Blog

Kripto petak #104: BNB Chain poziva developere u Zero2Hero inkubator, MetaMask upozorava: “Ne šaljemo vam mejlove!”, G20 istražuje mogućnosti zajedničke kripto regulative, Vitalik Buterin pridružuje se donatorima za nastradale u zemljotresu, Čangpeng Žao predviđa stabilne kriptovalute vezane za evro, jen i singapurski dolar

17.02.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako će izgledati BNB Chain-ov Zero2Hero inkubator, na šta MetaMask upozorava svoje korisnike, kako bi izgledala G20 zajednička kripto regulative, kako se Vitalik Buterin pridružuje donatorima za nastradale u zemljotresu i zašto Čangpeng Žao predviđa stabilne kriptovalute vezane za evro, jen i singapurski dolar.

BNB Chain poziva Web2 i Web3 developere da unaprede svoje veštine u Zero2Hero inkubatoru

BNB Chain najavio je program Zero2Hero koji nudi šest meseci intenzivnih programa za sve Web2 i Web3 developere koji žele da unaprede svoje veštine vezane za blokčejn veštine. Posredi je program koji nije samo usmeren na programerske sposobnosti, već i preduzetničke. 

Zero2Hero nudi šest nedelja intenzivne obuke, jednomesečni hakaton i šest nedelja inkubatora. Treninzi su dostupni na engleskom, kineskom i ruskom jeziku. Partneri na projektu su Encode Club, Blockchain Center i The Blockchain Academy Group. Nagrade najuspešnijima na hakatonu sponzorišu prošli polaznici ovog programa, startapi Port3Network, Blockless, Shorter Finance i Dynamic Labs.

Zvanična objava nalazi se ovde…

MetaMask upozorava: “Ne šaljemo vam mejlove!”

MetaMask, jedan od poznatijih kripto novčanika objavio je na Tviteru upozorenje. Prevaranti kontaktiraju korisnike i predstavljaju se kao MetaMask, tražeći podatke, navodno zbog KYC (protokol identifikacije klijenata). 

Premda je prvo pravilo bezbednosti da nikom nikada ne otkrivate svoju recovery phrase, MetaMask upozorava da ne otvarate mejlove naslovljene sa imenom ove kompanije, jer oni nikad to ne čine niti će ikada u budućnosti tražiti KYC podatke. 

Tvit poruka upozorenja nalazi se ovde…

G20 istražuje mogućnosti zajedničke kripto regulative

Grupa G20 ili G20 industrijski razvijenih zemalja je organizacija koja okuplja ministre finansija i guvernere centralnih banaka 19 najrazvijenijih zemalja (dvadeseta članica je Evropska Unija). Indija je domaćin ovogodišnjeg skupa grupe G20.

Ministarka finansija Indije, Nirmala Sitaraman izjavila je na sastanku direktora centralnih banaka da jedna država ne može sve sama da postigne, a posebno u sektoru koji je tako visokotehnološki složen, kao što je kripto industrija. Jedna od tema na sastanku grupe G20 biće i mogućnost objedinjene i zajedničke pravne regulative u ovoj oblasti.

Indijska vlada već dve godine raspravlja da li da zabrani kriptovalute, ali odluku još nije donela.

Vest prenosi Rojters…

Vitalik Buterin pridružuje se donatorima za nastradale u zemljotresu

Vitalik Buterin, saosnivač mreže Ethereum donirao je 99 ETH za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji. Vest bi prošla nezapaženo da novinari nisu uočili transfer sa zvanične adrese novčanika vitalik.eth ka prijemnog novčaniku Ahbap Yardm/Earthquake Support. 

Vitalik nije jedini donator iz kripto zajednice. Alchemy Pay donirao je 1 BTC i u zvaničnoj objavi ponudio pomoć ugroženim korisnicima, te organizacijama koje pomažu nastradalima.

Zvanična izjava nalazi se ovde…

Čangpeng Žao predviđa stabilne kriptovalute vezane za evro, jen i singapurski dolar

Direktor firme Binance, Čangpeng Žao, poznatiji kao CZ, nastupio je ove nedelje u Twitter Spaces i izjavio kako predviđa da stablecoins budućnosti neće biti striktno vezani samo za američki dolar kao što je sada slučaj. Većini korisnika cene i cenovni razredi se i dalje prate u fiat valutama. Investicije se obično računaju u dolarima, pa CZ ne smatra da će dolarski vezane stabilne kriptovalute nestati, ali vidi mogućnost da svoje novčiće dobiju evro, jen i singapurski dolar.

Čangpeng smatra da pritisak američkih institucija na dolarske stablecoins može da dovede do pojave alternativnih kriptovaluta. Takođe smatra da premda su algoritmički stabilni kripto novčići budućnost, da će kriptovalute potkrepljene fiat podlogom i dalje biti manje rizične. 

Izveštaj prenosi CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *