Blog

ECD Intervju – Đorđe Ostojić

28.11.2022. / Autor: ECD / Kategorija: ECD

Da li kripto može da zameni tradicionalne valute?

Ovo je samo jedna od tema o kojima smo razgovarali u još jednom zanimljivom ECD intervjuu. Ovog puta sagovornik je Đorđe Ostojić, master ekonomistom koji stoji iza Instagram profila Lične finansije.

Šta te je inspirisalo da uđeš u svet finansija?

Iako sam studirao Ekonomiju, univerzitetsko obrazovanje nije bilo glavna motivacija. Glavna ideja je nastala tokom boravka na praksi u inostranstvu, gde sam od kolega video da dobijaju bonuse u vidu kompanijskih akcija. Tada prvi put saznajem za koncept pasivnih prihoda kroz dividendu i generalno za pojam finansijske nezavisnosti, kao i za mogućnost ubrzavanja njenog dostizanja putem investiranja u akcije. Nakon toga je krenulo samostalno istraživanje i sada smo tu gde smo

Koje su po tvom mišljenju glavne prednosti investiranja u kriptovalute u odnosu na akcije, obveznice ili zlato?

Za mene, glavna prednost je diverzifikacija investicionog portfolija, i to pre svega usled niskog stepena korelacije sa ostalim investicionim instrumentima. Naravno, sada se kriptovalute nalaze u negativnom ciklusu, što za mnoge znači i prestanak investiranja, što je po meni velika greška. Ovo je sve deo igre, sve prolazi kroz cikluse i verujem da nas za nekih godinu-dve čekaju bolja vremena (a tada će svi koji kupuju danas lepo profitirati).

Koji su tvoji omiljeni kripto projekti za stejkovanje?

Moj omiljeni projekat za stejkovanje je Cosmos, koji u ovom trenutku nudi fenomenalnu kamatu na stejking od oko 20%. Naravno, ne treba gledati samo prinos od kamate, već treba i fundamentalno pogledati šta taj projekat radi, a meni se svidelo to što Cosmos funkcioniše kao Internet of Blokchains, a upravo povezivanje različitih, decentralizovanih blokčejnova i aplikacija predstavlja najveći izazov. Zbog toga mislim da Cosmos ima i konkretnu primenu u praksi, a stejking kamata je samo lep bonus.

Koju strategiju investiranja preferiraš – DCA (Dollar cost averaging) ili kupovinu kada padne cena?

Moja preferencija je da uvek radim DCA kada sam u mogućnosti. Moj portfolio je sačinjen od relativno malo pozicija koje sam odabrao, tako da uvek gledam da spustim prosečnu kupovnu cenu neke pozicije ukoliko postoji mogućnost. A ako takve šanse nema (kada su cene blizu ATH), onda obično investiram u Bitcoin ili Ethereum kao najveće i najpopularnije kriptovalute.

Kako vidiš adopciju kriptovaluta u budućnosti? Da li kripto može da zameni novac koji danas koristimo?

Možda je moje mišljenje kontroverzno, ali vidim da ćemo u relativno bliskoj budućnosti preći na potpuno digitalni novac, samo što to neće biti neka od postojećih kriptovaluta. Mislim da će države gledati da kreiraju svoje digitalne valute preko svojih centralnih banaka. Primer ovoga smo već imali prilike da vidimo u Kini, gde je njihova Centralna Narodna Banka izdala digitalni juan (e-RMB) i mislim da će se ovaj trend nastaviti i u drugim državama.

 

Zapratite naš Instagram profil @ecd_rs za nove intervjue i drugi aktuelan sadržaj u vezi sa kriptovalutama.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *