Blog

ECD Intervju – Igor Rakocija (BalkanTech Crypto)

17.10.2022. / Autor: ECD / Kategorija: ECD

Naš gost ovog puta bio je osnivač YouTube kanala BalkanTech Crypto i kripto entuzijasta Igor Rakocija.

U ovom razgovoru Igor je sa nama podelio kakvo je trenutno stanje rudarenja kriptovaluta u Srbiji, mišljenje o edukaciji o kriptu i još mnogo toga.

Kakvo je tvoje viđenje kripto zajednice u Srbiji i koliko je razvijena u odnosu na svetsku?

Ako uporedim recimo neku svoju statistiku sada sa prošlim bear marketom, gledanost i uopšte uključenost zajednice je 5 puta veća.
U svetu vidim veći pad interesovanja nego kod nas.

Koje su najveće zablude o kripto industriji na koje si nailazio kod nas?

Da je to laka lova, brza zarada i slično. Toga naravno ima, ali i za to je uglavnom potrebno neko znanje. Najgore je ono čuveno „leba bez motike“, jer kod nas ako se ne mučiš ili ako to nije neki fizički rad , to onda kao da nije pravi posao. Rudarenje = sediš u kafiću i kaplje lova. Što jeste tačno, ali se zaboravlja da si morao da kupiš opremu, da pre toga znaš šta da kupiš, da namestiš, da održavaš, da prodaš u pravom trenutku itd itd.

Kakvo je trenutno stanje rudarenja u Srbiji?

Posle ETH merge-a, nije dobro. Postoji jedna jako bitna razlika izmedju rudarenja sada u bear marketu i u onom prošlom. Ranije si mogao da narudariš dosta valuta, koje vrede malo jer je bear, ali ako si strpljiv i sačekaš bull dobro zaradiš. Sada, zbog gašenja eth-a i puno hardware-a ti izrudariš malo valuta i plus su im niske cene. Da ne govorim o energetskoj krizi.

Kako se najbolje edukovati na temu kriptovaluta?

Zavisi šta želite da naučite, kripto svet je ogroman. Možete da trejdujete, da investirate, da programirate, kreirate nft itd.
Tu su naravno čuvene knjige Mastering Bitcoin i Mastering Ethereum, ali za većinu je dovoljan i besplatan sadržaj na YT, po blogovima i Twitteru, ako znate da proberete, a koga to mrzi ima i plaćenih kurseva.

Koje je tvoje viđenje kripto industrije u narednih par godina?

Regulativa. Nažalost krenuli su ozbiljno da stežu regulativom, to je sa jedne strane dobro, sa druge loše, ali to je naša realnost u narednim godinama. Svakako kripto je tu da ostane i ovo je tek početak.

 

Zapratite naš Instagram profil @ecd_rs za nove intervjue i drugi aktuelan sadržaj u vezi sa kriptovalutama.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *