Blog

Decembar 2020 – Tehnička analiza za BITKOIN

04.01.2021. / Autor: ECD / Kategorija: Tehnička analiza

Bitkoin je imao jedan od najboljih meseci od njegovog postojanja. Probio je najviši nivo ikada (All time high) i dostigao vrednost od neverovatnih 28 500$.

Pošto je probijen najviši nivo ikada, gledajući sa tehničke strane on nema puno otpora (Resistance). Nikada ništa ne ide samo gore, zato ćemo u ostatku analize videti gde se nalaze velike zone podrške (Support) i gde možemo očekivati cenu.

bitkoin - USDT dnevni grafikon

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: Trading View

Bitkoin je dostigao veoma ekstremne vrednosti i uopšte ne bi bilo čudno da vidimo veću korekciju. Do sada bitcoin je znao da pravi korekcije i po 30% – 40% u nekoliko dana i da se brzo nakon toga vrati.

Prva blaga zona podrške se nalazi na oko 24 000$.

Najveća zona koja bi trebalo da zadrži bitcoin se nalazi u zoni od 19 500$ – 20 000$. Tu bi trebalo da vidimo veću reakciju cene. Ukoliko budemo videli neki ekstreman pad, još veća zona podrške se nalazi na ceni od oko 18 300$.

Indikatori

Kao i u prethodnim analizama pogledaćemo RSIindikator.

Trenutna vrednost RSI-a na nedeljnom nivou iznosi 91, što predstavlja veoma abnormalnu vrednost i to je još jedna činjenica zbog koje možemo vrlo brzo očekivati veću korekciju bitkoina.

Bitkoin - USDT RSI nedeljni grafikon

BTC/USDT RSI nedeljni grafikon. Izvor: Trading View

Poslednji put kada smo videli ovako visoki RSI to je bio prethodni najviši nivo ikada 2017. godine. Trebalo bi biti veoma oprezan jer vrlo lako možemo videti ozbiljnu korekciju ovde, ali to ne mora značiti da će to biti kraj pozitivnog tržišta (Bull Market).

Fundamenti

Fundamenti za bitcoin trenutno izgledaju jako dobro. Ovako eksplozivan rast cene jedino se može objasniti činjenicom da institucije i hedge fondovi masovno kupuju bitkoin. Ovo je veoma pozitivno jer i sami vidimo kojom brzinom cena raste, međutim negde u budućnosti će ti isti predstavljati problem kada budu tako masovno prodavali, ali trenutno to ne izgleda kao da će se uskoro dešavati.

Bitkoin i altcoin – prikaz dobitaka

Procentualni prikaz dobitka za decembar. Izvor: Coin360.com

Bitkoin je imao rast od skoro 50% za samo jedan mesec. Kao i svaki put kada bitkoin jako skače, altovi ne idu toliko jako za njim jer se dominacija preliva u bitkoin.

Ethereum kao drugi najveći altcoin je skočio preko 27%. 

Jedini od većih altcoin-a koji je bio bolji jeste litecoin koji je zabeležio skok od 60%.

Nažalost nisu se svi coin-i proslavili. Nakon tužbe Američke komisije za hartije od vrednosti (SEC), XRP je kroz samo nekoliko dana izgubio preko 65% svoje vrednosti.

Dominacija bitkoina je porasla na 69.65% u odnosu na 64% koliko je bila u novembru.

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Kao i u prethodnim analizama bavićemo se analizom indeksa straha i pohlepe.

Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacije, softver približno prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100. Što je bliže nuli veći je strah na tržištu. Što je indeks bliži broju 100 veća je pohlepa na tržištu.

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Trenutna vrednost indeksa se nalazi na 91 što i dalje predstavlja ekstremnu pohlepu.

Nikada do sada nismo videli da ekstremne vrednosti ovoliko dugo budu na ovako visokim nivoima. Očigledna je euforija među velikim investitorima, ali neće doveka trajati i trebalo bi biti veoma oprezan sa kupovinom na ovako velikim nivoima.

Ukoliko gledamo samo ovaj indeks, odlična prilika za kupovinu bi bila kada bi se indeks spustio na neke neutralne vrednosti što se nalazi oko 50 ili još bolja prilika bi bila kada bi videli indeks da ulazi u strah odnosno vrednosti ispod 40.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *