Blog

ECD Intervju – Uroš Kostić (Finansijski putokaz)

16.11.2022. / Autor: ECD / Kategorija: ECD

U novom ECD intervjuu sa preduzetnikom, generalnim direktorom Serbian Build Fund-a i osnivačem portala Finansijski putokaz Urošem Kostićem smo pokušali da odgovorimo na relevantna pitanja uključujući razlike između investiranja u kriptovalute u odnosu na investiranje u akcije i podsetili se značaja Bitcoin-a.

Šta te je inspirisalo da uđeš u svet finansija i kriptovaluta?

Saznao sam 2019. za berzu (stock market) i video da je zapravo to tržište koje postoji više od 600 godina i da je veliki broj ljudi stvorio finasijsku slobodu upravo trgovinom i investiranjem na berzi. Moja inspiracija i motivacija je bila upravo ta finansijska sloboda.
Za kripto tržište sam saznao 2020. godine kada sam počeo aktivno da čitam finansijske teme kroz koje su se provlačile upravo kriptovalute.

Na šta treba obratiti pažnju pri izboru kripto projekta?

Ja sam neko ko analizira kompanije na berzi i neko ko voli da vidi jake fundamentalne tih kompanija. Kako nisam stručnjak za kriptovalute meni je jedna od prvih stvari vezane za bilo koji projekat (startup, biznis itd) bitno ko stoji iza tog projekta, dakle osnivači i tim. Druga stvar koja se može primeniti i kod analize kripto projekata je problem koji taj projekat rešava i treća stvar je budžet projekta a četvrto je javna zainteresovanost za taj projekat.

Koji je tvoj omiljeni kripto projekat?

Jedan jedini Bitcoin. Smatram da je Bitcoin za blockchain ono što je mail za internet.
Jedino u ovom projektu vidim stvarnu decentralizovanost i mogućnost globalnog digitalnog novca.

Šta izdvaja investiranje u kriptovalute u odnosu na investiranje u druge oblike finansijske imovine poput akcija?

Kriptovalute su izuzetno volatilne i pristupačnije od ostalih finansijskih instrumenata. Dakle velika mogućnost za profit ali isto tako i veliki rizik. Definitivno stvar koja izdvaja kriptovalute je pristupačnost, već sa par klikova možemo kupiti/prodati određene kriptovalute bez nekih procedura i posrednika.

Kako vidiš kripto tržište u narednih 5 godina?

Smatram da je kripto tržište još uvek mlado i da mora proći jedno veliko čišćenje. Uporedio bih ga sa berzom 2000. godine i famoznim DotCom bubble. Dakle opstaće projekti sa odličnim timovima, projekti koji rešavaju gorući problem i projekti koji su podržani od strane velikih zajednica i jakih investitora.

 

Zapratite naš Instagram profil @ecd_rs za nove intervjue i drugi aktuelan sadržaj u vezi sa kriptovalutama.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *