Blog

Februar 2021 – Tehnička analiza za BITKOIN

02.03.2021. / Autor: ECD / Kategorija: Tehnička analiza

Još jedan fantastičan mesec je bio za nama. Bitkoin je u februaru zabeležio skok od preko 70%, odnosno skočio je sa 32 000$ na 58 000$, što predstavlja jedan od njegovih najboljih meseci. 

Kraj meseca obeležila je proprilična korekcija sa 58 000$ na 43 000$, odnosno pad od skoro 15 000$. 

Bitkoin Tether dnevni grafik

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: Trading View

Na grafikonu iznad možemo videti nivoe podrške i otpora. Trenutno najbitnija podrška je bila na ceni od 42 000$ – 44 000$ i bitkoin je uspeo da izdrži iznad te cene. Druga velika podrška se nalazi na ceni od oko 39 000$ – 40 000$ i taj nivo cene ćemo videti jedino ukoliko bitkoin popusti prvu podršku. Gledajući isključivo sa tehničke strane, teško možemo videti neki veći otpor (Resistance) na grafikonu. Dokle god bitkoin pravi viši vrh (Higher High) i više dno (Higher Low)  i dalje se nalazimo u velikom Bull Market-u.

Indikatori

Kao i u prethodnim analizama pogledaćemo RSIindikator. Trenutna vrednost indikatora na nedeljnom nivou je oko 70, što je veoma dobro iz dva razloga. Prvi razlog je to što je zona RSI-a na nedeljnom nivou iznad 60 jedan od pokazatelja bull marketa što i sami možemo videti po kretanju cene.

Bitkoin tether nedeljni grafik

BTC/USDT  nedeljni grafikon. Izvor: Trading View

Drugi razlog je to što RSI nije u abnormalnim visinama, odnosno dovoljno se ohladio ovim padom da bi imao prostora i dalje da raste. 

Na nedeljnom nivou zona od 60 ne bi smela da bude izgubljena, jer to nam može biti jedna od prvih indikacija da se može desiti promena trenda.

Fundamenti

Od kako se bitkoin nalazi u velikom Bull Marketu (pozitivnom tržištu), tako i njegovi fundamenti postaju sve bolji iz dana u dan. Sve veći broj banaka i investicionih fondova najavljuje ulazak u kripto svet, dok široke narodne mase na nacionalnim televizijama počinju da slušaju o kriptu i njegovom rastu veoma često, što znači da kripto polako na široka vrata ulazi u mainstream medije. Svemu tome doprinosi i blagi pad dolara, odnosno investitori i dalje beže iz dolara i traže utočiste u plemenitim metalima i kriptovalutama.

Bitkoin i altcoin – Prikaz dobitaka

Prikaz dobitaka

Procentualni prikaz dobitka za Februar. Izvor: Coin360.com

Bitkoin je imao još jedan fantastičan mesec. U najvišem trenutku bio je čak u plusu preko 70% u februaru dok je mesec završio na nekih 50% plusa. 

Samo poneki altkoini ovaj mesec su bili u većem plusu.

Ethereum je zabeležio blagi skok od oko 15%, Chainlink oko 30% dok su neki altcoini imali puno veće skokove.

Polkadot je zabeležio skok od preko 130%, Cardano je skočio preko 250%, dok je apsolutni pobednik Binance Coin koji je za samo jedan mesec skočio preko neverovatnih 430%.

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Kao i u prethodnim analizama bavićemo se analizom indeksa straha i pohlepe.

Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacije, softver približno prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100. Što je bliže nuli veći je strah na tržištu. Što je indeks bliži broju 100 veća je pohlepa na tržištu.

Indeks straha i pohlepe

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Trenutna vrednost indeksa se nalazi na 38, što predstavlja strah na tržištu. Veoma je čudno videti strah kod investitora, a i dalje videti ovoliko visoku cenu. Strah je opravdan iz razloga što smo poslednjih dana februara videli ozbiljan pad Bitkoin-a. Ukoliko vidimo i dalji nastavak pada Bitkoina možda uspemo videti i ekstreman strah na indeksu, što bi bila dobra prilika za kupovinu, jer istorijski gledano uvek kada smo videli da cena tada radi obrnuto od sentimenta.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *