Blog

Kripto petak #102: Holanđani zaradili na uštedi električne energije pomoću blokčejn tehnologije, Treshold Network spaja Bitcoin i Ethereum, stigla decentralizovana verzija Tvitera, BNB Chain gradi decentralizovani sistem za skladištenje podataka, Britanska vladina agencija objavila novi dokument o kripto regulativi

03.02.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako su Holanđani zaradili na uštedi električne energije pomoću blokčejn tehnologije, kako Treshold Network spaja Bitcoin i Ethereum, kako izgleda decentralizovana verzija Tvitera, zašto BNB Chain gradi decentralizovani sistem za skladištenje podataka i kako izgleda novi dokument o kripto regulativi britanske vladine agencije.

Kako su Holanđani zaradili na uštedi električne energije pomoću blokčejn tehnologije?

Fondacija IOTA, sprovela je u saradnji sa vladom Holandija program EnergyKnip. Posredi je sistem koji je uz pomoć blokčejn tehnologija anonimno sakupljao podatke o potrošnji električne energije za 50.000 domaćinstava. Lokalne vlasti tako su dobile uvid u potrošačke navike građana, a putem aplikacije stanovništvo je dobijalo nagrade koje su mogli da unovče kroz kupovinu sredstava za smanjenje potrošnje struje kao što su bolja izolacija, LED osvetljenje, bolji termostati za radijatore i tome slično.

Od registrovanih 50.000, gotovo 9.000 je podiglo 300.000 EUR u subvencijama za štednju struje. Neki od registrovanih građana spadali su u kategoriju ugroženih sa nižim primanima, pa je kroz aplikaciju EnergyKnip podeljeno 5 miliona evra pomoći za 20.000 porodica.

Detaljan izveštaj nalazi se na blogu fondacije…

Treshold Network pustio je u rad most koji spaja Bitcoin i Ethereum

Bitcon je prva i dalje najpopularnija kriptovaluta, često u upotrebi kao način da se kapital čuva. Ethereum je najdinamičnija mreža sa mnoštvom korisnika, aplikacija, izuzetno razvijenim ekosistemom. Threshold Network je kriptografska firma koja se bavi spajanjem i premošćivanjem različitih blokčejn mreža. 

Krajem prošlog meseca pustili su u rad tBTC, premošćenje koje spaja Bitcoin i Ethereum. Ovim će putem korisnici moći da zamene svoje bitkoine za tBTC tokene koji mogu da se koriste na mreži Ethereum. Ključni partneri na ovom projetku bili su Curve DAO, Yearn.Finance, Synthetix, Connext, Alchemix, Euler i Aave, te Catalog, BridgerDAO, StakeDAO i Entropy.

O detaljima možete pročitati na zvaničnom blogu…

Damus, decentralizovana verzija Tvitera od sada dostupna na AppStore

Tviter je glavna društvena mreža za mnoge blokčejn projekte, kripto entuzijaste i uopšte korisnike koji uživaju u dinamičnom načinu konzumiranja sadržaja. No, nije tajna da je Tviter u poslednje vreme pretrpeo nekoliko posrnuća.

Od prošlog decembra decentralizovana mreža Nostr koja nudi jednostavno i skalabilno rešenje postala je popularna zahvaljujući podršci bivšeg direktora Tvitera, Džeka Dorsija. Zbog zaštite privatnosti ovaj protokol dobio je nekoliko društvenih mreža koje su alternativa postojećim, pa tako Nostr nudi svoju verzju Telegrama, čet klijent, reddit pretraživač, a odskora i aplikaciju koja zamenjuje Tviter. Posle nekoliko pokušaja, Damus, decentralizovani Tviter bez cenzure dostupan je i na Apple-ovoj prodavnici AppStore.

Vest prenosi TheBlock…

BNB Chain najavio je novi decentralizovani sistem za skladištenje podataka BNB Greenfield

BNB Chain u saradnji sa Amazon Web Services (AWS), NodeReal i Blockdaemon počeo je razvoj BNB Greenfield infrastrukture za skladištenje podataka za Web3. Posredi je treći blokčejn u BNB ekosistemu. Koristiće BNB kao matični token.

Trenutno je objavljen whitepaper za BNB Greenfield, te najavljeno lansiranje za nekoliko meseci. Greenfield će biti najpogodniji za hostovanje Web3 sajtova, skladištenje privatnih podataka, i nove društvene mreže, s obzirom na to da pruža decentralizovani sistem skladištenja podataka, integraciju pametnih ugovora za Web3 aplikacije, te ostale pogodnosti pripadanja BNB ekosistemu.

Detaljnije sa ovog tvita…

Britanska vladina agencija HM Treasury objavila dokument o kripto regulativi

Kraljevski Trezor, poznatiji kao Eksčeker ili samo Trezor agencije je britanske vlade koja se bavi razvojem i sprovođenjem javnih finansija te ekonomske politike ove države. Budući da je u pripremi novi set kripto regulative, dokument koji je Trezor doneo dugo je iščekivan, te nosi pečat autoriteta ove institucije.

Dokument je obiman, sa 80 stranica, a pokriva širok spektar tema od algoritamskih stablecoin novčića, preko NFT-a i početne ponude novčića (ICO). Kao što je Trezor najavio, dokument je savetodavnog karaktera i ima za cilj da pomogne da britanska kripto regulativa bude uokvirena, ali ne i kruta. Predviđa se da se sva pitanja u vezi sa kriptovalutama regulišu unutar postojećeg zakonodavstva bez posebnih kripto-zakona, ali i da se ujednače razlike između kripto i tradicionalnih finansija. 

Detaljnu analizu prenosi CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *