Blog

Kripto petak #125: Digitalna rublja, stabilne valute u EU, da li je gotovo sa kripto prevarama i kako se plaća porez na kripto u Rusiji

14.07.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakvi su planovi za izdavanje digitalne rublje, kakve su smernice Evropske unije za izdavanje stabilnih valuta, da li je kraj kripto prevarama i na koji način se plaća porez na kriptovalute u Rusiji.

Drama se bliži kraju: Ruski parlament odobrio zakon o digitalnoj rublji

Ruska centralna banka i projekat digitalne rublje kao CBDC valute, ostvarili su značajan korak napred. Naime, donji dom ruskog parlamenta konačno je donela zakon o digitalnoj rublji. Sledeće je ratifikacija pred gornjim domom i ako sve prođe kako treba, zakon će se naći na Putinovom stolu na potpisu.

Dopune zakonskog rešenja uključuju detaljnije definicije svih neophodnih elemenata za funkcionisanje digitalne rublje kao sredstva plaćanja. Uređeno je značenje ključnih termina kao što su “platforma” i “korisnik”. Zanimljivo je da će za fizička lica sve vrste transakcija biti besplatne, dok će pravna lica plaćati 0.3% od vrednosti transfera. Isto tako, štedni nalozi u ovoj valuti neće biti mogući…

Detaljniju analizu prenosi CoinTelegraph…

Finansijski regulatori Evropske unije izdali su smernice za izdavanje stablecoin valuta

Evropska unija objavila je MiCA dokument o regulativi kripto tržišta. Premda je paket zakona predviđen da stupi na snagu od juna 2024. godine, vlasti su već počele da savetuju kripto firme da počnu da sa registracijama i drugim prilagođavanjima poslovanja. 

U tom smislu Evropska bankarska uprava (EBU) objavila je smernice za firme koje izdaju stablecon valute. Objava jasno ističe da posredi nije pravno obavezujuća procedura, već pripremne radnje za stupanje na snagu zakona, u cilju zaštite investitora. 

Ceo tekst objave nalazi se ovde…

Jenjavaju kripto-prevare, 77% manje slučajeva nego prošle godine

Prevaranti uvek idu tamo gde je velika lova, a posebno kada su posredi nove, granične tehnologije. Firma za analizu blokčejn tržišta, Chainalysis prijavljuje da je broj prevara u industriji opao za čak 77% u prvih šest meseci ove godine, u poređenju sa izveštajem iz prethodne godine. 

Ovo je već druga godina da broj prevara opada, a šteta se procenjuje na 1.1 milijardu dolara za razliku od 3.3 milijarde iz prethodnog perioda. Kako Chainalysis tumači, to je posledica stanja na tržištu, ali i sve informisanijih korisnika koji revnosnije primenjuju bezbednosne prakse. 

Detaljnije čitajte na portalu Binance Feed…

SEC vs Coinbase: Novi podnesak sudu, tvrdi da je Coinbase znao za mogućnost kršenja zakona

Agencija američke vlade, komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) podigla je optužnicu protiv kriptomenjačnice Coinbase da je stekla protipravnu dobit kao posrednik u trgovini čak 13 kripto sredstava, tokena koji nisu kriptovalute, već bi trebale biti registrovane kao hartije od vrednosti. 

U ovom slučaju, SEC je sudu dostavio novi podnesak u kome se tvrdi da je kompanija znala ili morala znati za to da su u mogućem prekršaju. Argument je to da je virtualno nemoguće da je multimilijarderska kompanija bila bez pravnih savetnika koji bi im skrenuli pažnju na federalni prekršaj. Osim toga, kompanija je upozoravala internim dokumentima svoje deoničare na mogućnost sukoba sa zakonom. 

Detaljnije ispratite na ovom tvitu…

Rusi mogu da plate porez na kripto iako u suštini nema pravni status

Drugi aspekt ruske kripto drame sastoji se u tome što se centralna banka i ministarstvo finansija imaju radikalno različite poglede na kriptovalute. Sa jedne strane centralna banka želi totalnu blokadu u kineskom stilu. Sa druge strane ministarstvo finansija želi da se ceo kripto sektor legalizuje i uredi.

U tom smislu poruka vlasti je veoma dvoznačna. Svoj doprinos zbunjenosti donela je ruska poreska služba koja je poručila građanstvu da može da plati porez na kripto prihode, premda je status kripto sredstava sasvim nerazjašnjen. Štaviše, poreska služba je naglasila da će tretirati kripto kao imovinu, pa će biti oporeziva.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *