tržištu. Ovo ujedno znači da bi i rudari imali bolju zaradu i da ne bi osetili inicijalno smanjenje od 8%.

Jedan od argumenata je da zajednicu svakako ne čine samo rudari, već i ljudi koji zapravo primaju i šalju BCH. Ovaj deo zajednice ne bi snosio nikakve troškove, a imao bi najviše koristi od napredaka na Bitkoin Kešu.

Ovi programeri takođe ističu da je nemoguće očekivati da će moći da rade na unapređenju Bitkoin Keša bez sredstava za to i da je logično da budu kompenzovani za svoj trud na unapređenju mreže.

Koji su argumenti za Bitkoin Keš Nod?

Logo Bitkoin Keš Nod

Logo Bitkoin Keš Nod izvor: bitcoincashnode.org

Roger Ver i Bitkoin Keš Nod (BCHN) smatraju da BCHA samo želi nagradu rudara i da neće doprineti razvoju kriptovalute. Ističu da se na ovaj način šteti rudarima koji obezbeđuju sigurnost BCH mreže.

Takođe navode da Bitkoin Keš funkcioniše bez naknade za programere već 11 godina (8 godina kao Bitkoin, nakon forka kao Bitkoin Keš) i da je u tom periodu konstantno unapređivan. Nema treba davati jednoj grupi programera da suštinski menja kako je BCH funkcionisao godinama.

Postavljaju pitanje kojim programerima će tačno pripasti ta sredstva i na osnovu čega su ih oni zaslužili. Navode da postoji već dovoljno kriptovaluta sa ovakvom vrstom naknade i da programeri koji je žele mogu da rade na nekoj od tih kriptovaluta umesto da nameću plaćanje fee-jeva.

Pad profitabilnosti rudarenja bi mogao da rezultuje odlaskom velikog broja rudara sa mreže. To bi učinilo Bitkoin Keš manje bezbednim za korišćenje i potencijalno izloženijim napadima.

Koja je verzija BCH-a prihvaćenija?

Kako stvari stoje BCHN će biti dominantni blokčejn. BCHN ima ubedljivo vođstvo u procesorskoj snazi. BCHN trenutno ima ukupan hash rate na mreži od 1.99 Eh/s, dok BCHA ima svega 0.03 Eh/s. To znači da će pravo na korišćenje imena Bitkoin Keš imati ekipa okupljena oko Roger Ver-a.

Iako je većina servisa prihvatila BCHN kao “pobednika” u ovom duelu, BCHA i dalje ima šansu da bude samostalni koin poput BSV-a. BCHA mora imati makar 10% hash power-a koju je imao BCH pre fork-a kako bi imao priliku za listovanje na veće kripto servise. Trenutna cena BCHA se kreće oko 10$ po koinu što oko 94% manje od cene BCH-a, odnosno BCHN-a.

Ukoliko ste za vreme fork-a posedovali BCH na menjačnici ili u wallet-u koji će podržati obe strane možete dobiti istu količinu BCHA koju ste imali na svojoj BCH adresi. Ovo morate proveriti sa servisom koji koristite. Većina većih kripto kompanija je već iznela svoj stav o ovom fork-u i o tome koji Bitkoin Keš će podržati.

Koji je stav ECD-a?

Kupovina i prodaja BCH-a trenutno nije dostupna na našem servisu, ali kada se sve bude stabilizovalo prihvatićemo BCHN. Biće dodat na ECD i obeležen kao Bitkoin Keš.

BCHA neće biti dodat na ECD, sem ako se nešto drastično ne promeni u budućnosti.

 

Autor: Gavrilo Jejina, ECD

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *