Blog

Kripto petak #101: zkSync integrisao Unstoppable Web3 domene, MakerDAO izglasao investiciju na Yearn Finance-u, Evropska unija potvrdila nacrt zakona za banke koje drže kriptovalute, Kripto pravnici sve traženiji, Coinbase postaje sponzor fudbalskog kluba Borusija Dortmund

27.01.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte šta će značiti integracija zkSync-a sa Unstoppable Web3 domenima, zašto je MakerDAO izglasao investiciju na Yearn Finance-u, kako izgleda nacrt zakona za banke koje drže kriptovalute koji je potvrdila Evropska Unija, zašto su kripto pravnici sve traženiji i kako će izgledati Coinbase-ovo sponzorstvo fudbalskog kluba Borusija Dortmund.

zkSync integrisao Unstoppable Web3 domene

zkSync je pripada layer 2 rešenjima za skaliranje mreže Ethereum. Dakle, jeftinije i brže transakcije, bez kompromisa u nivou bezbednosti. Pristup ovom rešenju korisnici ostvaruju putem aplikacija Wallet (novčanik) i Checkout (linkovi za plaćanja). 

Integracija sa Unstoppable Web3 domenima znači da od sada korisnici mogu da koriste Wallet da primaju i šalju novac koristeći adresu koja se ne sastoji od nasumičnih brojeva i slova, već od “čitljivih” reči na isti način na koji imejl adrese odavno nisu skup brojki i slova, već nose ljudima prepoznatljivo značenje.

Isto tako, ako imate sajt registrovan kod firme Unstoppable, možete pomoću aplikacije Checkout da postavite link za plaćanja kako bi vam klijenti tj. drugi korisnici mogli slati kriptovalute.

Detaljnije saznajte iz zvanične objave…

MakerDAO izglasao deponovanje 100 miliona dolara u Yearn Finance

Upravljanje decentralizovanom organizacijom nije uvek lako. No, članovi MakerDAO su upravo izglasali preliminarnu odluku da se 100 miliona dolara u USDC kriptovaluti prebaci iz rezervi u trezor kompanije Yearn Finance. Limit trezora bio bi upravo 100 miliona dolara, a doneo bi priliv od 2% godišnje. 

Time bi MakerDAO prihodovao gotovo dva miliona dolara. Ovo je značajna vest jer se ovim transferom produbljuje saradnja između dve decentralizovane organizacije, ali i učvršćuje pozicija kako valute USDC tako i matične MakerDAO valute – DAI.

Detalji glasanja nalaze se ovde…

Evropska Unija potvrdila oštra pravila za banke koje drže kriptovalute

Evropska Unija podržala je nacrt zakona koji predlaže veoma stroga pravila za banke koje žele da drže kriptovalute. Naime, kako prenosi Rojters, banke će morati da drže paritet kriptovaluta i evra jedan na jedan, tačnije, za svaki evro koji drže u kriptovalutama, moraće da imaju jedan evro u fiati valuti.

Sledeći korak su pregovori zakonodavaca Unije sa svim državama članicama kako bi se uskladio konačni tekst zakona. Ovakva pravila donose jer “žele da spreče da se nestabilnost kriptosveta prelije na finansijski sistem.

Vest prenosi Rojters…

Pravnici specijalizovani za kripto biće sve više traženi

Profesor prava na univerzitetu u Bostonu, Tomas Huk procenio je da će Web3-advokati, to jest, pravnici koji se razumeju u kripto biti sve važniji za poslovanje, jer će njihova ekspertiza uticati na to koliko brzo firme mogu da robu i usluge ponude na tržištu.

S obzirom na nedovoljno jasne zakone, te njihovu složenost, kripto firme će sve više morati da imaju nekog u svom timu ko može da ih predstavlja i podržava u okruženju koje postaje sve zamršenije. Trenutno ovakvih advokata ima veoma malo, pa je to možda prilika i poziv za one koji žele da se okrenu ovom poslu budućnosti.

Detaljniju analizu daju dva pravna stručnjaka…

Coinbase postaje sponzor fudbalskog kluba Borusija Dortmund

Nekad je ovakvih vesti bilo više, a sada predstavljaju retkost. Coinbase je proširio partnerstvo sa fudbalskim timom Borusija iz Dortmunda. Sada će reklame za Coinbase biti i na samom stadijumu, a promocija ove kripto-firme odvijaće se i kroz sve marketinške kanale kluba.

Ranija saradnja je produbljena tako da je Coinbase sada glavni sponzor ovog kluba. Deo pogodbe su i reklame na video-ekranima tokom utakmica u gostima, razume se, ali i kripto-radionice za zaposlene u klubu.

Detaljnije prenosi portal SportsMedia…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *