Blog

Kripto petak #100: Dogecoin ekološki održiviji za 25%, Staking Ethereuma od sad i na MetaMask-u, Republikanci formirali podkomitet za digitalnu imovinu, Sve više developera u kripto sferi, Skup Svetskog ekonomskog foruma u Davosu o kriptovalutama

20.01.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto je Dogecoin ekološki održiviji za 25%, koje velike platforme počinju da podržavaju staking Ethereuma, za šta je zadužen republikanski podkomitet za digitalnu imovinu, zašto je sve više developera u kripto sferi i šta o kriptu poručuje Skup Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Dogecoin posle intervencije Ilona Maska smanjio zagađenje za 25%

Velika zamerka kriptovalutama, a posebno bitkoinu, jeste potrošnja električne energije koja je neophodna za njihovo “kovanje”. Generalno u svetu i potrošači i investitori favorizuju proizvode i usluge koji se aktivno bave smanjenjem “karbonskog otiska”, odnosno smanjenjem količine emitovanih gasova staklene bašte (među kojima je najčešći ugljen-dioksid). Čak se i avionski letovi rangiraju i po emisiji CO2 kao važnoj stavki po kojoj se kupci ravnaju.

Ilon Mask je objavio da neće prihvatati bitkoin kao sredstvo plaćanja za automobile marke Tesla, zbog prevelikog karbonskog otiska te valute. Zatim je odlučio da prihvati Dogecoin kao sredstvo plaćanja. Zahvaljujući ovoj intervenciji zajednica okupljena ovo ove kriptovalute smanjila je karbonski otisak u 2022. godini za 25% u poređenju sa prethodnom godinom. Premda je pobednik smanjivanja štetnih emisija i dalje Ethereum, prelaskom na Proof of Stake, smanjenje koje je izborio Dogecoin dovodi ovaj memetički novčić u priliku da postane sve zanimljiviji za investitore.

Reakcije publike na Tviteru su, ipak, malo drugačije…

ConsenSys najavio lansiranje staking usluge preko popularnog MetaMask-a

ConsenSys, blokčejn kompanija koja se bavi projektima vezanim za mrežu Ethereum, objavila je lansiranje MetaMask Staking proizvoda. Posredi je usluga integrisana sa decentralizovanom aplikacijom MetaMask Portfolio. 

MetaMask kao veoma popularna aplikacija sada će omogućiti korisnicima lakši pristup staking-u na Ethereumu, uz partnerstvo ConsenSys-a sa provajderima likvidnosti Lido i Rocket Pool. Korisnici sada mogu lako da dobiju pregled svih parametara vezanih za staking, te da se lakše odluče za ovu aktivnost.

Detaljnije sa bloga kompanije…

Republikanci formirali podkomitet za digitalnu svojinu i finansijske tehnologije

Predstavnički dom Sjedinjenih Država, jedan je od dva doma u Kongresu (drugi je Senat). Predstavnici republikanaca odlučili su da osnuju podkomitet koji će se baviti kriptom, tačnije digitalnom svojinom i finansijskim tehnologijama. Predsedavajući će biti Frenč Hil koji je i ranije bio zagovornik ispitivanja mogućnosti za centralizovanu digitalnu valutu (CBDC).

Ovo je važan razvoj događaja, zato što se kriptotehnologije izdvajaju kao važna celina u široj diskusiji o finansijama. Ovaj podkomitet baviće se ključnim istraživanjima vezanim za razvoj kripto-zakonodavstva, a samo postojanje daje veći zamah kripto-lobistima. Kako je ugled Amerike u smislu zakonodavnih rešenja veliki, to će ovo telo imati značajan doprinos u formiranju zakonskih rešenja širom sveta.

Detaljniju analizu prenosi Politico…

Electric Capital objavio izveštaj: povećan broj developera u kriptosferi

Electric Capital, investiciona kompanija koja se bavi kriptotehnologijama, objavila je godišnji izveštaj za 2022. godinu. Zanimljivo je to što se ispostavilo da se uprkos velikom padu cena kriptovaluta, te stanju na tržištu (koje se često naziva Kripto Zima), povećava broj developera. Najveći broj radi na projektima vezanim za mrežu Ethereum, ali pojavljuju se i nove mreže koje su sve popularnije.

Ovim se potvrdilo iskustvo da su oseke na tržištu dobre za one koji grade projekte. 

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Skup Svetskog ekonomskog foruma u Davosu razmatra izazove tokenizovane ekonomije

Skup Svetskog ekonomskog foruma u Davosu uvek je u centru pažnje jer se tu raspravlja o najvažnijim temama, izazovima i krizama za svetsku ekonomiju. U tom smislu zanimljivo je da se kriptovalute i kriptotehnologije pojavljuju kao tema na Davosu. 

Za nas je najzanimljivije to što je veliki panel koji je okupio značajne ličnosti poput ministara, direktora velikih kripto-korporacija bavio pitanjem budućnosti ekonomije, predviđajući sve veći trend tokenizacije. 

Oblasti u kojima se predviđa veće prisustvo blokčejn tehnologija uključuju kredite za karbonski otisak, praćenje potrošnje električne energije, foreks i druge vrste svojine kojima će se sve više trgovati na blokčejn-platformama.

Detaljniju analizu panela prenosi CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *