Blog

Kripto i kriminal – predrasude i realnost

26.09.2023. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Bezbednost

Uprkos tome što je kripto prisutan već skoro 15 godina, jedna od predrasuda koja ga prati od samih početaka i dalje postoji.

Zbog prirode ove inovativne tehnologije, pre svega uklanjanja posrednika koji do nastanka digitalne imovine nisu dolazili u pitanje, određeni broj korisnika ju je implementirao u svoje ilegalne aktivnosti.

Ipak, postoje značajni argumenti koji govore u prilog tome da kriptovalute ne treba posmatrati kao sredstvo namenjeno onima sa lošim namerama.

Transparentnost i skrivanje

Jedna od karakteristika kripto transakcija koja često potencira anonimnost kao jedan od pokazatelja da su one idealne za nezakonite radnje. 

Zanimljivo je kako se ovo zadržalo u žiži javnosti mnogo više nego činjenica da blokčejn tehnologija zapravo omogućuje izuzetnu transparentnost – sve transakcije se upisuju u decentralizovanu bazu podataka kojoj svi mogu da pristupe i praktično se svim kriptovalutama može ući u trag.

Iako smešteni iza adresa koje su prikazane u formi dugih nizova simbola, kripto novčanici su znatno vidljiviji u odnosu na standardne bankovne račune.

Kada uključimo i gotovinu u razmatranje, jasno je da putevi fiat, odnosno „tradicionalnog” novca nisu sami po sebi manje pogodni za plaćanje ilegalne robe, usluga ili druge vrste malverzacija.

Nije tajna da su mnogi u kriptu videli dobar način za prikrivanje transakcija i tokova novca. Mnogo prašine je podigao Tornado Cash – aplikacija koje je omogućavala korisnicima da “maskiraju” svoje transakcije mešanjem sredstava iz različitih izvora pre nego što ih pošalju na krajnju adresu.

Pročitajte više o kriptovalutama i pranju novca

Postoje mnogi zagovornici toga da je kripto sam po sebi opasan, poput zvaničnika iz SAD koji je 2019. godine istakao kako je Bitkoin problem nacionalne bezbednosti. Ipak, zanimljivo je videti da je, uprkos tome što je količina primljenog nezakonito pribavljenog kripta dosegla maksimum 2022. godine, procena da tek manje od 1% posto sveukupne aktivnosti veza za kriptovalute obuhvata kriminalne radnje.

Nasuprot tome, ogromni iznosi u razmeri između 2% i 5% globalnog bruto društvenog proizvoda se peru kroz “tradicionalne” finansijske sisteme.

Izvor: UNODC

Menjačnice, berze i mere predostrožnosti

Mnoge velike svetske platforme se bore protiv zloupotreba, što dalje govori u prilog tome da je jedna od najvećih želja kripto industrije ograđivanje od nesavesnog korišćenja tehnologije.

Binance aktivno radi sa sudskim organima kako bi ušao u trag ilegalno pribavljenim, pre svega ukradenim sredstvima.

Većina berzi i menjačnica ima uspostavljene KYC i AML sisteme i mehanizme, koji za cilj imaju da preduprede i umanje ovakve aktivnosti. Ovo dovodi i do toga da viđamo vesti poput nedavne FBI zaplene kripto sredstava.

I ECD je u lokalnim okvirima aktivno radio i sarađivao sa regulatorom kako bismo obezbedili bezbedno okruženje za sve korisnike.

Pored toga, prisutan je visok nivo bezbednosti sistema, odnosno tehnologija koja služi kao zaštita od različitih napada.

Poverenje u ove sisteme demonstrira i konstantan porast legitimnih korisnika, ali i kompanija koje se sve češće odlučuju da se upuste u rad sa digitalnom imovinom. Pored nekih od najvećih imena o kojima smo pisali, poput Tesle i MicroStrategy, i srpske kompanije prate ovaj trend – više od 250 ih je registrovano na našoj platformi!

Pročitajte kako kompanije mogu da upotrebe kripto u svom poslovanju

Prevare i zloupotrebe 

Nažalost, i dalje postoji druga strana sveta kripta. Korišćenje kripta u kriminalnim aktivnostima nije njegova najveća upotreba kako su mnogi naglašavali, ali prevaranti su i dalje najveći problem industrije.

Različiti tipovi prevara, lažnih brokera i ponzi šema su konstantna pretnja. Takođe, nepouzdane platforme i projekti koji su zapravo piramidalne šeme i dalje pokušavaju da iskoriste nesmotrenost korisnika za sopstvenu korist.

Premda do nas ovakve novosti stižu znatno češće nego što bismo želeli, važno je naglasiti da nije loša tehnologija i sve što ona nosi sa sobom, već ljudi koji je zloupotrebljavaju.

Edukacija i borba za legitimitet

Ključ za suprotstavljanje onima koji zloupotrebljavaju digitalnu imovinu i blokčejn tehnologiju je, pre svega, znanje.

Dovoljna informisanost svih učesnika na tržištu, poput kupaca i prodavaca, rudara, institucija i regulatora, ali i medija i lokalne zajednice, jedan je od preduslova za održavanje sistema u kojem (novi) korisnici neće morati da brinu pri svakom potezu.

Edukacija je od izuzetnog značaja, ali i ona je dvosmerna. Kompanije koje se bave kriptom i srodnim tehnologijama bi trebalo da pružaju javnosti dovoljno informacija u cilju razumevanja ove inovacije, dok je za korisnike važno da kontinuirano uče, ali i da daju povratne informacije koje će dalje pomoći uređivanju industrije.

Kao pionir sa više od 11 godina iskustva sa kriptovalutama, ECD kontinuirano radi na tome da sva iskustva i saznanja podeli sa vama i pomogne vam na vašem putu kroz svet digitalne imovine.

Naš blog je najveća baza znanja na ovu temu na srpskom jeziku, uz posebnu kategoriju posvećenu bezbednosti, a redovne radionice i predavanja nam omogućavaju da se dodatno povežemo sa zajednicom.

 

Nastavite da nas pratite jer nas u narednom periodu očekuju brojni događaji i edukacije, kako online tako i na lokacijama širom Srbije.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *