Blog

Kripto petak #108: Meta lansira novu decentralizovanu društvenu mrežu, Binance demantuje vest o kupovini portala CoinDesk, Unstoppable Domains i Polygon Labs lansiraju .polygon domene, Poslanik moskovske Dume poziva na hitnu legalizaciju kripto rudarenja, ChatGPT 4 polaže ispite i prepoznaje rupe u pametnim ugovorima

17.03.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto Meta lansira novu decentralizovanu društvenu mrežu, zašto Binance neće kupiti portal CoinDesk, šta će Unstoppable Domains omogućiti korisnicima .polygon domena, zašto poslanik moskovske Dume poziva na hitnu legalizaciju kripto rudarenja i kako ChatGPT 4 pomaže programerima pametnih ugovora.

Meta planira novu decentralizovanu društvenu mrežu

Meta, matična firma koja stoji iza Facebook-a i Instagram-a, planira aplikaciju koja je za sad nazvana “P92”. Ideja je da se napravi samostalna aplikacija koja će biti interoperabilna sa protokolom Mastodon, a koja je decentralizovani rival društvenoj mreži Twitter.

Za sad nema mnogo podataka o ovom projektu, osim da će nositi brend Instagrama, te koristiti podatke korisnika ove aplikacije. P92 će prenositi tekstualne poruke kako bi se omogućilo kreatorima sadržaja da brže dele obaveštenja, dakle nešto nalik Twitter-u. 

Vest eksluzivno prenosi portal MoneyControl…

Binance demantuje vest o kupovini portala CoinDesk

CoinDesk, u vlasništvu kompanije Digital Currency Group, od januara traži partnera za dokapitalizaciju. Pojavile su se vesti da Binance Capital Management istražuje mogućnost kupovine portala CoinDesk preko sajta za praćenje kripto tržišta, CoinMarketCap. 

Procenjena vrednost CoinDesk-a je oko 300 miliona dolara, mada stručnjaci tvrde da bi kupovna cena mogla biti mnogo niža, već oko 75 miliona dolara. No, na ovu priču tačku je stavio Čangpeng Žao, izjavom na Twitter-u da nema ništa od kupovine, jer premda je CoinDesk zdrava firma, ne poklapa se sa geografskim strateškim zamislima Binance-a. 

Vest prenosi Blockworks…

Unstoppable Domains i Polygon Labs lansiraju .polygon domene

Ekstenzije domena, veoma su važne za komunikaciju sa korisnicima. U tom smislu, važna je vest da je provajder Web3 domena, Unstoppable Domains sklopio dogovor sa mrežom Polygon da se korisnicima omogući registracija .polygon adresa.

Korisnici ekosistema Polygon sada mogu da otvore domen koji omogućava lakši pristup igrama, metaverzumima, aplikacijama, novčanicima, te decentralizovanim vebsajtovima. Procenjuje se da bi od ovog sporazuma moglo da ima koristi preko 750 različitih aplikacija sa mreže Polygon.

Detaljnije sa zvaničnog bloga kompanije…

Poslanik moskovske Dume, Sergej Malikov poziva na hitnu legalizaciju kripto rudarenja

Poslanik moskovske oblasne skupštine Sergej Malikov pozvao je na što hitniju legalizaciju kripto rudarenja u Rusiji, ističući da je pitanje od ključne važnosti kako za kripto rudare, tako i za Rusiju.

Malikov ističe da su rudari spremni da prihvate pravni okvir, da se registruju i dobiju mogućnost da prijavljuju prihod, kako bi bili oporezovani, te uživali pravnu zaštitu države. S obzirom na stanje u sektoru kripto rudarenja, te novo kretnje na kripto tržištu, kao i na sveukupnu političku situaciju, sve je više firmi iz sektora energetike koje bi htele da se okrenu rudarenju kriptovaluta, ali u Rusiji za to još uvek nedostaje jasan pravni okvir. Kamen spoticanja je sukob između želje banaka da se kriptovalute prodaju na stranim tržištima i izvršne vlasti koja u tome vidi potencijal za pranje novca…

Detaljnije sa zvaničnog sajta poslanika Malikova…

ChatGPT 4 polaže ispite i prepoznaje rupe u pametnim ugovorima

Nova verzija AI četbota, ChatGPT 4 sada je u stanju da polaže ispite. Da je živo biće bio bi primljen na pravni fakultet, a nedostaje mu samo nekoliko bodova da bi bio idealan kandidat za prestižne univerzitete Harvard, Stenford, Prinstaun ili Jejl. 

Osim toga treniran je da prima mnogo složenija uputstva, pretvara slike, audio i video inpute u tekst, a odlično se snalazi i sa testovima iz biologije, hemije i fizike. Ono što ovu vest čini zanimljivom jeste testiranje koje je AI sproveo nad pametnim ugovorima sa mreže Ethereum. Kako izveštaj kaže, AI je uspeo da uoči propuste u kodu i potencijalne bezbednosne rupe koje bi mogle da dovedu do zloupotrebe pametnih ugovora. Ovo je svakako dobra vest za sve koji koriste pametne ugovore.

Detaljnija analiza na portalu CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *