Blog

ECD Intervju – Miloš Stevanović (Ludus)

12.12.2022. / Autor: ECD / Kategorija: ECD

Novi ECD intervju vodi nas do uzbudljivog sveta NFT-jeva i razgovora o brojnim pojedinostima koje ih karakterišu.

O ovome smo razgovarali sa NFT entuzijastom, kreatorom Unibears NFT kolekcije i osnivačem Ludus akademije.

Zašto je NFT dobio toliku popularnost tokom prethodnih nekoliko godina i koliko ima NFT entuzijasta u Srbiji?

Najveću popularnost je dobio tokom 2021., jer su se tada pojedini primeri prodavali za nekoliko desetina miliona dolara. Cene NFT-jeva su najviše privukle ljude. U Srbiji nema puno NFT entuzijasta, jer je tehnologija nepoznata i previše apstraktna za prosečnog digitalnog korisnika.

Kako prepoznati dobar NFT projekat?

Ima više parametara za odredjivanje dobroj projekta, a glavni je benefit ili vrednost (utility) NFT-ja, odnosno šta on donosi onom ko ga poseduje. Da bi projekat bio dobar mora da poseduje dugoročne benefite, kao što su npr. akcije neke kompanije koje isplaćuju dividende – dok god posedujete akcije vi dobijate za njih odredjeni novac na osnovu profita te kompanije. Drugi parametri koji imaju uticaj na razvoj projekta su tim koji stoji iza projekta i zajednica.

Koja je tvoja omiljena NFT kolekcija?

VeeFriends je kolekcija koja je na najkreativniji način kreairala svoje benefite. Kolekciju je osnovao Gary Vee, čuveni američki preduzetnik, investitor i neko iza koga stoji jak lični brend. Tom projketu najviše verujem upravo zbog njihovog osnivača. Ja sam lično investirao u Astrals NFT projekat, iza kog stoji Šakil O’nil, upravo zbog njegovog jakog ličnog brenda.

Kako biznisi mogu da iskoriste NFT?

Mislim da će mnogi brendovi svoje loyalty programe da prebace na NFT. Starbucks je medju prvim kompanija koja se priprema da to uradi preko svog programa Odyssey.
Startupi isto mogu da iskoriste NFT da pronalaze investitore medju običnim ljudima. Svako ko kupi njihov NFT je investotor njihovog startup-a. Takav NFT je kao akcija kompanije.

Kako vidiš adopciju NFT tehnologije u narednih 5 godina?

Ako se reguliše tržište, uvedu pravne regulative i smanji volatilnost kriptovaluta mislim da će se širenje u primeni NFT tehnologije drastično povećati. To bi mnoge ohrabrilo da brže udju i primene ovu fantastičnu tehnologiju.

 

Zapratite naš Instagram profil @ecd_rs za nove intervjue i drugi aktuelan sadržaj u vezi sa kriptovalutama.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *