Blog

Kripto petak #12 – kripto-juan, Zakerbergova koza, Kuba i Poljska

14.05.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto petak izdanju #12 možete pročitati više o kineskom kripto juanu, o novom ljubimcu Marka Zakerberga, o planovima za državne digitalne valute kao i o korejskoj kriptogroznici.

Kineska komešanja: kome smeta jak kripto-juan?

Kineska vlada postepeno uvodi digitalni juan, a poslednja tura testiranja dogodila se u živahnom gradu Šenženu. Zanimljivo je i to da se ova tranzicija ka digitalnoj valuti odvija baš u vreme kada u Kini blokčejn tehnologije pomalo posustaju u zamahu.

Hej! Kina nije odustala od blokčejna, čak i pad u rastu ove industrije nije dovoljan da ih spusti blizu stepena razvoja i investicija u ostatku sveta. Ali nacija iz koje je koronavirus potekao dočekala je ovu godinu razorene ekonomije, pa je usporenje bilo i očekivano. Na primer, krajem prošle godine bilo je oko 1400 kompanija posvećenih blokčejn tehnologijama, ali značajne investicije kojih je prošle godine bilo 750, ove godine broje tek malo preko stotinu slučajeva. Vrednost ove industrije je i dalje velika, oko 770 miliona dolara (podatak od prošle godine). Upravo su Šenžen, Šangaj i Peking kao centralna mesta tehnološkog razvoja glavna baza ovih kompanija. U tom smislu zanimljiv je izveštaj Bloomberg-a koji prijavljuje da Kinezi nisu zadovoljni digitalnim juanom. Navode se izjave zabrinutih korisnika, činjenica da aplikacija za plaćanja digitalnim juanom mnogo liči na Alipay, te izražavanje bojazni da digitalni juan neće moći da se koristi u transakcijama sa inostranstvom. 

Sve mi se čini da je posredi neki strah od Kine, jer digitalni juan nije ni bio namenjen tome da ostavi traga na svetskom tržištu, već da spreči dominaciju dolara kao sredstva plaćanja u granicama Kine. Blomberg predstavlja vest uz strah da će digitalnim juanom država moći da kontroliše sve finansijske tokove baš svih pojedinačnih građana, te se pita kako će digitalni juan izbeći dominaciju aplikacija Alipay i WeChatPay, ali mislim da su tu debelo omašili poentu, pa se postavlja pitanje – kome smeta jak digitalni juan?

Kripto petak #12 – Evo je ta sramna vest koja blati slavni digitalni juan…

Koza nostra: da li će Zakerberg pojesti Bitkoina

Ako vam ovaj naslov deluje kao kilkbejt, verujte posredi je daleko, hm… pa, recimo, komičnija zavrzlama. Mark Zakerberg, vlasnik kompanije Facebook, naime, uzburkao je internetsku javnost objavom fotografija svoje nove ljubimice, koze, kojoj je nadenuo ime Bitkoin.

Za sada nikom nije jasan ovaj potez, da li je Zak hteo da malo prekine medijsku dominaciju Ilona Maska i Marka Kubana, tek sličica dve kozice Maksa i Bitkoina osvanula je na njegovoj Facebook stranici. Kao što možete da pretpostavite, Twitter je odlepio. Neki su pokušali da “reše” ovu “zagonetku”, tako što su sklopili sledeću poruku (od slike dva vedra kozija stvorenja): “Bitkoin Maks(imalisti) su GOAT (najveći carevi svih vremena)”. Lično, čisto sumnjam da je zavera toliko duboka, te da uopšte postoji, ali sad se svi pitaju da li će Facebook konačno početi da kupuje bitkoine. Postavlja se i pitanje da li će Zakerberg lično početi da dodaje kriptovalute u svoj finasijski portfolio, a neko je pitao i da li to znači da se Zak odljubio od svog projekta Libra. No, hladnije glave tvrde da je posredi samo vic i da potez vlasnika Facebook-a nije nikakav znak o novim potezima na kripto-tržištu. No, da bi se stvar dodatno zakuvala, isplivala je bizarna anegdota da je Mark Zakerberg jednom prilikom ubio jednu od svojih koza i poslužio je šefu Twitter-a Džeku Dorsiju. Pa se nameće pitanje… da li će Zakerberg ubiti Bitkoina. 

Kripto petak #12 – Evo je cela vest o tome… 

Kuba i Poljska razmatraju planove za digitalnu valutu

Poljska je veoma čudna država. Premda se otvaranjem granica mnoštvo Poljaka iselilo na zapad (pohrlili su uglavnom u Britaniju), a uprkos evropskoj recesiji, ova zemlja beleži rast ekonomije iznova i iznova. Sa druge strane, nismo navikli da visokotehnološke vesti dolaze sa Kube, zemlje na čijim ulicama i dalje klize automobili oldtajmeri iz druge polovine prošlog veka. Tek, obe države ozbiljno razmatraju uvođenje digitalne nacionalne valute (CBDC).

“Ako ne uvedemo digitalni zlot kao valutu, kad tad ćemo biti primorani da koristimo digitalni juan ili digitalni dolar”, izjavio je Marek Ditl, direktor državne berze. Predstavnica centralne banke poljske, Marta Gajencka rekla je da se trenutno ne radi na tom projektu, ali da pomno prate razvoj situacije i ugledaju se na poteze švedske centralne banke, Sveriges Riksbank. Šveđani, naime, veliki akcenat daju na bezbednost i lakoću upotrebe, a projekat elektronske krune trenutno sakuplja političku volju i saglasnost za postavljanje regulative kao prvi potez.

Sa druge strane, ojađeni embargom, iznurenom ekonomijom i pandemijom, Kuba razmatra razvoj digitalne valute kao pokušaj da se osveži stanje u privredi. Prošlog meseca kongres komunističke partije Kube izneo je predlog da se istraži kako bi i da li bi nacionalna kriptovaluta mogla da pomogne u njihovoj teškoj ekonomskoj situaciji. Štaviše ideja je dobila podršku predsednika Dijaz-Kanela koji će se u televizijskom obraćanju narodu osvrnuti na “olakšice i pogodnosti prilikom korišćenja kriptovaluta kao integralnog dela sistema unutrašnjih finansija”.

Kripto petak #12 – Evo malo detaljnijeg izveštaja o tome kako Kubanci nameravaju da poprave svoju ekonomiju…

Korejske sede glave hrle u grad da trguju kriptovalutama

Južnokorejska kriptogroznica i dalje traje. Čim se u elitnom kraju Gangnam (čuli ste za njega iz letnjeg hita muzičara PSY) otvorila Bithumb-ova kriptomenjačnica, seulski penzioneri su pohrili i ne mare za to što se na agenta čeka oko pola sata.

Ni strah od korone nije mogao da otera sede glave željne kriptotrgovine. Veliko interesovanje cele nacije za kriptovalute živopisno se prikazuje i kroz zanimanje šezdeseto i sedamdesetogodišnjaka za digitalne valute. No, kako mnogi od njih imaju problema prilikom upotrebe kripto-novčanika i drugih aplikacija neophodnih za transfere, penzioneri vrlo rado dolaze u offline menjačnice i strpljivo čekaju u redu. Da ne pomislite da su posredi neobavešteni starci, jedan vremešni građanin je izjavio kako je došao u korisnički centar da reši neku promenu ličnih podataka, usput nam dajući “tip”. Naime, časna starina predlaže da izbegavamo ETH ili DOGE, jer je oko njih uvek velika gužva, te da potražimo manje popularne, jeftinije alt-koine. Nije ni tako loš uvid za jednog dekicu.

Kripto petak #12 – Sve o kripto-starcima pročitajte ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *