Blog

Dvostruki standardi

07.05.2024. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Bezbednost

Završnica aprila je trebalo da bude spektakularna. Nakon što su Bitkoin ETF-ovi u prvom kvartalu potukli mnoge rekorde na Vol Stritu, za 30.04. je bilo zakazano lansiranje Bitkoin i Itirijum ETF-ova na berzi u Hong Kongu. Najavljivan kao početak velikog povratka Kine na kripto scenu, nakon što su se samoinicijativno sa nje povukli pre nekoliko godina, ovaj događaj nije ispunio očekivanja, barem na početku. Ipak, ne treba očajavati, jer i za Bitkoin ETF-ovima su američki investitori “poludeli” tek u drugom i trećem mesecu od lansiranja.

Dan se nije ni završio, a događaji iz Hong Konga su potpuno pali u drugi plan i to ne zbog izostanka skoka cene kojem su se mnogi nadali. Nešto drugo je okupiralo svu pažnju kripto sveta u poslednjim satima aprila. Najpre je iz Španije stigla vest da je uhapšen Rodžer Ver (čeka izručenje u SAD), a odmah zatim je doneta presuda kojom je osničav Bajnensa, najveće kripto berze, osuđen na 4 meseca zatvora.

Novajlije u kriptu možda ne znaju ko je Rodžer Ver. Neki ga znaju kao zaštitno lice Bitkoin keša, što ga čini veoma omraženim u mnogim Bitkoin krugovima. Samo pioniri i pravi poznavaci znaju da je on jedan od pionira Bitkoina i jedan od njegovih prvih velikih promotera, toliko značajan da je čak dugo bio poznat kao “Bitkoin Isus”. Tek se očekuje da će isplivati dodatni detalji, ali navodno je uhapšen zbog utaje poreza. Prodao je puno Bitkoina 2017-te, a nije prijavio porez. Valjda je mislio da ne mora jer se još 3 godine pre te prodaje odrekao američkog državljanstva, ali je na teži način naučio ono što mnogi već znaju – od svih američkih agencija sa tri slova, ubedljivo najopasnija je IRS.

Dok se kod Vera tek čeka rasplet, kod popularnog CZ-a smo ga dočekali. Zatvorska kazna nije iznenađenje obzirom na to da mu je prethodno bilo zabranjeno da napušta SAD. Neki su možda očekivali dužu, ali i ova je po nečemu rekordna. Naime, on je najbogatiji čovek ikada koji će služiti zatvorsku kaznu. Još jedna Bitkoin legenda, Erik Vorhis, je u šali prokomentarisao da je to zbog toga što jaki bankari nikad ne idu u zatvor. U toj šali postoji i mnogo istine.

Bajnens je zbog propusta u sprečavanju pranja novca platio astronomsku kaznu, a vlasnik i bivši direktor će morati u zatvor. Zanimljivo je da su kazne za pranje novca kod banaka vrlo uobičajena stvar, kao i enormne kazne. Međutim, one po pravilu nisu praćene zatvorskim kaznama, najčešće ni za koga, a svakako ne za one na najvišim pozicijama. Izvuku se uz: “Neću više nikad, majke mi!” Eventualno, mada retko, se nađe neko žrtveno jagnje sa niže hijerarhijske pozicije, čisto da ispadne da je zakon jednak za sve.

Otkad kriptovalute postoje, navikli smo na negativan stav medija i regulatora, nejednake uslove i činjenicu da igramo po pravilima sistema koji želimo da zamenimo. Nije lako i nije fer, ali tako je. Bankari generalno ne idu u zatvor. Ne idu ni političari koji, valjda zato što su mnogo pametni, imaju bolji performans na berzi nego Voren Bafet, ali manje-više svaki krupniji igrač u kripto svetu koji je nešto zgrešio – završio je iza rešetaka. I nije problem što jeste, problem je što ovi drugi nisu. Parafraziraću Orvela za kraj: Svi perači novca su jednaki, ali su neki jednakiji od drugih.

Tekst je inicijalno napisan za Biznis.rs

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *