Blog

Kripto petak #1 – Kako studentska služba i fudbal šire blokčejn?

26.02.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Kripto Petak je Vaš nedeljni izvor interesantnih dešavanja u kritpo svetu. Pokrenuli smo ovaj ECD serijal sa idejom da svim našim čitaocima svakog petka pružimo informacije za koje do sada nisu čuli.

Pompezno najavljen kanadski stablecoin

Kanadska banka VersaBank, u saradnji sa kompanijom Stablecorp, najavila je VCAD, prvu digitalnu valutu koja će predstavljati fiat valutu. Okej, nisam siguran da je baš prva, ali za drugu tvrdnju im verujem. Naime, VCAD će biti prva kriptovaluta zasnovana na depozitima jedne severnoameričke banke. 

Za početak VCAD će biti u opticaju među finansijskim posrednicima u zamenu za depozit u kanadskim dolarima, a onda će dalje oni moći da nude valutu pojedincima i pravnim licima za korišćenje u poslovanju. Vezana za vrednost kanadskog dolara, VCAD će moći da se u svakom trenutku zameni za živopisne novčanice najjače svetske sile u izvozu javorovog sirupa.

Više na ovom linku…

 

Studentska služba na blokčejnu!

Za studentsku službu mnogi smatraju da je izmišljena samo da muči studente. No, godina covid-krize namučila je čak i državnu birokratiju do te mere, da se traži spas u sistemima zasnovanim na blockchain tehnologijama. 

Ministarstvo obrazovanja SAD, pokrenulo je projekat “Education Blockchain Initiative” iliti EBI, sa ciljem da se istraže načini na koje blokchain tehnologija može da pomogne u razmeni podataka između akademskih institucija i industrijskog sektora. Zahtev je, ni manje ni više, da se preporodi školstvo i ekosistem zapošljavanja, u svetlu pandemije koja je osujetila inače teške prilike osetljivih grupa, te umanjila njihovu vidljivost ka potencijalnim poslodavcima.

Obezbeđen je fond od $900.000 koji je raspoređen na četiri tima koji su se fokusirali na rešenja za bolje upravljanje studentskom dokumentacijom. Trenutno, studenti koji menjaju smer, žele da promene školu ili da prikažu budućem poslodavcu svoje akademske uspehe moraju da biju birokratske bitke sa studentskom službom svog fakulteta. Gotovo trećina svih studenata ima bar jedan ovakav slučaj tokom školovanja, a procenjeno je da ih svako prebacivanje košta otprilike jednog semestra u zagubljenim podacima. 

Neka od ponuđenih rešenja; decentralizovani sistem upravljanja ličnim podacima, pametni ugovor koji omogućava da različite institucije izdaju studentske akreditive koje poslodavac može lako da proveri, platforma za deljenje akreditiva i digitalni novčanik za čuvanje studentskih akreditiva sada očekuju fazu implementacije…

 

…a više o tome možete pratiti ovde.

Infuzija bitkoina iliti kako da unovčite fragove

Zamislite kada bi posle partije CS:GO osim iskustva i zadovoljstva što ste masakrirali protivnički tim dobili i pregršt satošija. Tačnije, kada bi sve one hiljade iskustvenih poena (XP) zapravo bili delići bitkoina koje ste zaradili. Takve isplate doskora su bile dostupne samo vrhunskim e-sportistima, ali zahvaljujući plaginu Infuse iz radionice studija ZEBEDEE uskoro ćete i vi moći da naplatite sve one godine provedene sa džojpedom u ruci.

ZEBEDEE je, naime, otvorio javnosti svoje CS:GO servere. Do sada je industrija igara pokušavala da ponudi potpuno nove igre na Lightning mreži, dok je ZEBEDEE uspeo da već postojeću, veoma popularnu mejnstrim igru priključi na Lightning Network.

Pucačke igre spadaju u vrhunsku adrenalinsku akciju, ali kada je ulog mnogo više od vremena koje ste uložili, povezanost sa igrom je neverovatna. To je psihologija “skinova” koji predstavljaju vidljivu oznaku da je igrač vešt i da se pomučio da ga stekne. ZEBEDEE je pomoću Infuse-a omogućio igračima da se oprobaju u areni od 100, 1.000 i 10.000 satošija. Svaki učesnik (od 16 boraca), ulaže odgovarajuću količinu novca (u budućnosti, mečeve će plaćati sponzor). Svaki frag (postignut pogodak) znači finansijsku dobit na kraju partije, ali je i kazna za loše igranje jednako uzbudljiva, jer ne krvarite samo piksele, već i satošije.

Ako CS: GO nije vaša igra, proverite u kojim sve žanrovima možete monetizovati svoje gejmersko iskustvo….

 

Digitalna umetnost ruši sve rekorde

Majk Vinklman poznatiji kao Beeple, umetnik je koji stvara digitalne instalacije, kratke filmove i klipove. Njegova digitalna animirana slika “Crossroads” koja predstavlja palog džina koji podseća na Trampa naruženog pogrdnim grafitima postigla je cenu od 6.6 miliona dolara.

Tja deluje isprva da to i nije neka vest, jer savremene mazarije inako svako malo odu za apsurdne sume. E, ali trik je u tome što je “Crossroads” umetničko delo predstavljeno NFT-om, a prodaja je prošla kroz Nifty Gateway. Kao što su braća Vinklvos i predvidela, NFT bum sobom donosi i tranziciju kolekcionarskih predmeta u blokčejn format, u vidu niftija.

Beeple se trenutno smatra najvažnijim umetnikom u crypto-svetu, a sa ovom prodajom jasno je i zašto. 

Koga zanima, ovde može da zaviri u to kako se stvarala istorija NFT-umetnosti…

 

Fudbalom do bržeg usvajanja blokčejna i digitalne imovine

Menjam Levandovskog za Ronalda. Rečenice ovog tipa česte su među ljubiteljima fantasy fudbala. Za neupućene, posredi je društvena igra u kojoj sastavljate tim snova, a poene dobijate na osnovu toga kako su se vaši puleni pokazali u stvarnom životu. 

E, sad. Zamislite kad bi svaki fudbaler bio predstavljen karticom, kao one sličice koje su još uvek popularne među ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu. I kad bi te kartice zapravo bile NFT! Oh, očigledno niste čuli za Sorare. Okej, okej. Sorare je platforma za fantasy fudbal zasnovana na Ethereum blokčejnu. Partneri su im veliki timovi poput Juventusa ili Bajerna. Dok su prošle godine prodali tek $50.000 NFT/kartica sa igračima, prošlog meseca imali su promet od preko $6 miliona!

Zato je Benchmark, investitor koji je podržao i Ebay i Twitter i Uber odlučio da baš u Sorare uloži $50 miliona. Fudbal + kolekcionarska strast = brži put do usvajanja crypto imovine. Tako bar računaju u Benchmark-u, a sve mi se čini da nisu na krivom tragu!

Detaljnije o investiciji, pročitajte ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *