Blog

Kripto petak #127: Bitcoin stabilniji nego ikada, AVAX promoviše tokenizaciju, Binance izlazi iz Nemačke, osnivač ChatGPT lansirao kriptovalutu

28.07.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto Binance ne želi više da posluje u Nemačkoj, kako je Bitcoin postigao istorijsku cenovnu stabilnost, zašto je tokenizacija bitan narativ u kriptu i šta je Worldcoin?

Avalanche Fondacija lansirala je Avalanche Vista inicijativu za promociju tokenizacije

Avalanche Fondacija (Avalanche Foundation) pripremila je čak 50 miliona dolara za kupovinu tokenizovane imovine. Posredi je imovina koja se ne nalazi na blokčejnu, tj. materijalna i nematerijalna dobra iz “stvarnog sveta” koja je dobila svoju reprezentaciju kroz token na Avalanche mreži. Program ima za cilj da promoviše važnost i vrednost tokenizacije, te moć ovog blokčejna u brzini, skaliranju i prilagodljivosti u tom procesu.

Upravljanje imovinom donosi troškove praćenja promene vlasništva, transakcija, povlačenja kapitala i sl. Rešenja koja pruža Avalanche Vista trebalo bi da omoguće investitorima, kreditorima, vlasnicima sredstava, omoguće lakše i efikasnije upravljanje raznim vrstama transakcija koja uključuju pologe, zaloge, kreditna obezbeđenja, kao i druge vrste slučajeva gde je prethodno, zbog troškova, bilo nepraktično sprovoditi praćenje imovine manje vrednosti. 

Detaljnije sa bloga mreže Avalanche…

Binance povlači aplikaciju za kripto kastodijalne usluge pred nemačkim regulatornim telom

Pisali smo o tome pre izvesnog vremena, da je kompanija Binance, verovatno kao deo šire strategije osvajanja evropskog tržišta, kod nemačkog regulatornog tela BaFin aplicirala za proširenje delatnosti na kastodijalne usluge koje bi mogle da se protumače kao kripto bankarstvo. 

BaFin je odbio aplikaciju, ali nisu pružili nikakvo objašnjenje za razloge. Binance je tada izjavio da sarađuju sa regulatornim telom na otklanjanju uzroka odbijenice, no sada su i zvanično povukli aplikaciju, kako kažu: “U želji da deluju proaktivno”. Ovo je još jedna od bitaka koju Binance gubi protiv regulatornih tela širom sveta.

Detaljniju analizu prenosi portal CryptoNews…

Bitkoin stabilniji nego ikada?

Jedna od karakteristika kriptovaluta jeste da im cena skače i pada, što nekad izaziva radost, a nekad tugu. Merilo učestalosti i pomaka cene naziva se – volatilnost. U kripto svetu, indikator koji je razvila kompanija Deribit naziva se “Dvol indeks” i zapravo pokazuje stepen nesigurnosti za investitore u vezi sa određenom kriptovalutom.

E, pa izgleda da bitkoin i eter ulaze u mirnije vode, jer je indeks neizvesnosti pao na najnižu vrednost zabeleženu u proteklih nekoliko godina – 37% Šta ovo znači? Pa, to ukazuje da je očekivanje tržišta da se cena neće značajno menjati, bar u narednih 30 dana. 

Detaljniji izveštaj prenosi GreeksLive na Tviteru (pardon, na Iksu)…

Da li je bitkoin rešenje za malu privredu u borbi protiv inflacije?

Pol Bruster iz Velike Britanije vodi firmu za podove i tepihe. Još prošle godine njegovo preduzeće počelo je da kupuje bitkoin. Umesto da kapital čuva u banci, zaključili su da im se više isplati da kupuju ovu kriptovalutu kako bi se zaštitili od inflacije i sporosti banaka u reagovanju na nju. Osim što čuvaju kapital u “digitalnom zlatu”, Polova firma namerava da pređe na poslovanje u bitkoinima, kako bi klijentima omogućila da plaćaju u kriptovaluti koristeći MasterCard, Visa ili PayPal.

Financial Times je pisao o Polovom slučaju, a odgovor publike je bio pomalo podsmešljiv, jer kad se govori o adopciji kriptovaluta, a posebno bitkoina, podovi, pločice, tepisi i prostirke se ne čine kao prilično udaljene od finansijskih insitucija i drugih uobičajenih investitora.

Detaljnije prenosi CryptoNews…

Worldcoin zabeležio ogroman skok gotovo odmah po puštanju u promet

U vreme nestabilnosti na svetskom tržištu, što se odrazilo i na kripto sektor, lansiranje novog kripto novčića još uvek nije velika retkost. Ali nagli skok vrednosti i interesovanja, svakako jeste. Sem Altman, jedan od saosnivača projekta OpenAI, pokrenuo je inicijativu WorldID koja bi trebalo da putem blokčejna omogući jednu vrstu digitalnog pasoša koji će služiti korisnicima da dokažu da su ljudska bića, a ne AI. 

Ono što je zanimljivo kod ovog novčića je veliko interesovanje koje se reflektovalo u naglom skoku vrednosti. Uprkos kritici stručnjaka, WLD je vrlo brzo premašio vrednost od 2 dolara, jedno vreme je vredeo i preko 3 dolara, što je u procentima dvocifren skok, nešto što se retko viđa ovih dana.

Detaljniju analizu prenosi CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *