Blog

Kripto petak #106: Rusija i Amerika prave digitalne nacionalne valute, milion novčanika sa 1 BTC, gaming sektor na web3 postaje sve popularniji

03.03.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte u kojoj je fazi razvoj digitalne rublje, da li Bajden planira pravljenje digitalnog dolara, koliko je kripto novčanika sa minimum 1 BTC, koje novosti očekuju gejming Web3 industriju i na šta se fokusira finansijski gigant Goldman Sachs.

Goldman Sachs pojačava tim za digitalna sredstva

Investitorska kuća sa Vol Strita, Goldman Sachs objavila je nameru da poveća svoj tim za digitalnu imovinu, kao deo promocije nove platforme za tokenizaciju GS DAP.

Posredi je privatna blokčejn mreža kojom upravlja Goldman Sachs, a čija je osnovna namena da tokenizuje hartije od vrednosti čime se vreme kliringa i drugih transakcija smanjuje sa pet na jedan dan. Zvaničnici kompanije hvalili su blokčejn tehnologije i njihovu mogućnost da stvori efikasnije finansijsko tržište, što su neki analitičari, zajedno sa uopšte činjenicom da se finansijski gigant uhvatio blokčejn mreža, proglasili za moguću najavu kripto proleća.

Vest prenosi Bloomberg…

Rusija ubrzano radi na razvoju digitalne rublje, ali centralna banka i dalje protestuje

Centralna banka Rusije u poodmakloj je fazi razvoja digitalne rublje. Testiranje u okviru javnog i privatnog sektora trebalo bi da počne prvog aprila. Mediji izveštavaju o sve većoj popularnosti kriptovaluta među građanima Rusije, ponajpre zbog potrebe da zaobiđu međunarodne sankcije. Najčešće se kupuje elektronika, računarske igre, aplikacije i – nekretnine. Čak 21% korisnika kriptovaluta u Rusiji redovno ih koristi za plaćanje roba i usluga.

Možda se sećate iz vesti koje prenosimo, sukob je na liniji Ministarstvo finansija – Centralna banka, te ne čudi što iz glavne bankarske institucije dolaze upozorenja da bi upotreba kriptovaluta mogla da podrije finansijski sistem Rusije. Banka i dalje podržava zamisao o upotrebi kriptovaluta za plaćanja ka inostranstvu, ali opire se legalizaciji za plaćanja unutar Rusije.

Vest prenosi RuInformer…

Bivši savetnik predsednika Bajdena otkriva planove za digitalni dolar

Bivši visoki savetnik predsednika Amerike Džoa Bajdena otkrio je da američka administracija ubrzano razvija planove za lansiranje digitalnog dolara koji bi bio takmac privatnim kriptovalutama.

Tokom saslušanja komisije za bankarstvo senata a povodom pitanja kako preduprediti to što Rusija koristi kriptovalute da izbegne međunarodne sankcije, Dalip Sing, bivši zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u sferi međunarodne ekonomije, istakao je da bi se uspostavljanjem digitalnog dolara obezbedila bolja kontrola protiv izbegavanja sankcija, te poboljšala bezbednost u finansijskom sektoru. Zamisao je da digitalni dolar preuzme primat od privatnih kriptovaluta čime bi se poboljšala vladina kontrola kripto-sektora. 

Ceo izveštaj možete preuzeti ovde…

Broj novčanika sa barem 1 BTC mogao bi uskoro premašiti milion

Bitkoin je najstarija kriptovaluta u upotrebi i prošla je put od novotarije, do investitorske pomame, preko digitalnog zlata i neke vrste indeksa za celu kripto industriju. Firma koja se bavi kripto analitikama, Glassnode, predstavila je izveštaj u kome se navodi da postoji preko 800.000 novčanika koji imaju bar 1 BTC, u novembru prošle godine. Danas se ova brojka kreće oko 980.000 novčanika, a brojevi rastu.

Primetno je povećanje broja korisnika koji žele da imaju bar jedan bitkoin. Posredi nisu nužno trgovci kriptovalutama i investitori, procena je da se radi o ljudima koji veruju u dugoročni potencijal bitkoina i žele da imaju bar jedan. Kretanje cene bitkoina mogao bi povećati broj novčanika sa barem 1 BTC, a kako su u pitanju HODLeri, korisnici odlučni da čuvaju svoju investiciju na duge staze, to Glassnode tumači kao znak oporavka tržišta. 

Detaljnije na CryptoNews…

Web3 ulazi u mejnstrim gejming industrije preko platforme Unity

Unity je jedan od najpopularnijih alata za pravljenje igara (engine). Gotovo da nema igre za PC ili mobilne telefone koji se ne pravi u Unity-ju. Osim toga on je i ekosistem, tržište pomoćnih alata i još mnogo toga. 

U tom smislu je velika vest da je u prodavnici (Unity Asset Store) osvanula kategorija “Decentralization” u kojoj su ponuđena rešenja za nekolike blokčejn platfome koje mogu pomoći razvojnim timovima da naprave Web3 igre. Tu su developerski kitovi za mreže Algorand, Altura, Aptos, Flow, ImmutableX, Infura, Nefta, ORE, Solana i Tezos, te podrška za MetaMask. Pomoću ovih alata igre će moći da imaju ugrađene novčanike, svoje kriptovalute, NFT novčanike i podršku za pametne ugovore…

Detaljnije prenosi CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *