Blog

Glas za Bitkoin

21.11.2023. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: ECD

Izbori se polako približavaju. Bilbordi, politički marketing, skupovi, uvrede, stara lica, stare priče… sve u svemu, malo toga zanimljivog, a još manje lepog. Kao neko ko već četvrt veka ima pravo glasa, koje uglavnom i koristi, zaista bih voleo da ponekad vidim malo više kreativnosti i inovacija u kampanjama. 

Na drugom kraju sveta, priprema se drugi krug predsedničkih izbora. Harizmatični Havijer Milei, sa originalnom frizurom i prilično ekstremnim političkim stavovima, je postao zvezda, ne samo u Argentini već i šire. Iako u drugi krug ulazi kao autsajder, nije bez šansi. Kao libertarijanac, ne treba da čudi da javno podržava Bitkoin. Za njega kaže da predstavlja “povratak novca svom originalnom kreatoru – privatnom sektoru”. Između ostalog, zalaže se za ukidanje lokalne valute, centralne banke i mnogih ministarstava.

Ako se od libertarijanca može očekivati da voli Bitkoin, pomalo je neobično kad podrška stiže sa levog dela političkog spektra. Upravo je to slučaj u Argentini. Serhio Masa, vodeći posle prvog kruga, je nedavno izneo predlog da se višak gasa, koji postoji na nalazištima nafte, iskoristi za rudarenje Bitkoina. Ideja nije nova, neke naftne kompanije to već rade, ali je zanimljiv tajming kada Masa plasira tu ideju. Deluje da bi jedan od pobednika izbora, nezavisno od rezultata glasanja, mogla da bude baš najpopularnija kriptovaluta.

Zemlja svetskog prvaka u fudbalu nije jedina u kojoj je Bitkoin deo političke kampanje, daleko od toga.

U SAD već godinama postoje gradonačelnici, senatori i guverneri, koji javno podržavaju Bitkoin, primaju donacije, a ponekad čak i plate u toj valuti. U ovom izbornom ciklusu, Bitkoin je ušao i u predsedničku trku. I kao na južnom kontinentu, u SAD takođe trči u više traka istovremeno. Kenedi, Ramasvami i DeSantis su “Bitkoineri”. Istini za volju, to nisu najjači kandidati i mala je šansa da neko od njih za oko godinu dana nastani Belu kuću. Deluje da će opet izbor da spadne na Bajdena i Trampa. Prilično je poražavajuće što su njih dvojica najbolje što Amerika ima da ponudi za mesto predsednika, ali nećemo se ovde baviti politikom više nego što moramo. Bilo kako bilo, možemo biti sigurni da će se Bitkoin itekako pominjati tokom kampanje.  

Izjave političara naravno uvek treba uzimati sa puno rezerve, jer često ne predstavljaju njihove prave stavove. Oni su u svojim nastupima retko potpuno iskreni, već govore ono što misle da birači žele da čuju. Upravo zbog toga je ova pojava zanimljiva. Političari ne bi pominjali Bitkoin u kampanjama da ne misle da će im to doneti korist. Da li smo možda svedoci toga da kriptovalute postaju deo redovnog predizbornog narativa kojim će se političari boriti za glasove? “Veće plate, borba protiv kriminala i korupcije, manja inflacija, manja stopa nezaposlenosti… i više Bitkoina”.

U Srbiji izgleda taj trend malo kasni. Neke druge teme su popunile sav raspoloživ prostor. Ipak, ako nam nečega ne manjka, ne manjka nam izbora, tako da će verovatno uskoro doći nova prilika da neko testira kako Bitkoin narativ prolazi kod našeg biračkog tela.

 

Tekst je inicijalno napisan za Biznis.rs

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *