Blog

Ethereum Merge – Nema više rudarenja

06.09.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Ukoliko bismo morali da opišemo Ethereum blokčejn u jednoj rečenici, to bi bilo poboljšanje i nadograđivanje Satošijeve ideje oko Bitcoina.

Ethereum nije bio jedini projekat predstavljen svetu 2015. godine, ali se ispostavilo da je skoro pa jedini koji je ostao dosledan svojim obećanjima i planovima.

Ideja je bio blokčejn koji bi, pored beleženja transakcija, služio i kao osnova za različite interakcije. Njihov cilj bi bio da u decentralizovanom, sigurnom i dinamičnom okruženju unaprede postojeće sisteme. Cilj je bila mreža na kojoj možeš sve, svuda i uvek. Od svog nastanka, Ethereum nailazi na brojne tehničke prepreke i uspešno ih savladava, čineći ovaj ekosistem savršenom verzijom trenutno dostupne tehnološke mogućnosti.

Međutim, Ethereum blokčejn je usled velikog korišćenja postao izuzetno skup i interakcije sa mrežom nisu bile uopšte pristupačne u poređenju sa drugim finansijskim sistemima. Korisnici su neretko zarad profita gledali kroz prste ovim manama, ali programeri koji se bave razvojem Ethereum-a fokusirali su se na poboljšanje čitave mreže. Ono bi trebalo da dovede do manjih troškova transakcija, mogućnosti skaliranja protokola i veće dostupnosti. Pored toga, mogao bi da se promeni čak i način održavanja mreže, koji bi uz bržu realizaciju transakcija zahtevao manje energije i potencijalno smanjio negativan uticaj na ekologiju i životnu sredinu.

Svedoci smo brojnih promena – sa benzina i dizela se prelazi na električna vozila, fabrike su u obavezi da imaju filtere koji umanjuju emisiju štetnih gasova, dok je reciklaža postala deo svakodnevice. U skladu sa ovim trendom, Ethereum planira da zameni metod potvrde o radu (Proof of Work – PoW) daleko ekonomičnijim, a potencijalno i profitabilnijom metodom zaloga (Proof of Stake – PoS).

Došao je i taj dan.

Kako se Ethereum rudario do sada?

Mreža računara koja održava, proverava i potvrđuje novonastale promene na blokčejnu čini decentralizovan sistem otpornim na pojedinačni uticaj. To obuhvata bilo kakve malverzacije ili odluke koje nisu demokratskog karaktera. Vremenom popularno nazvani validatori mreže, uvideli su da mogu biti mnogo produktivniji u poslu kojim se bave ako bi modifikovali hardver da služi samo za rešavanje algoritma. Rudarenje Bitcoina je sa računarskih procesora prešlo na ASCI mašine, a Ethereum rudari su do sada sklapali rigove od nekolicine grafičkih kartica.

Što bolja i kompatibilnija grafička, to više rudarske snage i profita. Kako bi nagrade koje mreža raspoređuje rudarima bile što ujednačenije, javili su se mining pool-ovi koji predstavljaju udružene grupe rudara koji ravnopravno dele nagrade.

Pored jakih grafičkih kartica i njihovog podešavanja za rudarenje, konstantna električna energija koja napaja rudarski rig neophodna je kako bi proces funkcionisao. Tokom obrade transakcija, ETH koji rudarenje generiše, čuva se na kripto novčanicima. U zavisnosti od afiniteta i strategije rudara, on može biti prodat preko ECD kripto menjačnice da bi se pokrili tekući troškovi i prikupio ostvareni profit. S druge strane, neki rudari strpljivo čekaju povoljniju cenu ili ga koriste kao sredstvo plaćanja za usluge koje nude aplikacije na Ethereum blokčejnu.

Kako će Ethereum funkcionisati bez rudarenja

Dugogodišnje pripreme i detaljno testirane faze prelaska na Proof of Stake ukazuju na to da će funkcionalnost Ethereuma biti daleko veća od trenutne i da mesta za brigu apsolutno nema. Ceo proces je temeljno pripreman i simuliran na test verzijama Ethereum mreže.

Izvor: coinmetrics.com

Kako biste postali Ethereum rudar u PoS sistemu, neophodno da jednostavno posedujete ETH token.

Nema velikih računa za struju, nema buke i problema sa grafičkim karticama, kao ni narušavanja decentralizovane strukture mreže.

Proof of Stake algoritam je koncept u kom se validiranje blokova prepušta onima koji pružaju zalog u ETH tokenu.

Vlasnicima ETH tokena se pruža mogućnost da zaključaju ili delegiraju zalog u ETH tokenima kroz posebne pametne ugovore, a za uzvrat bi procentualno od iznosa zaloga dobijali ETH token kao podsticaj. 

Broj Ethereum-a koji su neki od validatora pripremili za PoS, izvor: coinmetrics.com

Kako bi učesnike u PoS sistemu moralno obavezao na saradnju i ažurnost, Ethereum je propisao minimalne uslove potrebne kako bi neki nalog postao validator. Jedan od uslova je da validatorski entitet mora da poseduje najmanje 32 ETH. 

Kao i u slučaju rudarenja, kada “mali” rudar želi da maksimizira svoj učinak, on se pridružuje rudarskom društvu i zajedno sa njima gradi značajniji položaj na mreži. To je primenjivo i u procesu stejkovanja – svi oni koji raspolažu sa manje od 32 ETH mogu da delegiraju svoje tokene većim validatorima i tim putem ostvare profit.

Izvor: licencerocks.com


Šta ce se zapravo desiti oko 15. septembra 2022. godine?

S obzirom na to da i jednostavno objašnjenje The Merge-a sigurno dovodi do nedoumica kod mnogih, promene koje će zadesiti Ethereum od bloka 58750000000000000000 čitaoci bliski programiranju mogu detaljnije da istraže u otvorenom kodu Ethereum mreže koji je dostupan svima.

Vlasnici ETH tokena prepuštaju kontrolu programskog koda kreatoru Vitaliku, a njih zanima:

Da li treba nešto da radim ako posedujem ETH i koje benefite nam ova promena donosi?

Ako posedujete Ethereum token, bilo na berzi, hardverskom ili drugom novčaniku, nije potrebno ništa da uradite kako biste se uskladili sa promenom. Do nje će doći automatski, ali postoji mogućnost da će PoW mreža nastaviti da funkcioniše. Ukoliko dođe do toga, svi vlasnici ETH tokena dobiće još jedan token i na novonastaloj mreži.

Ako nemate Ethereum token, možete ga kupiti putem ECD menjačnice kriptovaluta.

Šta će biti sa Ethereum rudarima?

Kada dođe do ove važne promene, postoji mnogo nagađanja na temu usmeravanja hashrate-a, odnosno rudarske snage, na druge mreže. Sledeći korak rudara je od velike važnosti, jer njihova odluka može značajno da utiče na status i reputaciju sledećeg projekta koji odaberu.

Kraj rudarenja Ethereuma predstavlja i kraj industrije koja je ostvarila ukupan prihod od 18,4 milijarde dolara u 2021, čime su nadmašeni svi drugi PoW koini. Postavlja se pitanje šta će biti sa postojećim ETH rudarima. Ne mogu rudariti bitkoin, jer su grafičke kartice inferiorne u odnosu na ASIC mašine kojima se rudari bitkoin. Mogu preći na neke altkoine koji se i dalje rudare grafičkim karticama, ali je pitanje da li ijedan od tih altkoina može izdržati „nalet“ ETH rudara bez drastičnog pada profitabilnosti rudarenja. Neke od potencijalnih alternativa možete pogledati na sajtu What to mine?

Šta se konkretno menja ovim unapređenjem?

Evo kratkog pregleda kako će The Merge uticati na brzinu transakcija, naknade za transakcije „gas fee“ i novi način validacije.

1. Brzina transakcija
Vlasnici ETH tokena mogu da očekuju slične brzine transakcija nakon nadogradnje. Male promene će biti neprimetne za prosečnog korisnika.

2. Gas Fee
Naknade će biti niže. U teoriji, nadogradnja Ethereum-a postavlja osnovu za „sharding„, otvarajući mogućnosti za niže iznose naknada u budućnosti.

3. Staking
Umesto rudarenja, ljudi koji ulažu i kupuju ETH će pomoći pri obezveđivanju i održavanju mreže.

Ovakva poboljšanja podižu upotrebnu moć Ethereum blokčejna i omogućavaju mikrotransakcije. Pored toga, tu je i procesuiranje velikog broja transakcija dostupnih novim korisnicima koji žele da isprobaju mrežu, kao i novim aplikacijama koje će poboljšanja doneti.

Da li će se ova promena odraziti na cenu?

Kao jedan od najistaknutijih blokčejn projekata druge generacije, Ethereum je lansiran sa početnim zalihama od 72 miliona ETH-a. Prema njegovom originalnom modelu PoW, veliki procenat ukupne zalihe tokena se koristi za podsticanje rudara da obezbede mrežu.

Nakon prelaska na PoS, nagrade za rudarenje se više neće dodeljivati na isti način. Rezultat toga će biti smanjenje godišnjeg izdavanja ETH od približno 90%. Ako se zakon ponude i potražnje primeni, to bi moglo dovesti do porasta cene ETH. Međutim, finansijska tržišta su nepredvidiva i nestabilna, te ne smemo zanemariti i brojne druge faktore.

Trenutne promene koje se dešavaju na Ethereum blokčejnu mogle bi da se uporede i sa halvingom Bitcoina. Naime, halving je proces u kome se redukuje proizvodnja novih koina, a Ethereum je nedavnim uvođenjem spaljivanja tokena postao deflatorna mreža.

Pored spaljivanja tokena, zaključavanjem i smanjenjem kreiranja novih tokena, moglo bi se reći da Ethereum upravo prolazi kroz proces trostrukog halvinga. U retrospektivi, upravo je halving jedan od glavnih uzročnika i pokretača rasta cene.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *